В Гоце Делчев се проведе Седмия национален събор на граничарите

  • 2023-07-03
  • Автор: полк. оз Спирдон Спирдонов

  В Гоце Делчев се проведе Седмият национален събор на граничарите

  01.07.2023 г.В Гоце Делчев се проведе Седмият национален събор на граничарите

   Спирдон Спирдонов

  Близо 1200 действащи и запасни граничари на България се срещнаха днес в българския град Гоце Делчев. Под Пирин планина се проведе Седмият им национален събор. Той бе посветен на 145 години български държавни граници, 70 години от създаването на 16 граничен отряд и 25 години ГПУ.  В центъра на всички спомени и изказвания беше 70- годишнина от битката на Доспат дере и героизма и саможертвата на младши лейтенант  Вергил Ваклинов и старшина Дончо Ганев, загинали в престрелка с бандитска група. Родолюбивата проява бе под патронажа на министъра на вътрешните работи. Тя бе организирана от Инициативен комитет начело с кмета на Община Гоце Делчев Владимир Москов и председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков.

  Началото бе в района на ГПУ - Г. Делчев, пред паметника на младши лейтенант Вергил Ваклинов и неговото служебно куче Вихър. Панихида за загиналите граничари отслужи Неврокопският митрополит Серафим. Полковник от запаса Румен Даракчиев говори за битката с въоръжените бандити, изпратени преди седем десетилетия да извършват саботажи в родината ни. От името на ръководството на СОСЗР участниците бяха поздравени от главния секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев, председател на клуб „Граничари“ в столицата,  който припомни историята на националните събори от първия и втория в Смолян насам и изрази увереност, че традицията ще продължи и занапред. Старшина от запаса Методи Слишков, един от героите на Гранични войски, връчи паметен знак на председателя на Клуб „Граничари“ в Кюстендил подполковник от запаса Александър Кръстев. Прочувствено слово произнесе 92-годишният граничар Станке Милчев, който в онези дни на 1953 г. лично носи все още топлото тяло на убития от враговете на България редник Дончо Ганев, който успява да спре бандитите. Малко след това на загиналия защитник на държавната граница се ражда дъщеря. Известно е, че посмъртно младши сержант Ваклинов е повишен в офицерско звание „младши лейтенант“. Ученици рецитираха „Балада за граничаря“ от поета полковник Милан Бонев и познатото стихотворение от предишните читанки „Граничар“. Граничарите демонстрираха способности при изпълнение на професионалните си задължения, включително и подготовката на кучетата за откриване на наркотици.

  На тържественото събрание-концерт в „Неврокоп-Арена“ бяха връчени отличия от името на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков връчи почетни членски карти и грамоти на Съюза. Сред удостоените бяха старши лейтенант от запаса Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев, комисар Илия Сораджиев, началник на ГПУ – Гоце Делчев, полковник от запаса Павел Станев, генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, председател на Областната организация на СОСЗР, майор от запаса Борис Гърнев, председател на Общинската организация на СОСЗР, Людмил Георгиев, кмет на Община Хаджидимово, Арбен Мименов, кмет на Община Сатовча, Феим Иса, кмет на Община Гърмен, Валери Самандов, заместник-кмет на Община Гоце Делчев, старши комисар Иван Давидков, началник на група в ГПУ – Гоце Делчев, полковниците от запаса Илия Стойков, Иван Горанов, Румен Даракчиев и младши инспектор Йоаким Попов.

  Прочетен бе поздравителен адрес от командира на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков. Сред участниците бяха още областният управител на Благоевград Стоян Христов, командирът на 3-то бригадно командване полковник Митко Балтов, представители на Гранична полиция, кметове на общини и много граждани. Утре срещите на граничарите продължават с паметни за тяхната служба места.