Откриха възпоминателна плоча на граничаря Георги Стоименов

  • 2023-04-25
  • Автор: Даниела Стоименова

  Откриха възпоменателна плоча на граничаря Георги Стоименов

  Над 100 граничари от Кюстендил, София, Радомир и Симитли почетоха паметта на младши лейтенант Георги Стоименов в с. Стефаново, Радомирско. Младият граничар загива на 31 март 1952 гв изпъл­нение на своя дълг по охрана и отб­рана на дър­жав­ната граница на Бъл­гария в района на връх Сарабурун, при престрелка с бандитско-шпионска група. До чешмата в махала „Егреците” бе открита възпоменателна плоча с лика на героя. В близост е монтиран и пилон с българския трибагреник.

  Пред събралите се резервисти и жители на с. Стефаново слово изнесе полковник от запаса Павел Станев, главен секретар на СОСЗР-София и председател на клуб „Граничари“ в София. „Това е прекрасно военно-патриотично мероприятие и всички сме тук за да отдадем почит на младия герой”, заяви той.

  Най-развалнуван на събитието бе 90-годишният Кръстю Христов, който със сълзи на очи си спомни за своя загинал другар и разказа спомени от границата. Тук бяха и Петър Шутев, съученик на загиналия граничар, и неговата племенница Антоанета Карадачка.

  С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя бе почетена паметта на героя Георги Стоименов. Много горд със зелената барета на главата бе 7-годишният Игор Илиев от Кюстендил. На събитието още присъстваха почетният председател на Областната организация на СОСЗР-Кюстендил полковник от запаса Йордан Шишков, сегашният председател капитан от запас аинж. Ясен Ангелов и председателят на Общинската организация Боби Милушев.

  Инициативата за поставянето на възпоменателната плоча е на клуб „Граничар – младши лейтенант Вергил Ваклинов” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Кюстендил.

  „Изпълнихме една важна задача и сме доволни от направеното”, сподели председателят на клуб „Граничар” подполковник от запаса Александър Кръстев. „Паметната плоча е факт, благодарение на доброволни финансови средства и сръчните ръце на майстора Стоян Петров от Радомир. Съдействие ни оказаха община Радомир и кметствата в с. Стефаново и с. Друган”. В края на тържеството той връчи благодарствени грамоти на хората, които са помогнали за реализацията на идеята.