В Шумен обсъдиха използването на артилерията в съвременни условия

  • 2023-04-20
  • Автор: полк. оз Спирдон Спирдонов

  В Шумен обсъдиха използването на артилерията в съвременни условия

  Кръгла маса за използването на артилерията в съвременни условия се проведе днес в Шумен във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“. Тя бе организирана от Областния съвет на СОСЗР  и катедра „Артилерия и геодезия“. За необходимите решения при модернизацията на артилерията говори полковник от запаса доц. Радослав Узунов. За особеностите в използването на артилерията в съвременни условия бе докладът на началника на катедрата полковник доц. д-р Станчо Станчев. Анализ на нормите за разход на бойни припаси за поразяване на отделни цели направи капитан  д-р Ивелин Кацев. За използването на безпилотните летателни средства бе изказването на майор Ивайло Бозов.

  Направени бяха няколко основни извода. Очертава се тенденция на използването на все по-малки артилерийски формирования задно с дронове за нанасяне на прецизни удари. За ефективна борба с дроновете се използват преносими ракети за противовъздушна отбрана. Артилерийският двубой може да се спечели при лишаване на артилерията от боеприпаси. Тук се намесват системите РСЗО и HIMAPS за стрелба по складове и пунктове за снабдяване на артилерията с бойни припаси. За въвеждане на противника в заблуда ще продължава да се използва пасивната защита чрез камуфлаж и повредена техника.

  По втората тема от кръглата маса полк. Узунов представи Модел за подготовка на резерва и запаса. Началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев призова членовете на СОСЗР за съдействие при набирането на кандидати за срочна служба в доброволния резерв.

  В обмяната на мнения се включиха генерал от запаса Златан Стойков, председател на СОСЗР, полковник от запаса Павел Станев, главен секретар на Съюза, както и офицери от запаса, доскорошни командири и преподаватели в артилерийското училище и в сегашния факултет. Направени бяха конкретни предложения в интерес на по-нататъшното развитие на използването на артилерийските системи, които ще бъдат предоставени на вниманието на войските.