Главен комисар Росица Димитрова участва в годишния отчет на Клуб „Граничари“

  • 2022-11-30
  • Автор: полк. оз Спирдон Спирдонов

  Паметно годишно отчетно събрание проведе днес Клуб „Граничари“ – „Генерал-лейтенант Йонко Панов“ към Столичната организация на СОСЗР. В него участва лично главен комисар  Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция". Тя връчи две награди от името на заместник-министър председателя по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Във връзка със 100-годишнината от рождението му и за принос в охраната и отбраната на държавната граница и възпитание на личния състав генерал-майор Ради Славов е удостоен посмъртно с почетно отличие на МВР „За доблест и заслуги“. Наградата получи неговата съпруга Елена Зографова, която е член на Клуб „Граничари“.  Със същото отличие бе удостоен полковник от запаса Никола Диновски, във връзка с неговия 75-годишен юбилей.

  Участниците в събранието получиха книгата „Граничари завинаги“ на полковник от запаса Киро Киров, посветена на 100-годишнината от рождението на началника на политотдела на Гранични войски генерал-майор Ради Славов. В нея поетът ефрейтор от запаса академик Матей Шопкин нарича генерала „Достоен син на майка България“, за бившия заместник-главен редактор на в. „Граничари“ той е просто „Бащата, а писателят и журналист Бойко Беленски е озаглавил спомена си „Господен генерал“.

  Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков награди народната певица Валя Балканска и Елена Зографова с мемориален знак и връчи поздравителен адрес на полк. Диновски. Официалните гости, сред които главен комисар Росица Димитрова, академик Матей Шопкин, Бойко Беленски и актрисите Джуни Александрова и Мими Тарлакова получиха награди от клуба. Да поздравят граничарите дойдоха лично Росина Станиславова, кмет на район "Красно село" и бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председател на Столичната организация на СОСЗР.

  В отчетния доклад, прочетен от председателя на клуба полковник от запаса Павел Станев, бе изложена богатата организационна и военно-патриотична дейност през годината. Прави впечатление, че не са забравени героите граничари, загинали при защитата на държавната граница през годините назад. С усилията на клуба се организират посещения на лобните места, поставят се паметни плочи, издават се книги, подпомагат се тези членове, които са в тежко здравословно и социално положение. Тази дейност ще продължи и занапред, стана ясно от приетите решения.  Главен комисар Росица Димитрова не скри вълнението си и заяви, че е щастлива сред толкова много защитници на родната граница. Генерал от запаса Златан Стойков подчерта приноса на клуба за развитието на СОСЗР и изпълнение на конгресните решения.

  Празникът завърши с изпълнения на световно известната наша певица и голям приятел на граничарите Валя Балкански, родена в Лъкът махала над село Арда, Смолянско.  В централата на СОСЗР звуча гласът на българката, изпяла, освен "Излел е Делю хайдутин", още много народни песни като "Шар планина", "Девойко, бално ли ти е", "Триста са пушки пукнали", "Хайдутине се молеха", "А бре, юначе лудо и младо", "Горо ле, горо зелена", "Майчинско, стара майчинско" и др.

  Главен комисар Росица Димитрова участва в годишния отчет на Клуб „Граничари“