До министър-председателя на РБългария

  • 2022-02-28
  • Автор: Председател на СОСЗР генерал оз Златан Стойков

                                                                                                                                                                    ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА                         

                                                                                                                                              РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  

                                                                                           Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

   

  УАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

  Изразяваме недоумение от исканията, включително и на членове на управляващата коалиция, за оставка на министъра на отбраната бригаден генерал от резерва Стефан Янев. Не можем да приемем за сериозни аргументите на тези, които го обвиняват в неадекватно поведение в последните дни на тревога за бъдещето на Европа, нашия регион и България. На заеманите длъжности като Министър- председател в две служебни правителства и Министър на отбраната,  той винаги е бил последователен в действията си и се е ръководел единствено от интересите на нашата родина – Република България, на която безкористно сме служили. Смятаме, че днес, когато нашата сигурност е изправена пред сериозно изпитание, ген. Стефан Янев е точно на мястото си и лишаването на управлението на отбраната на страната от него, ще бъде сериозна загуба.

  Не е необходимо да се прави социлогическо проучване, за да се каже, че ген. Стефан Янев има подкрепата на нашето съсловие – офицерите и сержантите от запаса и резерва. Те, по принцип, нямат достъп до медиите, за да изразят своята позиция, но познават качествата на сегашния министър на отбраната много по-добре от тези, които се опитват да убедят обществото, че друг трябва да ръководи отбраната и въоръжените сили.

  Уважаеми г-н министър-председател,

  Вярваме във Вас и в останалите Ви колеги от коалицията, което ни дава основание да очакваме решение в интерес на националната ни сигурност, а не на конюнктурни и краткосрочни цели.

  С уважение:

  Председател на СОСЗР :

                     Генерал от запаса   п   Златан Стойков