Предколедно обръщение

  • 2021-12-20
  • Автор: Златан Стойков -Председател на СОСЗР

  ПРЕДКОЛЕДНО ОБРЪЩЕНИЕ

  На председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (Съюза)

   

                   Уважаеми дами и господа,

                   Намираме се в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. Те ми дават основание от името на Управителния (УС) и Централния съвети (ЦС) и лично от мое име да благодарим на ръководствата на областните, регионалните и колективните организации за съдействието и приноса им за изпълнение на приетите на 9-я конгрес на Съюза „Основни насоки и Програмата  за дейността на СОСЗР“ – (2017- 2021г.)

                 Проведените  още в самото начало на нашия мандат срещи с Президента на република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили генерал-майор  Румен Радев, с ръководствата на Министерствата на отбраната, вътрешните работи, финансите, труда и социалната политика и комисиите по отбрана и сигурност и труда и социалната политика на 44-тото Народно събрание, ние поставихме началото за предприемане на конкретни мерки за подобряване на социалния статус на членовете на запасното войнство в областта на пенсионното, медицинското и здравното осигуряване. Ние още тогава приехме за основна цел грижата за здравето на нашите членове и тази цел устояваме и до днес.

  Учреденият фонд „Социална дейност“ даде възможност за подпомагане на изпаднали в тежко материално, финансово и здравно състояние членове на Съюза. Към този момент фондът е подпомогнал  с финансови средства от 200 до 400 лв. 51 члена на съюза и са изразходвани 13200 лв. Към момента в касата на фонда има 2300 лв. в наличност.

          Приетата стратегия от ЦС за развитието на Съюза създаде условия и възможности за изпълнението на всички задачи от приетите Основни насоки и Програмата.

  Преподписахме седем  споразумения и подписахме още осем нови с непартийни организации за сътрудничество и участие  в съвместни мероприятия по честването на важни военноисторически дати и поддържането на военни и военноисторически паметници и мемориали.

  От особено значение е подписаното споразумение и с директора на Националния държавен военен  архив в гр. Велико Търново.

  Поставено бе и началото на обединителния процес на запасното войнство и към момента на територията на страната имаме изградени 42 ( 24 областни, 4 регионални и 14 колективни) организации. В тях функционират.468 общински, (районни) организации, 744 дружества и клубове с общ числен състав около 28 029 члена. Вратите на обединителния процес са отворени за всички непартийни военнопатриотични организации. Обединението не го правим по математическите сборове и състезания, а го изграждаме на взаимно доверие и уважение. Нашата партия, която ни обединява е „България“.

  Проведената среща на членовете на ЦС със сержантския състав през м. Март. 2018 г. в гр. Костенец доведе до повишаване на техния авторитет и престиж  в структурите на Съюза.

  През м. септември 2018 г. поставихме началото  на провеждането на ежегодни национални събори на запасното войнство. На Първия национален събор в района на Крънска кория присъства и Президента на република България, който сподели пред мен , че сме надминали неговите очаквания. Първият и Вторият събор се проведоха под патронажа  на заместник-министър-председателя по сигурността и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов. Поради епидемиологичната обстановка и наложените ограничения от Ковид -19 Третия национален събор бе отложен през 2020 и 2021г. ЦС утвърди предложението на УС ако позволи обстановката събора да се проведе на 04 и 05 юни 2022г. в източните покрайнини на гр. Ямбол. Тези събори и предшестващите ги конференции се утвърждават като основни мероприятия  на Съюза за привлекателността и обединяването на запасното войнство и военнопатриотичното и родолюбивото възпитание на подрастващото поколение.

       През м. Март 2019г. бе създаден и пуснат в действие електронния сайт на Съюза с което съкратихме времето за обмяна на информацията между ръководствата на структурите на Съюза.  

  Положихме огромни усилия по разработване на закона за запасното войнство, който в момента се намира в Министерския съвет на междуведомствено съгласуване. Изготвихме предложение до Министъра на отбраната с необходимите приложения  за признаване на Съюза  за национално представителна военно-патриотична организация в страната и чужбина. Копия от тези документи са предоставени и на  Министър-председателя.

            Изготвено бе и изпратено писмено предложение до Министъра на отбраната за създаване на Национален фонд „Български военни и военноисторически паметници и мемориали“ и Наредба за набиране, изразходване и контрол на средствата в националния фонд.

  По инициатива на Национална асоциация „Сигурност“ подкрепена  и от ръководството на Съюза организирахме медийното отразяване на нашата дейност. За тази цел бе създаден Ю-туб канал  с наименование „България, история и перспективи“, както и телевизионното предаване „Държавност, общество и сигурност“ което се излъчва  в програмата на ТВ „България 24“. Изградено бе и собствено телевизионно студио на втория етаж в сградата на бул. „Христо Ботев“ № 48.

  Уважаеми колеги и колежки,

  Този кратък отчет който ви представям за изпълнението на задачите от „Основни насоки и Програмата за дейността на СОСЗР (2017-2021г. ) ми дават основание  в навечерието на  най-големите християнски и семейни празници Рождество Христово и посрещането на Новата 2022г. да изкажа още веднъж нашата войнска благодарност от името на членовете на УС, ръководството на Съюза и лично от мое име на ръководствата на областните, регионалните, колективните, общинските (районните) организации и на членовете на дружествата и клубовете. Също така най-искрено и от сърце ви пожелаваме весело посрещане със семействата и близките на Коледа и Новата година. Нека тези празници ви донесат много здраве, щастие , късмет, благополучие на вас, вашите наследници, внуци, правнуци и разбира се професионални успехи. Нашата родина Р България има голяма нужда от тях.

  Поздравяваме и членовете на новото редовно правителство на Р България с министър-председател г-н Кирил Петков и им пожелаваме много здраве, лично и семейно щастие, късмет и професионални успехи в техния ангажимент към българския  народ за продължаване на промяната и държавата да бъде върната на тях.

  Същите думи на благодарност отправяме и към нашите непартийни организации с които сме подписали споразумения за съвместно сътрудничество и участие в съвместни мероприятия по военно-патриотичното и родолюбивото възпитание на подрастващото поколение и съхраняване на историческата памет на нашите бащи, деди и прадеди, които дадоха своя живот за да живеем днес в свободна, демократична и независима България.

  С Най-голямо уважение и признателност отправяме нашата благодарност за съвместната ни дейност и пожелания за щастлива коледа и весела Нова година към доцент доктор Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България, мл. л-т Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и пострадалите, и капитан далечно плаване Атанас Илев , председател на Съюза  на възпитаниците на военните на Негово величество училища. Пожелаваме им много здраве, щастие , късмет и дълголетие, а чрез тях и на достойните членове на техните съюзите.

            ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ ОТ ЗАПАСНОТО ВОЙНСТВО.

           С НАМИ БОГ!

                                                             ЗА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

   

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОСЗР

  ГЕНЕРАЛ ОЗ    / п/         ЗЛАТАН СТОЙКОВ