Отиде си и ген. Петър Илиев. Поклон пред светлата му памет!

  • 2021-12-01
  • Автор: полк. оз Спирдон Спирдонов

  Отиде си и ген. Петър Илиев. Поклон пред светлата му памет!

  От НСКЗВ „За честта на пагона“ съобщават тъжната новина, че тази сутрин е починал председателят на Сдружението, което е и колективен член на СОСЗР, генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев. 

  „Отиде си! Последното обаждане с бодър глас беше да поздравя и от негово име полковник Николай Георгиев - Шмайзера, който навърши 99 години! "Аз съм само на 89, пошегува се".

  Отиде си без да ни остави завещание като шеф на Сдружението. Корона вирусът го порази за няколко дни.

  Нашите най-приятелски съболезнования на син Валери, снаха Бистра, внучки и правнуци, роднини и близки.

  Ще ви информираме за ритуала в църква "Света Параскева", който ще се състои следващата събота“, пише капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев.

  Поклон пред светлата му памет!

  ***

  Ген. Петър Илиев е роден на 25 март 1933 г. във видинското село Извор. Бил е началник на политическия отдел на Първа армия. След това е началник на политически отдел на Командването на Сухопътните войски. По-късно е заместник-началник на Главното политическо управление на БНА . В средата на 80-те години е председател на УС на ПФК ЦСКА (София) на обществени начала. Води отбора на ЦСКА в първия мач срещу Барселона за КНК през 1989 г. В края на 80-те години е военно аташе в Москва. До последно бе председател на НСКЗВ „За честта на пагона“.