Министърът на вътрешните работи награди последния командващ Гранични войски и други офицери

  • 2021-12-01
  • Автор: полк. оз Спирдон Спирдонов

  Министърът на вътрешните работи награди последния командващ Гранични войски и други офицери

   Отличията на генерал-майор от запаса Стефан Ангелов и полковник от запаса Димитър Хрисимов връчи председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков.

  С почетно отличие „За доблест и заслуга“ – втора степен, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков награди генерал-майор от запаса Стефан Ангелов, който е последният командващ Гранични войски у нас. Мотивите са за особени заслуги в укрепването на правовата държава и  защитата на държавните граници, както и във връзка с навършването на 85 години. Също със заповед на министър Рашков са наградени други двама изявени гранични офицери. С почетно отличие „За доблест и заслуга“- трета степен,  е удостоен полковник от запаса Димитър Хрисимов във връзка с неговата 75-годишнина, а полковник от запаса Георги Тетереков, който навърши 70 години, – с плакет на МВР. Отличията на ген. Ангелов и полк. Хрисимов бяха връчени на специално организирана церемония на клуб „Граничари“ от председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗРгенерал от запаса Златан Стойков. Юбилярите получиха поздравителни адреси и плакети от СОСЗР и кметовете на Община Сандански и столичния район „Красно село“.  Спомени за съвместната служба на границата разказаха техни бойни другари.

  Живея два живота, каза в словото си за благодарност, ген. Ангелов. Повече от 30 години той има в Гранични войски от началник-щаб и командир на граничен отряд в Ивайловград до командващ Гранични войски и още толкова в СОСЗР, където дълги години е на ръководни длъжности, включително председател на Централната контролна комисия. Пенсионира се през 1992 г. по собствено желания в знак на несъгласие с политиката по охраната на държавната граница. Полк. Хрисимов стига до началник щаб на Гранични войски, а като член на клуб „Граничари“ има съществен принос за изграждане и обновяване на паметни плочи на загинали граничари и организиране на чествания в тяхна памет. Полк. Тетереков е първият директор на Главна дирекция „Гранични полиция“ в МВР през 1998 г.