В Разград работят усилено по изграждането на Военния мемориал

  • 2021-06-18
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  В Разград работят усилено по изграждането на Военния мемориал

   Спирдон Спирдонов

  В Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, в Разград беше направена първата копка на Военен мемориал на поделенията, съществували в гарнизона в периода 1878-2009 г. Министерството на отбраната изпълнява ангажимента си за предоставяне на 600 кг. гилзи, излезли от употреба, които ще се използват за изливането на фигурите – два изправени коня и орел, поставени върху голяма арка, стана ясно на вчерашната среща на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков с председателя на Областната организация на съюза полковник от запаса Огнян Кирилов и други членове на местното ръководство.

  След 6 май поставихме железобетонните основи, каза майор от запаса Румен Вълчев, председател на Инициативния комитет. Военният мемориал се изгражда  на входа на Разград откъм Попово, срещу Селскоспанската гимназия и пред бизнес зона „Перистър”. Композицията включва и вечен огън, както и гранитни плочи, върху които ще бъдат изписани имената на 17-те военни поделения, функционирали в различни периоди в района.

  Две дати сме планирали за откриване, отбеляза майор Вълчев. Те са 6 и 22 септември т.г. Резервната е Празникът на Сухопътни войски – 19 ноември. Общата стойност на мемориала е 100 хил.лв. Към този момент са събрани 50 000 лв., като Община Разград е предоставила 15 000 лв., а Министерството на отбраната – 11 000 лв. Разградски фирми осигуряват материали и изработват отделни елементи от мемориала. Усилията за набиране на средства продължават, посочи майор Вълчев. Очаква се  допълнителна подкрепа от Министерството на отбраната и бизнеса. Има дарения и в откритата през 2019 г. банкова сметка от запасни и ученици, но те, очевидно, няма да бъдат достатъчни. Майор Вълчев не пропусна да отбележи конкретната подкрепа и активното участие в това родолюбиво дело на общинското и областното ръководство на Разград.