Наградиха запасни от Ботевград

  • 2021-06-18
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Наградиха запасни от Ботевград

  14.06.2021 г.Наградиха запасни от Ботевград

   Спирдон Спирдонов

  Със заповед на министъра на отбраната за активна военно-патриотична дейност с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ са удостоени полковник от запаса Николай Живков, председател на Общинската организация на СОСЗР в Ботевград и полковник Янаки Яков, председател на дружеството на СОСЗР в с. Литаково.  Отличията връчи днес предсеедателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, който заедно с главния секретар на съюза полковник от запаса Павел Станев, бе в Ботевград. С грамоти за принос в развитието и укрепването на СОСЗР бяха наградени подполковник от запаса Антон Христов,подполковник от запаса Димитър Дончев и старшина от запаса Игнат Тодоров, който поздрави останалите с авторско стихотворение, посветено на СОСЗР..

  На срещата с актива на Общинската организация ген. Стойков говори за подготовката на Обединителния конгрес на запасното войнство, който се предвижда да се проведе на 26 номври т.г. и на Десетия конгрес на СОСЗР  през май следващата година. Заедно с Десетия конгрес ще бъде и Третият национален събор на запасното войнство в Ямбол. Със задачите, които стоят пред СОСЗР, включително и необходимостта от приемане на Закон за запасното войнство, ген. Стойков е запознал през миналата седмица заместник-министъра на отбраната  полковник от запаса Пламен Йорданов.

  Въпросите, които вълнуват запасните са свързни най-вече с тяхното социално и здравословно състояние. Те опират до крайната необходимост за хората от преизчисляване на пенсиите и във връзка с ограничените възможности за ползване на медицинските услуги на ВМА. Според полк. Живков, грижата за здравето на запасните и резервистите трябва да бъде регламентирана в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Другият проблем, който очаква отдавна решение е запазването на сградата на Военния клуб и ползванет й от местната организация на СОСЗР.

  Ботевградската организация води активен живот, подчертат полк. Живков. Тя има структури в цялата община. Тази оценка беше потвърдена и от ген. Стойков.