In Memoriam: Почина адм. Иван Добрев.Съобщение за датата на изпращането

  • 2021-05-26
  • Автор: k.адм. о.з. Петър Странчевски, председател клуб "Военни моряци"

              С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 26 май 2021 г. след кратко боледуване почина адмирал Иван Добрев Стоянов.


  Той е роден на 25 март 1922 г. в с. Кичево - Варненско. Израства в семейна среда с революционни традиции. Брат му Стоян Добрев – Странджата и братовчедка му Жечка Карамфилова са убити като партизани.

  От ранна възраст Иван Добрев се включва в антифашистката борба. През 1941 г. преминава в нелегалност, а  през 1943 г. става партизанин. Командир е на Първи варненски военен район и Първа варненска чета от Приморския партизански отряд „Васил Левски”.


  След 9 септември 1944 г. е призован в Българската народна армия. Завършва курс за дружинни командири във Военното училище в София, навигаторски курс в Морското училище във Варна, Школа за командири на ескадрени миноносци в Ленинград, СССР. Той е първия командир на най-големия български боен кораб - ескадрения миноносец  „Георги Димитров”, получен от СССР. Завършва Висшата военноморска академия в Ленинград (1955 г.), след което е командир последователно на военноморските бази Бургас и Варна. От 1960 до 1972 г. е командващ Военноморския флот. От 1972 г. до 1990 г. е заместник-министър на народната отбрана по флота.


  Избиран е за народен представител в ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ и ІХ Народно събрание.

  От 1962 до 1966 г. е кандидат-член, а от 1966 до 1990 г. член на Централния комитет на Българската комунистическа партия.

  Носител е на почетното звание Герой на социалистическия труд, награден е с три ордена „Георги Димитров” и много други български и чуждестранни отличия.

   

  Адмирал Иван Добрев има изключителни заслуги за строителството на Българския Военноморски флот, за снабдяването му със съвременни кораби, въоръжение и техника, за високото ниво на бойната му подготовка и бойна готовност. Под неговото ръководство и по неговия пример са израснали поколения морски кадри за военния и гражданския флот на България.

  До самата си кончина адмирал Иван Добрев активно участва в обществения живот. Съосновател и почетен член е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и почетен председател на Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на Съюза; почетен член е на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище.

  Изказваме нашите съболезнования на семейството и близките на адмирал Иван Добрев.

  За нас той винаги ще бъде пример за достоен български офицер, командир, възпитател, човек!

  ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!


  Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР

  Асоциацията на възпитаниците на Морското училище – секция София

  ==============================

  Прощаването с адмирал Иван Добрев ще се състои на 3 юни 2021 г., четвъртък, от 11.00 часа в голямата зала на Централния военен клуб в София, бул. „Цар Освободител” 7.

  Моля, спазвайте противоепидемичните мерки – носенето на маски и дистанция 1,5 метра).

  Изпращането на адмирал Добрев в последното му плаване ще се състои на по-късна дата във Варна, където, съгласно неговата воля, прахът му ще бъде разпръснат във водите на родното му Черно море.