Ген. Божин Гаврилов оглави Областната организация на СОСЗР в Монтана

  • 2021-05-20
  • Автор: Спирдон Спирдонов


  С пълно единодушие на 19 май на извънредна конференция бригаден генерал от запаса Божин Гаврилов бе избран за председател на Областната организация на СОСЗР в Монтана. Той бе поздравен за високото доверие от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и главния секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев.

  От изказванията на членовете на СОСЗР стана ясно, че организацията има сериозен потенциал за развитие. При нас членуват 160 офицери и сержанти, каза председателят на Общинската организация в Лом старши лейтенант от запаса Райчо Илиев. Той подчерта доброто сътрудничество с местното общинско ръководство. Нашата организация в Берковица е на основата на служилите в Гранични войски и Гранична полиция, отбеляза подполковник от запаса Пламен Ерменков. Набира скорост и дружеството в с. Смоляновци, стана ясно от думите на председателя му сержант от запаса Петър Младенов. Скоро ще бъде учредена структура и в с. Георги Дамяново.

  Подполковник от запаса Ваньо Иванов, който живее в с. Медковец, бе избран за заместник-председател на организацията. Той е служил в Зенитно-ракетни войски, познава много добре ген. Гаврилов и изрази убеденост, че изборът е напълно правилен.

  За задачите, които решава СОСЗР говори ген. Стойков. Той се спря подробно на процеса на обединението на запасното войнство и свършеното до този момент по подготовката на Национален обединителен конгрес през тази есен. В началото на конференцията офицерите и сержантите бяха поздравени от заместник-областния управител Цветко Цветков.

  ***

  Божин Владимиров Гаврилов е български офицер, бригаден генерал. Роден е на 7 януари 1952 г. във Вълчедръм. Завършва Висшето народно военно-артилерийско училище в Шумен. Служи в Радиотехнически войски.

  На 6 юни 2002 г. е назначен за началник-щаб на корпус „Противовъздушна отбрана“.

  На 25 април 2003 г. е освободен от длъжността началник-щаб на Корпус „Противовъздушна отбрана“, назначен за началник-щаб на Командване „Противовъздушна отбрана“ и удостоен с висше военно звание бригаден генерал.

  На 6 май 2004 г. е освободен от длъжността началник-щаб на командване „Противовъздушна отбрана“ и назначен за командир на командване „Противовъздушна отбрана“, на която длъжност е преназначен на 4 май 2005 г.

  От 1 юни 2006 г. е помощник-началник на щаба на Военновъздушните сили по подготовката.

  На 21 април 2008 г. е освободен от длъжността помощник-началник на щаба на Военновъздушните сили по подготовката, считано от 1 юни 2008 г.