Отличия за членове на пловдивската организация на СОСЗР

  • 2021-03-13
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Със заповед на миистъра Красимир Каракачанов за принос в отбраната на страната, активна обществено значима и военно-родолюбива дейност са наградени председателят на Областната организация на СОСЗР в Пловдив бригаден генерал от запаса Янко Янев, почетният председател на Общинската организация полковник от запаса Сотир Докторов и знаменосецът подполковник Димитър Калдиев са удостоени с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“. Отличията бяха връчени на 11 март от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Церемонията се проведе във Военния клуб в Пловдив. Участваха още главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев, председателят на Общинската организация полковник от запаса Божидар Манев и други членове на ръководството на местната структура.

  Ген. Стойков благодари на наградените за положените от тях усилия в организационната и военно-патриотичната дейност на Съюза. Той запозна пловдивското запасно воинство с актуалните задачи, които решава организацията. Специално внимание бе отделено на подготовката и предварителното съгласуване на проекта на закон за запасното воинство.

  Запасните и резервистите поставиха конкретни въпроси във връзка с медицинското осигуряване и взаимоотношенията са министерствата на отбраната и вътрешните работи. Бригаден генерал Янев бе категоричен, че пловдивската организация е действаща, общинските й структури работят, съобразявайки се с ограниченията, които налага пандемията. Единодушно полковник от запаса Румен Минчев бе избран за член на ръководството на Общинската организация на СОСЗР. Той е последният командир на Командване „Оперативни сили“.

  Проявата започна с посещение на къта, който е посветен на хан Аспарух. Пред картината, на която създателят на българската държава е на кон с пълни бойни доспехи, полк. Докторов призова за поемане на общосъюзна инициатива имената на българските ханове и царе да не се забравят на тържествени проверки (зари) и други национални и регионални събития. Автор на творбата е редник Минко Минков. Подобна картина полк. Манев връчи на ген. Стойков. Секретарят на Общинската организация в гр. Раковски сержант от запаса Любомир Стрехин сподели опит във военно-патриотичната дейност. Включваме се активно и в националното честване на 200 години от рождението на Георги С. Раковски, каза той. Общо бе мнението, че трябва да се даде много по-голяма тежест на отбелязването на 1340 години от създаването на българската държава, включително и от страна на изпълнителната и законодателната власт.