Обръщение от председателя на СОСЗР

  • 2020-11-04
  • Автор: ген. оз Златан Стойков

  ОБРЪЩЕНИЕ

  от председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

  генерал оз Златан Стойков

   

            Уважаеми колежки и колеги,

   

            От м.октомври т.г. започнахме четвъртата година от нашата съвместна работа в Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/. През тази година ни предстои да подготвим и проведем отчетно-изборната кампания, Десетият конгрес на СОСЗР и Националния обединителен конгрес на запасното войнство /НОКЗВ/. Отчитайки важността  на тези отговорни мероприятия се обръщам към Вас членовете на Централния съвет, ръководствата на областните, регионалните колективните организации:

            Първо: Обединяване на усилията на всички членове на Съюза в подготовката и провеждането на отчетно-изборната кампания, за провеждането на Десетия конгрес. Моралните и традиционните ценности на членовете на СОСЗР като характерни черти на преобладаващата част от запасното войнство е фактор от организационния живот и цялостната съюзна дейност. Неморалното поведение и нелецеприятните действия на отделни членове на Съюза не са характерни като присъствие в дейността на СОСЗР, а продукт на личната култура, манталитет и безотговорност.

            Необходимо е с председателите на всички структури на Съюза да се отнесем отговорно при разработването и приемането от Управителните съвети на отчетните доклади. Задължително трябва да се направи обективен анализ на изпълнението на „Основните насоки и Програмата за развитие на СОСЗР до 2021 г. и постигнатите практически резултати. Превърнахме ли Съюза в притегателен център за нови  членове, грижата за хората – всеки член на Съюза получава ли винаги подкрепа от ръководството на организацията, в която членува? Съгласно чл.12 на Конституцията на Р България, Съюзът като обществена организация е призвана да задоволява и защитава потребностите и интересите на своите членове.

            Нека кампанията да бъде толерантна, демократична и в защита правата и социалния статус на членовете на Съюза.

            Второ: Да съсредоточим усилията на членовете на работните групи на всички структури за задълбочена оценка на Устава и Основните ръководни документи на СОСЗР.

  Не трябва да има в Устава членове, алинеи и параграфи, които да позволяват възможност за субективни и еднолични решения. Нека да приемем на конгреса целесъобразни изменения и допълнения, които да преустановят субективната практика всеки конгрес да се занимава с ръководните документи. На този конгрес трябва да се приемем Устава и Основните ръководни документи на СОСЗР с валидност 12-16 години занапред.

          Трето: В отчетните доклади и решенията, които ще се приемат от Общите събрания /конференциите/ и Десетия конгрес да ги посветим на членовете на общинските организации, дружествата и клубовете, които са фундаменталната основа на нашата организационна дейност. В тяхно лице членовете на Координационния съвет за подготовка и провеждане на НОКЗВ виждаме, че те са и основния двигател на обединителния процес и трябва много да  разчитаме на тях. Членовете на тези организационни структури ежедневно са рамо до рамо с колегите от другите военнопатриотични организации и нищо не им пречи да се обединят в една общинска организация, дружество или клуб.

            В предконгресната година нека да последваме решенията на бригаден генерал оз  Валентин  Буров,  който като председател на Областната организация на Съюза в гр. Плевен , прие и ръководството на структурата на Асоциацията на Сухопътните войски на България. Общинските организации в Добрич, Балчик, Шабла и Узунджово в своите структури приеха  за членове  колегите от Българската авиационна асоциация.

  Четвърто:   Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва е непартийна организация, която не толерира и подкрепя желания и намерения за обединение с организации(структури), дружества и клубове създадени с цел за:

  •        Непрозрачно финансиране;

  •        Използване като трамплин за реализиране на лични политически амбиции или подкрепящи партийни формации;

  •        Обслужване на бизнес и корпоративни взаимоотношения ;

  •        Нямат желание и визия за развитието на СОСЗР и утвърждаването му като авторитетен и престижен център за съхранение на историческата памет, националната идентичност, доказаната експертиза на всички нива , като елемент от националната сигурност и като независима организация създадена през 1908 г. За тази цел от 02.06.2020 г. Съюзът стартира излъчването по телевизионния канал в платформа ЮТУБ с наименование „България – история и перспектива“ за съхранение на българската историческа памет и статута на запасното войнство;

  •        Не се противопоставят на вандалски действия свързани с оскверняване на исторически паметници и сгради.

  Необходимо е ЦС на СОСЗР представляващите го областни, регионални и колективни членове да реализират дейността си с акценти за:

  •        Провеждането на Национален обединителен конгрес  гарант за целите, статута и ролята на запасното войнство като фактор в съвременното гражданско общество и международно сътрудничество и контакти;

  •        Противопоставянето и осветляването на прояви и публикации в медийната и информационна среда за действията на Съюза, негови представляващи членове и представители,  които не отговарят на истината. Те са манипулативни и опити за дискредитация  на национално и регионално ниво  организирани от трети лица;

  ·       Тези лица нямат желание и интереси  от обединение на военно патриотичните организации и СОСЗР. През последните години организирано се проведоха провокации срещу членове на Съюза от хора, които не притежават морал и достойнство, а разпространяват фалшиви  „новини“ и генерират интриги в размер на интелектуалния си капацитет и потенциал.

  За съжаление:

  ·       След проведеното изнесено заседание на ЦС в гр. Тетевен през пролетта на 2019 г. със съдействието на двама членове на Съюза и журналистка от ПИК бяхме обвинени в подготовка на преврат. Това гнусно обвинение бе прието за вярно от наши колеги -народни представители в 44-то Народно събрание и бе  повторено от г-н Гърневски от трибуната на парламента;

  ·       В началото на м. октомври тази година Национално движение „Русофили“ на тяхна конференция приемат решение и ме включват за член на техния УС като председател на СОСЗР, като това се тиражира в медиите. Груба и фалшива манипулация.  Не съм присъствал на никаква конференция, не се познавам с някой си г-н Малинов, нито имам намерение да участвам в предстоящата му партия, която ще създава.

  Колегите от Алантическия съвет реагират на дезинформацията на „Русофили“ и директно ме обвиняват, че съм член на руска хибридна  структура в България  и зад мен стои неправителствена организация /СОСЗР/, която ръководя. За съжаление хора, които ползват специализирана информация и притежават аналитичен потенциал, реагират на фалшиви новини и публикуват необосновани хипотези, като твърдения вероятно добре мотивирани.

            Уважаеми колеги,

            Напълно осъзнавам, че ръководя национална, съсловна,  военнопатриотична,  родолюбива и непартийна организация, в която членуват достойни генерали, офицери, сержанти, кадрови войници и граждански лица от запаса и кадъра.

         Уверявам Ви, че докато ръководя Съюза няма да допусна под влияние на вътрешни или външни сили да изневеря на своята Родина и на Съюза или да бъдем вмъкнати в някакъв политически проект.

         Нашата партия  е България  и затова девизът на СОСЗР е

   

  „БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО“.

   

  Председател на СОСЗР

  Генерал оз          п          /Зл. Стойков/