100 години от създаването на Строителни войски

  • 2020-10-12
  • Автор: полк. оз Спирдон Спирдонов

  Национално честване на 100 години от създаването на Строителни войски

  09.10.2020 г.Национално честване на 100 години от създаването на Строителни войски

  Рано тази сутрин стотина офицери и сержанти, служили в Строителни войски, се събраха пред Паметника на Трудовака по пътя от Кокаляне за Самоков. Така започна националното честване на 100 години от създаването на Трудова повинност, Трудови войски и Строителни войски. С венци и цветя бе почетено делото на онези българи, които изградиха най-големите обекти, пътища и съоръжения у нас. Председателят на клуб „Строителни войски“ към Столичната организация на СОСЗР полковник от запаса Фильо Филев припомни, че паметникът е построен през 1960 г. по инициатива на генерал-лейтенат Иван Винаров, който по това време е бил началник на Главно управление пътища. За 100-годишнината са възстановени информационните плочи. С униформата си бе дошъл от Враца подполковник от запаса Тодор Мицковски – един от строителите на АЕЦ Козлодуй, уволнил се през 1991 г. като началник-щаб на Плевенската строителна дивизия.    Венци и цветя бяха поднесени и в София на паметника на създателя на Трудова повинност. За делото на Александър Стамболийски говори заместник-председателят на 37-ото Народно събрание Атанас Железчев.

  Празникът продължи в района на Висшето строително училище „Любен Каравелов“. Той бе открит от ректора проф. д-р арх. Борислав Борисов, който припомни, че днешното училище е рожба на това велико българско събитие – създаването на Трудова повинност на 14 юни 1920 г., когато сме изправени пред предизвикателството на две национални катастрофи и без армия. 18 години след раждането на Трудова повинност се създава и нашето училище, каза проф. Борисов.

  Войските ги няма вече 20 години, но те оставиха огромна следа след себе си, подчерта полковник от запаса Фильо Филев, председател на клуб „Строителни войски“. След 5-10 години войските ще бъдат възстановени, бе категоричен в прогнозата си генерал-майор от запаса Радослав Пешлеевски. Ние бяхме строители,но и важна част от състава на Въоръжените сили, посочи бившият заместник-началник на войските генерал-майор от запаса Борис Аначков. Със закриването на войските през 2000 г., отбеляза той, държавата ни загуби една високо ефективна съзидателна строителна организация.

  Строителни войски са уникално явление в българската военна история с неоспорима градивна функция, се посочва в поздравителния адрес на президента и върховен главнокомандващ ген. Румен Радев, прочетен от неговия съветник по национална сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев. Бяха получени десетки други поздравителни адреси. Специално приветствие поднесе и Валентин Николов – изпълнителен директор на Каамарата на строителите в България. Поздравителният концерт бе на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Много от неговите изпълнители са били част от Представителния ансамбъл на Строителни войски, който просъществува 50 години.

  На тържественото събрание бяха връчени награди на военнослужещи от запаса и цивилни служители.

  Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов със сувенир със символи на МО бе удостоен генерал-майор от запаса Радослав Пешлеевски, с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ – проф. д-р Борислав Борисов и генералите и офицерите от запаса генерал-майор Борис Аначков, генерал-майор Митко Веселинов, полковник Георги Папазов, полковник Крум Крумов, полковник Илия Велчев и полковник Ангел Ангелов, а с грамоти – полковник Илиян Терзиев, полковник Чавдар Гигов и капитан Николай Чомаковски. Отличията връчи председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, който поздрави участниците от името на министър Каракачанов и им благодари за достойната служба . С мемориалния знак на СОСЗР бяха наградени полковниците от запаса Георги Грънчаров и Димитър Маринков, а с почетни грамоти – запасните офицери полковник Иван Пуев, полковник Момчил Трифонов, подполковник Йордан Ночев, полковник Пламен Андреев, полковник Ненко Чернооков, полковник Петър Папизов и полковник Любомир Стефанов.

  Почетни грамоти и поздравления имаше и от председателя на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Той отличи полковниците от запаса Георги Янакиев, Иван Ст. Иванов, Иван Иванов, Богомил Богданов, Йордан Иванов и Калин Балкански, майор от запаса Боян Янков, полковниците от запаса Петко Георгиев и Владимир Симеонов, подполковниците от запаса Христо Димитров и Валентин Вълев, полковник от запаса Петър Костов и майор от запаса Петър Хаджиев.  Малката изнеада, която поднесе Столичната организция бе награждаването на Снежина Темелкова – началник на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. По-голямата дойде от Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, чиято военна служба е преминала ансамбъла на войските. Той връчи най-голямата награда на Съюза „Златна лира“ на полковник от запаса Борислав Йотов, началник на Представителния ансамбъл на Строителни войски.

  Участниците с интерес разгледаха уникалната изложба, която бе представена от началника на Държавния военноисторически архив Светлин Радев. В няколко експозиции са показани архивни свидетелства за началото и развитието на Строителни войски и Висшето военно строително училище.