Заслужено признание - вицеадмирал оз Петър Петров на 70 години

  • 2020-09-02
  • Автор: Спирдон Спирдонов, полк. оз Атанас Недев

  Заслужено признание за адмирал Петър Петров

  02.09.2020 г.Заслужено признание за адмирал Петър Петров

   В дните на неговата 70-годишнина беше награден с почетния знак „Св.Георги” – І степен, за офицери, от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Почетен знак и поздравителен адрес получи от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златаан Стойков. Почетен знак на СВВБ и юбилеен медал 75 години от победата над фашизма” му беше връчен за голямата му активност за укрепване взаимодействието  между СОСЗР и Съюза на ветераните от войните на България от заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски.

  Полковник от запаса Атанас Недев, заместник-председател на СОСЗР-Варна

  Големите личности се раждат в смутни и кризисни времена. Времена, за които ценностите на обществото се размиват в битовизмите и материалните интереси. В такива времена авторитетът на обществените институции, на които се крепи държавността, като армия, сили за сигурност, дори образование и религия избледнява или се отрича. Дава се приоритет на беззаконието, корупцията и безвластието. Общественият живот останал без цел се задъхва. В отделни случаи обществената енергия кипи, но тя е в някаква турболенция, не е насочена и е без цел. Останали са само някакви неуправляеми емоции, които стихийно изтласкват на повърхността случайни хора, които безкруполно прикриват личните си сметки зад маската на обществения интерес.

  В такива времена обществото особено болезнено усеща липсата на истински авторитети, на стойностни хора, които да го изведат от безпътицата или най-малкото да въведат ред в областта в която работят. Необходими са личности, които да направят правилната крачка напред, за която на другите не достигат сили или умения. Понякога дори наивно и по детски се очаква да пристигне знаещият и можещият, еталонът, който хората да се следва.

   Хората, обикновено, си мечтаят и за твърдата ръка, която да постави истинските неща на правилните им места.

  С тези мисли влязох на тържеството по случай 70-ия рожден ден на председателя на Областната и Общинската организации на СОСЗР – Варна вицеадмирал от запаса Петър Панчев Петров.

  Животът и професионалният път на вицеадмирал от запаса Петров е пример за човек, който е попаднал на мястото си.

   Роден е на 22 август 1950 год. в с.Дуранкулак. Завършил с отличие средното си образование, той кандидатства и е прет във Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров” -  Варна.

  През 1974 год. завършва училището и постъпва на служба във ВМС на България. С лекота усвоява военноморската професия и бързо напредва в службата. Завършва Военноморската академия „Адмирал Кузнецов” в Русия, а малко по-къдно и Генералщабната академия в София.Завършва и курс във военен езиков институт в САЩ.

  Много скоро той се утвърждава като безспорен авторитет както сред колегите военнослужащи, така и сред ръководството на министерството и държавата. В негово лице виждат ръководителя, който е монолитен и последователен, компетентен и принципен. Той е човекът който не се поддава на конюнктурата на времето и последователно прилага истински стойностните неща в службата и живота. И напълно логично, когато държавата е разтърсена от най-тежката през последно време криза, него да го издигат все по-високо в служебната стълбица:

  На 05.06.1996 год. е назначен за началник на управление „Оперативна подготовка и управление на силите” в Главния щаб на ВМС.

  На 19.08.1996 год. е освободен от тази длъжност и е назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по Военноморските сили.

  На 22.04.1997 год. е удостоен с висше военно звание контраадмирал с (една звезда).

  На 01.09.1997 год. е назначен за Зам.Началник на ГЩ на БА.

  На 06.05.1998 год. е освободен от тази длъжност и е назначен за Началник на Главния щаб на ВМС.

  На 03.05.2000 год.е удостоен с военно звание вицеадмирал  (с две звезди).

  По-късно същата година, е удостоен с военно звание вицеадмирал (с три звезди).

  От 06.06.2002 год. е назначен за първи заместник-началник на ГЩ на БА.

  На 25.04.2006 год. е назначен за Главен инспектор на МО.

  Същата година (06.05.2006 г.) е награден с орден „За военни заслуги”- І степен – за големият му принос за развитието и укрепването на БА, за проявен професионализъм при организиране и успешно участие на подразделения и военнослужащи от БА в мироопазващи, миротворчески и хуманитарни операции в различни райони на света; за дългогодишна и безупречна служба в БА и принос за поддържане на националната сугурност на Р.България.

  Такава е военната кариера на вицеадмирал от запаса Петров. Дългият списък на повишенията и наградите води до задъхване само по изчитането им, а адмирал Петров безупречно е ръководил тези сектори от военната структура на държавата.

  Трябва да добавим, може би, че пенсионирането му през 2009 год. го завари като Главен инспектор на МО.

  След пенсионирането му се заредиха години на смяна на приоритетите. От 2012 год. е председател на Областната организация на СОСЗР-Варна, а от 2015 год. и на Общинската, които ръководи и до сега с присъщата му енергия и последователност.

  И все пак, ако нещо се е променило в живота на адмирала, то е по-различния поглед и по-вечето време отделяно на съпругата и семейството, а и на внуците, които на ръст са вече почти колкото него.

  Може би и поради това през 2017 год. отказа предложената му длъжност заместник-областен управител на Варна. Дали пък 67-годишният адмирал не беше се вече поуморил, или може би предпочете да остане сред колегите си в СОСЗР. Сред тези, с които е делил трудностите и успехите в продължителната си военна служба.

  Офицерите и сержантите от запаса и резерва и сега виждат в негово лице авторитетния ръководител, бойния си другар, когото уважават и с когото се гордеят. Той е опората на Областната и Общинската организации на СОСЗР в град Варна. Каквито и дейности да предприемат членовете на организацията, те се решават с много по-голяма лекота, когата зад тях стои широкият гръб на адмирала.

  В дните на неговата 70-годишнина беше награден с почетния знак „Св.Георги” – І степен, за офицери, от министъра на отбраната. Почетен знак и поздравителен адрес получи от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Почетен знак на СВВБ и юбилеен медал 75 години от победата над фашизма” му беше връчен за голямата му активност за укрепване взаимодействието  между СОСЗР и СВВБ от заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски.

  По случай 70-ия рожден ден на вицеадмирал от запаса Петър Петров, ние членовете на ръководената от него Общинска и Областна организации на Съюза във Варна, братски го прегръщаме и му желаем здраве, неизтощима енергия и „седем фута под кила”, както казват моряците!