Момчиловският славей с отличие за Деня на Гранични войски

  • 2020-08-28
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Момчиловският славей с отличие за Деня на Гранични войски

  27.08.2020 г.Момчиловският славей с отличие за Деня на Гранични войски

   Спирдон Спирдонов

  Обичаният народен певец сержант от запаса Димитър Кермедчиев, популярен като Момчиловския славей, бе отличен за Деня на Гранични войски – 27 август. Той получи от председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков почетна грамота „30 години от възстановяването на СОСЗР и 75 години от края на Втората световна война“.

  Граничарската ми служба продължи до 2017 г., каза сержантът за „Отбрана“. Сега продължава да се труди в системата. Родом е от Момчиловци. Там живее, работи в Смолян в Гранична полиция. „Първите ми уроци по музика са от моята майка. Пееше страхотно. Повечето песни зная от нея. Това са песни изпят от душа и сърце. С тази музика ме е закърмила. Когато  се събират с баща ми, нейната сестра й казва, че каквото си пожелае пред олтара, когато се венчава, това ще й се сбъдне. И майка си пожелава да има момче, да свири на акордеон и да пее. Мечтата й се сбъднала. Божа работа.  Беше много вълнуващо за мен да го чуя. Много хора не вярват в подобни чудеса, но аз съм убеден, че ги има“, казва певецът.

  Саморден талант съм, потвърждава той. Не е завършил никаква музикална школа – нито за акордеон, нито за пеене. Питам го дали музиката помага на граничарската служба. Музиката, посочва той, помага навсякъде. „Граничарите имат големи сърца и я чувстват. Това действително им помага, е уверен певецът.

  Сержант Керемедчиев има богат репертоар от стотици родопски и други народни песни. Самият той е автор на няколко песни, които се посрещат много доре. Споделя, че всяка песен минава през душата му, завладява го, разтърсва го и после оживява с гласа му.