Смолян почете граничарите на България и отбеляза 75 години от края на Втората свeтовна война

  • 2020-08-28
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Смолян почете граничарите на България и отбеляза 75 години от края на Втората свeтовна война

  27.08.2020 г.Смолян почете граничарите на България и отбеляза 75 години от края на Втората свeтовна война


  На 27 август в Смолян бе отбелязан Денят на Гранични войски. Организатори бяха местните организации на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и  Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Асоцацията на Планинските войски на България със съдействието на Областната управа, Общинското ръководство, началникът на гарнизона, Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Областната дирекция на МВР. Честването и всички прояви на този ден бяха посветени на 75 години от Победата през Втората световна война и участието на Българската армия в нейния заключителен етап, посочи при откриването председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България 
  (СВВБ) Златка Петрова. 

  Празникът се проведе пред паметната плоча в местността „Герзовица“. Там на 10 април 1971 г. при изпълнение на служебния им дълг са затрупани от активизирано свлачище редник Веско Михайлов от поделение 10 240 и трима служители от бившето предприятие „Редки метали“ Емир Ащонов, Невен Ризов и Георги Йорданов. Панахида за загиналите граничари отслужи отец Димитър от храм „Св. Висарион Смолянски”, който е  офицер от запаса, първият свободно избран чрез демократични избори кмет на Смолян през 1990 г. За загиналите граничари говори комисар Стоян Мандаджиев – директор на РД „Гранична полиция“, който участниците в тържеството, в което се включиха членове на военно-патриотичните организации, Подполковник Стефан Събински други военнослужещи от 101 Алпийски полк, както и гранични полицаи. Смолян бе домакин на първите два национални събора на граничарите през 2014 и 2015 г.

  Със своя заповед министърът на отбраната Красимир Каракачанов удостои с юбилеен медал „75 години от Втората световна война Недялко Славов – областен управител на област Смолян; Владимир Гърбелов – заместник-областен управител на област Смолян; комисар Стоян Мандаджиев – директор на РД „Гранична полиция“; старши комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР; майор от запаса Христо Стойков – председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Смолян; подполковник от запаса Георги Петковски – председател на Асоциацията на Планинските войски на България; Златка Петрова – председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Смолян и Мария Златкова – председател на дружество „Военноинвалид“ в Смолян.

  Отличията бяха връчени от Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание" в МО. Той поздрави от името на министъра наградените и всички участници в родолюбивата проява.

  Поздравление за празника поднесе и председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков. Той връчи почетни грамоти „30 години от възстановяването на СОСЗР и 75 години от края на Втората световна война“ на майор от запаса Стойчо Глухов, заместник-председател на РСОСЗР- Смолян, бивш командир на застава; сержант от запаса Димитър Керемедчиев, граничар, певец, известен като Момчиловския славей в Родопите; комисар от запаса Тодор Георгиев, бивш директор на РД „Гранична полиция“и комисар от запаса Мишо Рабишев, бивш директор на РД „Гранична полиция“ – Смолян.

  Независимо от превратностите, в които живеем, българските граничари-ветерани от Гранични войски, са в правото си да се гордеят, че са отдали част от живота си, своята младост, сили, знания и професионален опит за охраната на държавната граница, се посочва в поздравителния адрес на председателя на СОСЗР. Предният ден той лично поздрави председателя на РСОСЗР майор от запаса Христо Стойков за неговата 71-ва годишнина.

  Отбелязването на 75-годишнина от Победата над фашизма е една от основните задачи на Съюза на ветераните от войните на България през 2020 г. По този повод Съюзът учреди юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“, който се връчва на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината.  Във връзка с това и за активна съвместна работа с Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Смолян с решение на Изпълнителното бюро на Съюза с юбилейния медал „75 години от победата над фашизма“ бяха удостоени полковник Димитър Кацаров – командир на 101 Алпийски полк; подполковник инж.Стефан Паскалев – началник на Военно окръжие – Смолян; Николай Мелемов – кмет на Община Смолян и комисар Цончо Панчев Гръблев – зам.директор на РДГП. Медалите връчи полк. от запаса Спирдон Спирдонов, заместник-председател на СВВБ.

  В края на честването бяха връчени венци и цветя пред паметните плочи в местността „Герзовица“.