Изявление на Председателя на СОСЗР

  • 2020-07-13
  • Автор: ген. оз Златан Стойков

                            Изявление

  на генерал от запаса Златан Стойков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР)

             Уважаеми дами и господа, съмишленици и колеги,

             Тези дни в София и страната има масови протестни действия. Свидетели сме на различни искания във връзка с промяна на системата за управление и решаване на редица наболели въпроси. Гражданското общество настоява за по-добър живот, справедливост и върховенство на закона.

            СОСЗР е част от това гражданско общество. В същото време в нашите редици членуват хора, отдали десетки години от живота си за защита на териториалната цялост и суверенитета на страната, обществения ред, правата и сигурността на гражданите.  Това не ни дава право да останем безмълвни по отношение на някои очевидно неприемливи действия на граждани и институции. 

            Не приемаме поругаването на националния флаг на Република България от служители на Националната служба за охрана. Така бихме се отнесли към всеки, който осквернява символите на българската държава. Надяваме се, че компетентните органи ще вземат необходимите мерки не само по конкретния случай, но и по отношение на зачестилите напоследък опити за подронване на държавността.

            Именно, като опит за дестабилизиране на държавата, бе възприет от голяма част от обществото прокурорският рейд в сградата на президентската институция. Нещо повече, този въоръжен акт бе извършен в институцията на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Според нас, цивилизованият подход при решаването на този казус изискваше предварително информиране на държавния глава и въздържане от показност, която едва ли е от полза на когото и да е.

              Като национално отговорна, военно-патриотична и непартийна организация, призоваваме държавните институции да се вслушат в гласовете на хората, колкото и различни да са те. Единствено такова поведение ще запази гражданския мир, който е най-голямото завоевания на демократичния преход у нас.

         Нека се вслушаме в разума на нашите сънародници, а не на олигарсите! Да живее България!

   

  13.07.2020 г.

  София