Може да има алтернативна структура, представляваща гражданското общество

  • 2020-06-26
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Може да има алтернативна структура, представляваща гражданското общество

  23.06.2020 г.Може да има алтернативна структура, представляваща гражданското общество

   Три неправителствени организации - Общобългарският комитет „Васил Левски“, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюзът на тракийските дружества в България, изразиха несъгласие с избора на членове на Съвета за развитие на гражданското общество.

  Спирдон Спирдонов

  В средата на май т.г. правителствената информационна служба съобщи, че са избрани членовете на Съвет за развитие на гражданското общество с председател вицепремиера Томислав Дончев. Този  консултативен орган към Министерския съвет има функции по разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество в България. Гласуването бе електронно. За участие във вота бяха одобрени 379 неправителствени организации. Изборната комисия одобри за кандидат-членове на Съвета 123 граждански организации в обществена полза. Избрани бяха 14.

  Неудовлетворение от избора обявиха днес на пресконференция в централата на СОСЗР три неправителствени организации. То бе изразено от Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, ген. Златан Стойков – председател на СОСЗР и Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България. Според тях проблемът е в критериите и начина на класирането на кандидатите и във външното финансиране на избраните организации в Съвета за развитие на гражданското общество.

  До момента те не са сезирали нито един държавен орган, но работят по този въпрос. Ако не се преразгледа решението, трите сдружения обмислят създаване на алтернативна структура на гражданското общество в България, стана ясно от думите на г-н Василев. Според него от 14-те класирани организации, 13 са почти неизвестни. Като изключение бе посочен само БЧК. Но никакъв случай не може да се каже, че представляват гражданското общество в България, подчерта г-н  Василев, при положение, че у нас има около 30 000 неправителствени организации. По-малко от 1% от гражданските сдружения в България избират тези, които ще ги представляват пред властта, каза още председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Нашата организация, допълни той, има 91 комитета в страната и над 300 клуба „Млади възрожденци“.

  Ген. Златан Стайков бе категоричен, че СОСЗР не само има място в този съвет, но е доказал в своята 113-годишна история приноса си за зараждането, развитието и утвърждаването на гражданското общество у нас. За съжаление, обаче, това не е оценено и Съюзът е класиран на 46 място. Военно-патриотичната организация наброява 21 600 членове в 23 областни и 166 общински и районни организации, 641 клуба и дружества, както и 10 колективни членове.  Става дума за хора, подчерта генералът, които не са корумпирани, отдали са живота си за защитата и отбраната на страната, което може да бъде само от полза за българското общество. В този съвет, продължи той, няма да защитаваме лични интереси, а ще работим за изграждане на съвременно демократично общество, което да не се срамува от обвинения за присвояване на финансови средства и корупционни сделки.

  В  съвета влизат агенти, които получават финансиране от чужбина, каза Красимир Премянов. Според него, гражданското общество трябва да бъде контролиращ фактор върху поведението на властите, а с този избор това не се постига. Посочи още, че ще настояват за промяна на нормативната уредба. Съюзът на тракийските дружества в България със своята 125-годишна история и каузата да защитава 1,5 милиона българи, прокудени от родните си места, има място в този съвет, смята председателят му.

  ***

  Най-много гласове да излъчат свой представител в Съвета за развитие на гражданското общество на 13 май получиха Българският център за нестопанско право – 178 гласа, Българският дарителски форум – 126, „Работилница за граждански инициативи“ – 108.  Останалите неправителствени организации, класирани за състава на Съвета, са „Светът на Мария“, „Български фонд за жените“, Сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България“, Фондация „Заедно в час“, Сдружение „Български червен кръст“, Българският Хелзинкски комитет, „За нашите деца“, „Асоциация на парковете в България“, „Българска асоциация за алтернативен туризъм“, Асоциация „Родители“, „Карин дом“.