СОСЗР укрепва международния си авторитет

  • 2019-10-18
  • Автор: ЦС

  Пред 75 години от края на Втората световна война

   

   

  СОСЗР УКРЕПВА МЕЖДУНАРОДНИЯ СИ АВТОРИТЕТ

   

  Председателят на Съюза на офицерите  и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) генерал от запаса Златан Стойков бе на посещение в Москва от 15 до 17 октомври. Визитата бе по покана на президента на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от запаса Александър Каншин.

   

  Ветерани на въоръжените сили на Русия, България и Сърбия обсъдиха в Москва подготовката за 75-годишнината от Победата във Втората световна война. По покана на председателя на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и запасните офицери (наричана по-долу Конфедерацията) Aлексдандър Каншин и по инициативата на Националната асоциация на запасните офицери от въоръжените сили (МЕГАПИР), член на Конфедерацията, в Москва се проведоха срещи с чуждестранните ветерански делегации, ръководени от председателя на  Съюза на офицерите и сержантите на запаса и резерва на България ген. Златан Стойков и на председателя на Клуба на генералите и адмиралите на Сърбия ген. Видо Пантелич.

   

  В срещите участваха още генералният секретар на Конфедерацията А.М. Кумахов, председателят на Координационния съвет на клубовете на генерали и адмирали на Националното сдружение "Мегапир" генерал-полковник В.Н. Зарицки, председателят на Съвета на директорите на МЕГАПИР генерал-майор В.Н. Богатирев и други.

   

  По време на тридневното посещение между делегациите бяхa дискутиран и въпроси, свързани с разширяването на сътрудничеството за противодействие на въоръжените конфликти. Беше подчертана необходимостта от обединяване на усилията на армейските ветерани от трите държави в борбата срещу фалшификациите на истористорическите факти от Втората световна война, която отне живота на милиони хора на планетата. Участниците в срещата обсъдиха дейността на Конфедерацията, както и плановете и перспективите за по-нататъшно международно сътрудничество и взаимодействие.

  Проведена бе работна среща с председателя на ДОСААФ на Русия генерал-полковник А.П. Колмаков. На нея бе обменен опит за подготовката на младите хора за военна служба, развитието на културните и хуманитарните връзки, както и сътрудничеството в масовия спорт.

  В централата на МЕГАПИР       бе обсъдена подготовката за честването на 75-годишнината от Победата. В рамките на хуманитарната кампания на Конфедерацията „Мисия на мира и хармонията“ бяха очертани поредица от съвместни двустранни и многостранни събития за подготовка и честване на 75-годишнината от разгрома на фашизма във Втората световна и Великата отечествена война, чиято световна историческа значимост ще бъде разгледана на международна научна и практическа конференция в навечерието на 9 май следващата година. Отново беше дадена много висока оценка на СОСЗР  и на Министерството на отбраната на нашата страна за организирането и провеждането на 22-23 май т.г. в София на Международната хуманитарна акция „100 години от края на Първата световна война“.

   

  Беше организирано посещение до строящия се в момента Главен храм на Въоръжените сили на Руската федерация, който ще бъде завършен до 9 май 2020 г.

  Участниците в срещата напълно подкрепиха православната идея за създаване на международен духовен център за военнослужещи и изразиха готовност да съдействат за увековечаване на паметта на войниците от историко-мемориалния комплекс „Пътят на паметта” от Втората световна война.