Втори Национален събор на запасното войство

  • 2019-09-18
  • Автор: Спирдон Спирдонов

   

  ВТОРИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ЗАПАСНОТО ВОЙНСТВО ПРИЗОВА ЗА ЕДИНСТВО НА НАЦИЯТА

   

           Тази нагласа доминираше на 14 и 15 септември в местността „Крънска кория“ край Казанлък, където председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков откри Вторият национален събор на запасното войнство, който бе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

          Над 1700-те членове на различни военно-патриотични организации бяха приветствани от министър Каракачанов и председателя на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов. Проявата уважиха още бившият областен управител на Стара Загора проф. Мария Нейкова, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, кметове на общини, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов, командирите на 2  и 61 механизирани бригади и на авибаза „Крумово“ бригадните генерал Стоян Шопов, Деян Дешков и Димитър Иванов, заместник-началникът на Военна академия полковник доц. Димитър Ташков и други военнослужещи. Тук бяха още председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателя на НКЗВ „За честта на пагона“ генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев, председателят на Сдружението на бившите сини каски Николай Колев и представители на Съюза на ветераните от войните. Специално за събора бяха дошли 25 представители на Асоциацията на запасните в Румъния заедно с колегите си от Регионалния СОСЗР в Русе. Церемонията по откриването се ръководеше от заместник-председателя на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов. Ген. Стойков бе удостоен с юбилеен медал на СТДБ във връзка със 175 години от рождението на капитан Петко войвода. Отличието връчи членът на Върховния комитет на тракийци капитан от запаса Кирил Йорданов.

  Най-младите участници бяха Димитър и Борис Нанкови на 8 и 12 години, чийто баща е сержант в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Те се включиха и в художествената програма с изпълнения на стихове за Васил Левски. А най-възрастният участник бе капитан от запаса Хиню Коларов от Варна. Той е ветеран от Втората световна война и е на 99 години и 4 месеца. В момента е председател на Контролната комисия на Областната организация на Съюза на ветераните от войните във Варна. Обеща да бъде и на третия събор догодина по същото време.  В събора се включи и полковник от запаса Сотир Докторов от Пловдив, който е от възстановителите на СОСЗР и член на първото изпълнително бюро.

  Министър Каракачанов се обърна към запасните с думите: „Благодаря на всички вас за службата, която сте дали на България в редовете на Българската армия и да пожелая на вас и на вашите семейства здраве. Моето дълбоко убеждение, което съм заявявал многократно е, че докато има Българска армия, ще има Българска държава, няма ли Българска армия, няма Българска държава. Днешните времена, в които живеем, са тежки не само от материална гледна точка. Те са тежки и като ценностна система. Във времената, в които нашите деца се обучават в една подменена история, в която малко или много се пренебрегва националното достойнство и чест на българина, времената, в които от всякакви посоки се опитват да разграждат националния морал и идентичност – било то с джендър идеологии и крайни либерални утопии, в тези времена, когато хората, като че ли забравиха понятия, като чест, достойнство, род, служба, и се отдадоха на пропаганда, че животът е едно весело преживяване, в което трябва да живееш по-добре, дори за сметка на другите, вашата роля като хора, които са служили на България, а сега членове на военно-патриотичните съюзи, е изключително важна. Вие сте онези хора, които са връзката между съвременната българска армия и онази българска армия, която ние помним с цялата й мощ и величие. И тук вашата задача е изключително важна. С вашите дейности на много места вашите структури са инициатори на най-различни мероприятия, свързани с възпоменание на едно или друго военно събитие, на един или друг пълководец, но и със събития, свързани с общобългарската национална история. Вашата роля на хора, които крепят духа на българщината и пламъка на родолюбието и патриотизма, е изключително важна, за което аз искам да изразя моята дълбока благодарност.“

  Единството на държавата и нацията е много важно, посочи още министърът. И продължи: „Аз съм дълбоко под съмнение, че идеята за единство скоро ще влезе в главите на българските политици“. Такова единение, обаче, той пожела на запасното войнство, чиито представители, членуващи в различни съюзи, по неговите думи, са разделени малко или много поради лични амбиции или някакви политически страсти. И призова: „Всички ние сме полагали клетва за вярност към България. Нека да бъдем единни и вие да бъдете онези, които ще дадат пример на цялото българско общество, че не е важно дали си ляв или десен, червен или син, важно е да бъдеш, преди всичко българин. Не е важно да се делиш дали обичаш Америка, Русия, Турция или някоя друга държава, важно е да обичаш преди всичко и само България. Ако вие като хора полагали клетва и служили вярно на България, хора, които са били готови да дадат и живота си за нейната свобода и независимост не го демонстрирате,  като поведение в обществото, никога останалите няма да го научат и няма да тръгнат по тоя път.“ Министърът получи много аплодисменти, когато заяви необходимостта от връщане на наборната военна служба, което би могло да стане през 2021 г.   

        Николай Златанов, председател на Общинския съвет в Казанлък, изрази подкрепата си към идеята да бъде възстановена наборната служба. „Действително казармата ни научи на ред, казармата ни научи как да подтискаме собственото си его и собствените си желания и да станем част от един отбор. Нещо, което днешните младежи малко трудно научават.“, добави г-н Златанов.

  Вторият национален събор на запасното войнство провеждаме в чест на 111 години от учредяването на Съюза на запасните офицери (СЗО), 109 години от учредяването на Съюза на запасните подофицери и 29 години от тяхното възстановяване, като обединен Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, каза ген. Стойков при откриването. Той посочи и основните цели на военно-родолюбивата проява.  „Популяризиране на службата в армията, като върховен дълг за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната. Укрепване на живата връзка между армията, запасното войнство, органите по сигурността и народа. Утвърждаване на народните традиции и обичаи – извор на непреклонната сила на българския корен и дух за патриотичното и родолюбивото възпитание на подрастващото поколение. Увековечаване на героичното минало на нашия народ и съхранението паметта на загиналите сънародници за национално освобождение и обединение. Провежданите национални събори да се превърнат в първата практическа стъпка на Съюза за обединението на запасното войнство.“

  Припомняйки богатата история на организираното запасно войнство ген. Стойков каза, че на 23 януари 1990 г. в Централния военен клуб се възстановяват СЗО и СЗПО в единен съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Към момента функционалната структура на Съюза включва 27 областни и 8 колективни организации, 185 клуба и 467 дружества с общо регистрирани членове 18 906.

  Съюзът с пълно основание, продължи генералът, прие като основна задача, поставена от Деветия конгрес,  да бъде водещ в обединителния процес на запасното войнство. Той бе категорчен, че наследеното разделение с общи усилия трябва да се преодолява, а не да бъдем употребявани за постигане на лични и партийни цели. „Преписването на грешките от миналото на отделни структури, прекъсват пътя на бъдещото ни обединяване. При този разкол наивно е да очакваме някой да ни помогне да се обединим. Моралното е да надмогнем противопоставянето, партийните пристрастия, субективните интереси и заедно да вървим към общата цел“, отбеляза председателят на СОСЗР.

  Работна група, ръководена от генерал-лейтенат от запаса Кирил Цветков разработи „Споразумение за съвместна дейност за обединение на военно патриотичните и родолюбиви организации от сигурността и отбраната в Р.България“, което бе прието на 23 април т.г. с 15 гласа „за“ от присъстващите около 25 председатели на военно-патриотични съюзи, бе посочено по-нататък в словото. Приетото Споразумение, подчерта генералът, не затваря вратите за провеждане на разговори, и ще държим на всяко мнение, което води до защитата и обединение на запасното войнство.  Процесът на обединяването, прогнозира той,  „ще бъде  труден, съпротивата е голяма, все още наши колеги трупат дивиденти от разделението, а някои партийни лидери имат нужда от послушно запасно войнство. Съюзът избра демократичността, за да гради своето бъдеще, възползвайки се от  принципите  почтеност, лоялност и професионализъм в името на общите интереси на запасното войнство за добър социален статус, равнопоставеност и без дискриминация  при пенсионното осигуряване“.

  Участниците останаха видимо удовлетворени от демонстрациите на способности от страна на представителите на Българската армия. Използвайки вертолет „Кугар“ група военнослужещи от 68 бригада „Специални сили“ успя да обезвреди терористи. Други показаха военни ръкопашни хватки. Трети скочиха с парашути от Ан-2. Всички получиха поздравления от министъра на отбраната и председателя на СОСЗР. Успешно изпълни своята мисия и безпилотната система, управлявана от полковник от запаса Илия Милушев, съветник на президента по сигурност и отбрана. Аплодисменти събраха и представителите на Прабългарската школа за оцеляване „Бага – Тур“ от Стара Загора. На вниманието на участниците имаше различни изложби на военно облекло и старинно оръжие и символи, на самолетни и корабни модели, на водолазно оборудване, на книги и публицистични материали от военни автори. Денят завърши с богата художествена програма. Изпълненията бяха на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с ръководител Снежина Темелкова и на 13 състави от структурите на СОСЗР в страната.

  На 15 септември съборът продължава с Ден на отворени врати и показ на бойна техника във военното формирование в Казанлък, турнири по стрелба с пистолет и пневматично оръжие и шахтурнир.

   

  Варненските запасни стрелят най-точно

   

  С турнир по стрелба завърши Вторият национален събор на запасното войнство. Надпреварата бе на полигон „Тюлбето“. Състезателите от областни и общински структури на СОСЗР бяха посрещнати от командира на 2 механизиран батальон на 61 механизирана Стрямска бригада подполковник Георги Калчев, който е и началник на гарнизона. По това време във военното формирование при голям интерес бе показана бойна техника. Проведе се и традиционният шахтурнир, където първи бе отборът на Казанлък, а втори и трети се наредиха запасните от Стара Загора и Кюстендил..

  Отборите стреляха с пистолет „Макаров“ и пневматична пушка. Купата за първо място отборно на стрелба с пистолет спечелиха варненските запасни, начело със секретаря на Общинската организация подполковник от запаса Захари Захариев. След тях на почетната стълбичка се качиха водачите на отборите „Шипка“ – Казанлък и на Стара Загора. Първата тройка в индивидуалното класиране бе от Симеон Стоилков, Стен Лазаров и Павлина Иванчева.

  На стрелбата с пневматична пушка най-добре се представиха отборите на Шипка-1 и Шипка-2 от Казанлък, а трети се наредиха запасните от Стара Загора. Индивидуално първа бе Анна Чепилска, а след нея – Калоян Георгиев и Славка Самарска.

  Купите и грамотите връчи председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. За добрата организация той отличи със символното шалче на съюза председателят на съдийската комисия майор от запаса Захари Даскалов. Бяха връчени и членски карти на нови членове на съюза от Казанлък.

  След като поздрави всички участници, генерал Стойков благодари на подполковник Калчев за отличното домакинство на събора и на капитан Юрий Христов, който бе ръководител на стрелбата.

   

  На основата на шест сценария чертаят развитието на Въоръжените сили

  Конференция в Казанлък обсъди на 13 септември състоянието и перспективите за развитие на отбранителните способности  и сигурността на страната. Организатори бяха СОСЗР, Министерството на отбраната и Военна академия „Г.С.Раковски“. Участниците призоваха за връщане на наборната военна служба и приемане на закон за запасното воинство. Проявата предхождаше Втория национален събор на запасното войнство.

  Разработени са 6 сценария, на чиято основа ше се определят необходимите способности на нашите Въоръжени сили. Това каза полковник от резерва Огнян Гърков, началник на отдел „Отбранителна плтика“ в МО. Той говори за хода на провеждащия се Стратегически преглед на отбраната в рамките на Стратегическия преглед на системата за национална сигурност. Окончателният доклад трябва да бъде готов до края на април 2020 г. На негова основа Народното събрание ще приеме Дългосрочна програма за развитие на отбранителните способности на страната до 2032 г., а правителството трябвада приеме План за развитие на Въоръженит есили до 2026 г. В периода до 2032 г. ще има още един план. Проектът на програмата ще бъде предлоен за обществен ообсъждане. Други документи в резултат на прегледа ще бъдат Бяла книга за отбраната и Инвестиционен план в отбраната.

  Конференцията, която предхожда утрешното откриване на Втория национален събор на запасното войнство в местността „Крънска кория“ започна с приветствени слова на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.  Двете прояви са под патронажа на вицепримиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Участниците приеха послания до държавните исттитуции, които публикуваме отделно.     

  С доклади по темата се включиха още полковник доц. д-р Димитър Ташков, заместник-началник на Военна академия „Георги С. Раковски“, полковник Петър Василев от служба Военна информация“, полковник Иво Радулов от Щаба на отбраната, генерал-майор Цанко Стойков – командир на ВВС, комисар доцент Станимир Илиев от Академията на МВР, комисар Стоян Колев от РД ПБЗН в Стара Загора, полковник Павлин Велков – заместник-началник на ЦВО, генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков – председател на Асоциацията на Сухопътните войски и член на УС на СОСЗР и генерал-майор от запаса доц. Радослав Пешлеевски. В дискусията се включиха още контраадмирал от запаса Петър Странчевски, бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, полковник от запаса проф. Михаил Харалампиев  и полковник от запаса Йордан Костадинов.

  В конференцията участваха още председатели и членове на струкурите на СОСЗР в страната, бригадните генерали Деян Дешков и Стоян Шопов - командири на 61 и 2 механизирани бригади, военнослужещи от армията, включително 17 слушатели във Военната академия, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Петър Пандурски и представители на други военно-патриотични организации.

  ***

  П О С Л А Н И Я

  до държавните институции, военно-патриотичните и гражданските организации от конференцията, проведена на 13 септември 2019 г. в гр.Казанлък на тема: „Състояние и перспективи за развитие на отбранителните способности  и сигурността на страната”. Организатори – СОСЗР, Министерството на отбраната и ВА „Г.С.Раковски“

  След изслушаните доклади, съдоклади и изказвания участниците в конференцията застават единно зад позицията за по-нататъшно изграждане и укрепване на сигурността и отбраната на страната. Днешното състояние на Въоръжените сили, ангажиментите им към колективната система за сигурност и усложняващата се международна обстановка налагат конституционни и законови промени, дългосрочно планиране и финансово осигуряване.

  В връзка с горепосоченото, подкрепяме:

  1.Провеждането до края на м. април 2020 г. обективен, Съвместен стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност на страната и Стратегически преглед на отбраната. Прегледът да представи реалните рискове и заплахи и да формулира основните  принципи и цели за изграждането на единна система за сигурността на страната, която да генерира отбранителни способности на Въоръжените сили, структурите на МВР и останалите министерства. На базата на прегледа, още в началото на 2021 г. да стартира нормативното и практическото изграждане на функционален интегриран сектор за сигурност и отбрана. Това ще даде възможност всички структури да имат общи правила за съвместно обучение и готовност да изпълняват съвместни задачи.

  Стратегическият преглед на отбраната трябва да се фокусира върху необходимата численост, функционална структура на ВС, гарнизони за дислокация на формированията, бюджета и ресурсното осигуряване, управлението на човешките ресурси, военното образование, отбранително-мобилизационната подготовка на страната и социалната политика.

  2. Приемането от Народното събрание на „Дългосрочна план-програма за развитието на Въоръжените сили на Р България и тяхните отбранителни способности – 2032” /Дългосрочна план-програма – 2032/ и изпълнението да е задължително за всички управляващи през този период.

  3. Провеждането на референдум за промяна на Конституцията на Р България и възстановяване на задължителната наборна служба. Актуализиране на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Р България. Закона за резерва на Въоръжените сили за изграждането и поддържането на необходимите оперативни способности за сигурността и отбраната на страната.

  Осигуряването възможността за повторно привличане на военнослужещи на редовна служба. Преосмисляне на системата за мобилизационното осигуряване с личен състав и автотракторна техника на войсковите формирования за военно време.

  4. Да се приеме и от 01 януари 2021 г. бюджета за Министерството на отбраната да бъде 2% от брутния вътрешен продукт. Също да се планира неговото разходване за издръжка на личния състав за текуща издръжка и капиталови разходи в съотношение 60:20:20.

  5. Приемането със закон мирновременната и военновременната численост на ВС, МВР, тяхната функционална структура и гарнизоните за постоянна дислокация.

  6. Оптимизирането и осъвременяването структурата на военно-образователната система и учебния процес. Приемането на демократичен модел за кадровото развитие на военнослужещите.

  7. Осъществяването на строг контрол върху изразходването на материалните и финансовите ресурси с цел превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили. Без обсъждането в Парламента, ръководството на Министерството на отбраната да няма възможност да променя Дългосрочната план-програма 2032 г.

  8. Приемането на Национална програма за подготовка населението за действия в условия на промишлени аварии, природни бедствия и война с акцент върху военната подготовка. Възстановяване Наредбата на Министерския съвет за провеждане на военната подготовка на учащите се младежи в средните и висшите учебни заведения.

  9. Разработването и приемане на Закон за запасното войнство, който да даде възможност на Министерството на отбраната финансово да осигурява организационното и практическото провеждане на военно-патриотичното и родолюбиво възпитание на младото поколение.

  Участниците в конференцията са убедени, че държавата и неправителствените организации от сигурността и отбраната, могат да бъдат взаимно полезни, с което ще допринесат чувствително за гарантиране териториалната цялост на страната и сигурността на нейните граждани.