СОСЗР и Пловдив уважиха генералите Желев и Попов

  • 2019-08-12
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  • Пловдив уважи генералите Желев и Попов

     Пловдив уважи генералите Желев и Попов


   Заседателната зала на местния парламент в Пловдив отесня в началото на последната сесия преди ваканцията. Десетки офицери от запаса и действащи военнослужещи дойдоха, за да засвидетелстват уважение на двама славни генерали от Града на тепетата. Поздравление имаше и от председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков, който връчи мемориални знаци на Съюза на двамата генерали.

   100-годишния ген. Иван Желев и 92-годишния ген. Димитър Попов получиха от председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова отличието „Почетния знак на Пловдив“. Местният парламент удостои двамата с почетното отличие със свое решение № 170 от 30-ти май т. г., съобщава podtepeto.com

   „Да живее, България!“ извика в залата столетникът преди да получи отличието. А после си пожела да хвърли бастуна. Той благодари за високото отличие и признанието.

   Полк. Кръстьо Панчев, който е служил при генерала му пожела да влезне в книгата на Рекордите на Гинес като най-стария жив генерал в света. Панчев изреди десетките обекти, които е построил генерал Желев, по време на службата си в Строителни войски. Някои от тях са: телевизионната кулата на връх Ботев, подлеза под Централна пощата Пловдив, Панаирния мост, канализацията в Столипиново и много други.

   Генерал Иван Желев има значителен принос в подобряване на инфраструктурата и благоустрояването на град Пловдив. Той започва своята служба в Строителни войски през 1947 г. , а като нейн командир в периода 1959г – 1985г.  дивизията участва в изграждането на редица промишлени предприятия, жилищно­строителни кооперации и културно-исторически обекти в града и областта. В края на лятото на 1957 г. Пловдив е сполетян от невиждано голямо наводнение. Бурните води на Марица отнасят стотици къщи, разположени около двата и бряга. До края на годината са изградени редица жилищни блокове, които приютяват пострадалите от наводнението. Изграждането на 165-метровият мост при Панаирното градче също е строен под командването на ген. Желев. Мостът е завършен предсрочно и предаден за експлоатация през септември 1959 год. По същото време е изградена и автогара Юг. Наред със строителните задачи ген. Желев има принос и за повишаване на бойната и професионалната подготовка, която следва пътя на потребностите на развитие на Българската армия и придобиване на строителна специалност.

   Съветничката от ПФ д-р Лилия Учкунова благодари на генерал Желев за патриотизма му и припомни как веднага се е съгласил да помогне за паметника на македонските бежанци в Кючук Париж. Генералът подарил най-големия камък, който символизира майка България.

   Десетки хора от публиката побързаха да му стиснат ръка и да разкажат спомен с него. „Няма нито един, които да е служил при ген. Желев и да няма апартамент. Ако има такъв, да ни се обади – ще му купим,“ заяви полк. Панчев.

   Благодарности отправи и полк. Сотир Докторов, от името на ген. Димитър Попов. Той припомни, че в своята 41 години активна служба в редиците на Българската армия ген. Димитър Попов работи упорито и всеотдайно за повишаване на бойната готовност, бойната мощ и мобилизационна готовност на армията. Активно участва в ръководството и възпитанието на хиляди офицери, сержанти и войници за защита на териториалната цялост и независимост на България. Под негово ръководство армията участва активно в борбата срещу природни бедствия, аварии и катастрофи.

   Ген. Попов започва военната служба в школата за запасни офицери „Христо Ботев“, като я завършва с отличие. През годините ген. Попов преминава през редица командни длъжности, като през есента на 1965 г. е назначен за командир на „33-ти мотосрелкови полк – Звездец”. През 1977 е назначен за командир на 16-ти мотострелкови дивизион. През 1987 г. е назначен за командващ на 2-ра Българска армия.