Почетоха паметта на Никола Войновски

  • 2019-07-23
  • Автор: Павел Станев - Главен секретар СОСЗР

           СОСЗР – ТРОЯН УТВЪРЖДАВА ЕДИНЕНИЕТО НА

                              ЗАПАСНОТО ВОЙНСТВО

   

  Автор: полк. оз Павел Станев, гл. секретар на СОСЗР

   

           Почетоха паметта на Никола Войновски – военен ръководител на Ботевата чета. Генерал Златан Стойков награди Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир.

   

            Представителна група начело с генерал Златан Стойков, председател  на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, участва в мероприятията, посветени на 143 години от гибелта на Никола Войновски, военен ръководител на четата на Христо Ботев.

           Мероприятията се проведоха в Троянския балкан, високо в Стара планина в района на Националния парк „Централен Балкан” пред изградения през 1967 г. паметник на лобното място на героя  в района на хижа „Хайдушка песен”.

           Програмата включваше: поход от местността „Богоя” до паметника на Никола Войновски и автопоход за по-възрастните участници в мероприятието; панихида и водосвет за почитане паметта на загиналите и здраве на участниците при заслон параклиса на „Св.Георги” в  мероприятията и традиционен събор в района на хижа „Хайдушка песен”.

           Организатори на тържественото отбелязване на годишнината са: Общинската организация на СОСЗР-Троян; НД „Традиция – РК „34-ти пехотен троянски полк” Априлци-Троян-Севлиево; Община Троян; военно формирование 24430 - гр.Троян, гарнизонен военен клуб, кметство с.Чифлик; Сдружение „Бъдеще за Чифлик” и туристическите дружества в гр.Троян и с. Чифлик.

           Гости на мероприятието бяха: Илиан Тодоров, зам.-областен управител на Ловеч, Ангел Ангелов, зам.-кмет на община Троян, ген.Златан Стойков и полк.Павел Станев, Тодор Комитов, представител на община Троян; полк.о.з.Божидар Борисов, кмет на община Две могили подп.о.з. Тодор Радевски, кмет на с.Белиш, Дачо Дачев, кмет на с.Чифлик, подп. Калинов, зам.-началник на топографското поделение в Троян; бившите началници на военнотопографската служба в БА полк.Н.Владимиров и полк. Вълчо Вълчев; полк.Лъчезар Марковски, бивш н-к на военнотопографския институт и проф.Цветан Миховски, н-к на института по животновъдството и земеделието в гр.Троян. В мероприятието добро впечатление направи  участието на доста млади хора, ученици и деца.

           В съдържателното си слово пред паметника на Н.Войновски, председателят на общинската организация на СОСЗР-Тетевен подп.о.з. Тотю Ангелов подчерта основните моменти в живота и революционната дейност на Н.Войновски. Роден в габровските колиби Бойновци през 1849 г. След завършването на трети клас Никола отива в Галац /Румъния/, където продължава образованието си. Надарен с буден ум, бързо научава 5 езика: румънски, гръцки, френски, италиански и руски език. По-късно отива в Одеса, където завършва Юнкерското военно-пехотно училище и получава чин поручик от руската армия. Тогава идва и историческия момент. Христо Ботев набира будни българи-родолюбци за формиране на чета. Никола Войновски веднага се отзовава. Той бързо се превръща в един от най-доверените  хора на войводата. На него Ботев поверява планирането и провеждането на първия и най-важен етап от бойния път на четата – преминаването на р.Дунав и стъпване на българския бряг. Безкръвно е овладян пътнически кораб на една от големите европейски държави. Четниците са облечени в достолепни униформи с национални символи, оборудвани са в пълно бойно снаряжение и развяват бойното знаме. Така чрез перфектния план, разработен от Войновски, австрийската преса представя четата като високо организирана  бойна част, преследваща националните идеали.

           Това е голяма  стратегическа победа за българската кауза. Известен е героичният път и злочестата участ на четата. След поредица от тежки сражения, драматизъм, героизъм и саможертва четата е разбита в полите на Врачанския балкан. Пада убит и войводата Хр.Ботев. Останалите живи четници се разпръскват и на групи търсят закрила в Балкана, като са подложени на непрекъснато преследване с цялата сила на Османската империя.

           В условията на непрекъснато преследване Н.Войновски с още 4 души се добира до планинските ридове над с.Чифлик. На 14 юли 1876 г. в местността „Гребенец” групата е разкрита от черкези. Н.Войновски пада убит от турски куршум. В него са намерени карта на Европейска Турция, бинокъл и компас /след като Ботев пада убит край Враца тези вещи, символи на първенство и водачество, са предадени от Никола Обретенов на военния ръководител на четата поручик Войновски/.

           Така приключва славния път на Ботевата чета, но саможертвата на тези млади и свободолюбиви българи не е напразно. Техният подвиг и саможертва разбуни духовете на цяла Европа и допринесе за началото на Руско-турската война, донесла свободата на България.

           След почитане паметта на героя, паметникът на Н.Войновски беше отрупан с цветя. В района на хижа „Хайдушка песен” пред заслона на параклиса на „Св.Георги” отец Калин направи панихида в почит на загиналите от групата на Н.Войновски и водосвет за здраве на участниците в мероприятията. На събора участваха и представителни групи на ветераните и на военноинвалидите в Троян. След това по традиция в района на хижата се проведе събор с другарски обяд на участниците в тържественото честване на 143 години от гибелта на Никола Войновски.

           На 21.07.2019 групата посети Троянския манастир и след редовната неделна литургия беше приета от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Дряновския манастир. На верандата на манастира на чаша кафе се състоя непринуден разговор. В знак на уважение и добро сътрудничество, генерал Златан Стойков награди епископ Сионий с мемориален знак на СОСЗР. Подп.оз Тотьо Ангелов подари на епископ Сионий от името на СОСЗР топографска релефна карта на Р България. Епископ Сионий прие с благодарност към Съюза наградата и благодари.

           В заключение, групата начело с генерал Златан Стойков остана впечатлена от видяното и участието си в мероприятията. Счита, че общинската организация на СОСЗР-Троян утвърждава единението на запасното войнство в община Троян.

   

   Генерал Златан Стойков награди Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир.