Организираха взаимодействието за Втория национален събор на запасното войнство

  • 2019-07-04
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Организираха взаимодействието за Втория национален събор на запасното войнство

  03.07.2019 г. Организираха взаимодействието за Втория национален събор на запасното войнство

   Спирдон Спирдонов

  В Казанлък бе организирано днес взаимодействието между СОСЗР, Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, Общината, 68-ма бригада „Специални сили“, 61-ва Стрямска механизирана бригада и органите на реда от МВР във връзка с провеждането на Втория национален събор на запасното войнство. Проявата ще бъде на 14 и 15 септември в местността „Крънска кория“. На 13 септември в Дома на културата в града ще се проведе конференция за състоянието и перспективите за развитие на отбранителните способности. Темата е с оглед на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната.

  Подготовката бе обсъдена на среща с кмета на Общината Галина Стоянова и началника на кабинета Сребра Косева. Изразено бе удовлетворение от миналогодишния събор, който се преведе на същото място. Според председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков, ако миналата година са дошли около 1500 запасни и резервисти, сега се очаква техният брой да надхвърли 3000. По сценария говори заместник-председателят на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов. Планирани са демонстрации на способности от 68-ма бригада „Специални сили“, участие на ВВС с вертолет и самолет, висш пилотаж със спортни самолети, представяне възможностите на безпилотни летателни системи, изложби, Ден на отворени врати във военното формирование, турнири по стрелба и по шах. Концертът ще бъде на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и художествени състави на областните и общинските организации на СОСЗР.

  Вторият национален събор, както и първият, е под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Очаква се участие и на президента и върповен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. В разговора по предварителната подготовка днес участваха още командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, полковник Станимир Габаров от Щаба по отбраната, офицери от 68-ма бригада „Специални сили“, 61-ва механизирана бригада, 24-та авиобаза „Крумово“, председателят на Областната организация на СОСЗР в Стара Загора полковник от запаса Стефан Пенев, председателят и секретарят на Общинската организация на СОСЗР майор от запаса Евгений Пейчев и майор от запаса Стефко Михайлов, представители на полицията и противопожарната служба. Някои от въпросите бяха отработени в местността „Крънска кория“. Ген. Стойков връчи на кмета на Общината Галина Стоянова сборника с докладите от миналогодишната конференция, която бе посветена на въвеждането на доброволната военна служба.