Инициатива превърната в традиция

  • 2019-07-03
  • Автор: Иванчо Георгиев полк. оз

   

  Инициатива превърната в традиция -

  „Почитане паметта на герои-граничари, загинали в защита на Родината!“

  обединява граничарската общност,  държавни органи,  местни власти и жителите в граничните общини.

   

              На 28 и 29.06.2019 година, в две места на южната граница - село Петрелик, община Хаджидимово и село Бръщен, община Доспат, се проведоха възпоменателни мероприятия превърнали се в традиция и станали място за ежегодна среща на запасни и действащи граничари и местното родолюбиво крайгранично население.

              Съгласно годишните планове на клуб „Граничари“- София и дружество „Младен Калеев“, район „Красна поляна“, към Столичната организация на СОСЗР,  представителна група с автомобили осъществи автопоход - поклонение и участва в предварително съгласувани и организирани мероприятия с Интерфорума „Граничарите на България“, структурите на Гранична полиция и органите на местната власт в граничните общини - Доспат, Хаджидимово и град Гоце Делчев.

              Спазвайки времевият график с ускорен преход и кратка почивка в местността „Превала“, между планините Пирин и Рила, се достигна първата точка от начертаният маршрут - град Гоце Делчев.

              За групата от столичните граничари-ветерани, любезните домакини-граничните полицаи от ГПУ-Гоце Делчев, с ръководител комисар Илия Сораджиев, бяха осигурили настаняване в хотела на Военния клуб на града.

   

  Паметника на младши  лейтенант Вергил Ваклинов и кучето Вихър

  в района на ГПУ-Гоце Делчев.5661….

   

              От 15.00 часа в района на бившият 16 Граничен отряд се осъществи среща с ръководството на ГПУ-Гоце Делчев, ръководството на общинската организация на СОСЗР и бивши ръководни служители на отряда.

   

              Комисар Сораджиев прие сърдечно групата граничари-ветерани в състав: - полк.о.з. Павел Станев - председател на клуб „Граничари“-София и главен секретар на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), полк.о.з. Димитър Хрисимов - бивш началник щаб на Гранични войски, полк.о.з. Иванчо Георгиев-секретар на клуба, старшина от запаса Матей Пеев-член на клубния съвет и ефрейтор от запаса Иванчо Петков-представител на ново сформирания клуб „Граничари“-град Враца.

   

              Полк.о.з. Павел Станев накратко запозна присъстващите със мисията на представителната група, като заяви: - „Граничарите от София всяка година почитат паметта на героите-граничари на границата. Ходим  в село Петрелик и поднасяме венци и цветя на загиналите, през 1948 година, двама офицери и старшина от граничния участък в село Копривлен и правим среща с нашите колеги-гранични полицаи от ГПУ-Гоце Делчев, а на следващия  ден сме на „Ваклинова чука“ във връзка с годишнината от гибелта и саможертвата на най-обичаният ни герой- граничар Вергил Ваклинов. Участвам в тези мероприятия от 2013 година, а колеги преди това са идвали многократно.

   

  5666….Оживен разговор при началника на ГПУ-Гоце Делчев по въпроси

  за предстоящият 7-ми национален събор на Граничарите на България.

   

              Днес беше предвидена и среща с кмета на град Гоце Делчев- господин Владимир Москов, във връзка с предстоящият догодина 7-ми национален събор на Граничарите на България, но тя не се състоя, поради неотложно му пътуване в чужбина. Предлагам да обсъдим въпросите, които щях да ги поставя. Да обмислим и се подготвим с конкретни предложения по организацията на събора, а те са:

              1. Кога да бъде проведен 7-мия национален събор на Граничарите на България?

              2. Кой да бъде поканен за патрон на националният събор?

              3. Формиране на Инициативен комитет и изготвяне на проект на план-сценарий на мероприятията, провеждани на събора.

              4. Предлагане на конкретни въпроси от предварителната организация и обсъждане с кметовете на общини планирането и участието на местната общественост в мероприятията за 2020 година и други, касаещи настаняването на гости и участници, фолклорни участия, исторически забележителности и други неща даващи неповторимост на събора.“

   

              В проведеното обсъждане активно участие взеха: - комисар Илия Сораджиев - началник на ГПУ-Гоце Делчев, главен инспектор Кирев-заместник началник на ГПУ-Гоце Делчев, майор Бойко Гърнев - председател на общинската организация на войните ветерани към СОСЗР в град Гоце Делчев и представителната група.

              Уточнени бяха и подробностите по взаимодействието, придвижването и осигуряването на възпоменателната церемония в село Петрелик, община Хаджидимово.

              На 28.06.2019 г. от 17.00 ч. в село Петрелик, община Хаджидимово представителната група на граничари от София и граничари-ветерани от 16 Граничен отряд, съвместно с ръководството и служители на ГПУ-Гоце Делчев и в присъствието на жителите от селото, начело с кмета г-н Тодор Прокопиев организира и проведе възпоменателна церемония.

  5755….

   

  Жителите на село Петрелик и кмета-господин Тодор Прокопов

  съхраняват паметта за защитниците на Родината и ежегодно ги почитат.

              Честването беше посветено на 71-та годишнината от гибелта на майор Павел Павлов-командир на граничния участък в село Копривлен, майор Найден Туролийски - заместник командир по политическата част на същия участък и старшина Димитър Кескинев, загинали от противотанкова мина, поставена от диверсионно-шпионска банда на чуждото разузнаване в района на Петрелишки ливади при изпълнение на служебния си дълг в защита на българската граница.

   

  5790…Паметника на героите-граничари в центъра на село  Петрелик.

              Пред паметникът  издигнат в чест на загиналите граничари, полк.о.з. Павел Станев откри мероприятието и произнесе кратко слово, в което припомни техният героичен подвиг и страници от житейският и служебният им път.

              Изказана бе признателност и благодарност на господин Тодор Прокопов, за съдействието в ежегодното организиране и провеждане на възпоменателната церемония.

  Господин Тодор Прокопов - кмет на село Петрелик и полк.о.з. Димитър Хрисимов -

  бивш началник щаб на Гранични войски с основен принос в съхраняване на паметника.

              През 2015 г., паметникът и района беше основно ремонтиран и обновен като за целта бяха събрани 1600 лева от дарения. За грижите по паметника и съхраняване паметта на защитниците на Родината кмета на село Петрелик и гранични полицаи бяха наградени с почетни шалчета със символите на СОСЗР.

  5797…

  Участници във възпоменателната церемония в чест на загиналите  героите-граничари.

   

              С поднасянето на венец и цветя на паметната плоча присъстващите за сетен път доказаха, че граничарите-герои не са забравени и паметта им се тачи в село Петрелик.

   

              На 29.06.2019 г. от 12.00 ч. на „Ваклинова чука” беше проведена втората възпоменателна церемония във връзка с 66-та годишнината от битката на Римския мост при Доспат дере в района на с. Бръщен, община Доспат и героичната смърт на мл. лейтенант Вергил Ваклинов и старшина Дончо Ганев в битка с бандитско-шпионска група.

   

  Изглед към село Бръщен, община Доспат от Ваклинова чука.5837….

   

              Честването е по инициатива на Интернет форума „Граничарите на България”-общност на войници,сержанти и офицери служили в редовете на Гранични войски и Гранична полиция, обединени от идеята, че е достойно за всеки човек да бъде защитник на Родината.

              Мероприятията се проведоха със съдействието на РДГП-Смолян, ГПУ-Доспат и Гоце Делчев и с помощта на кметовете на град  Доспат, село Бръщен, село Црънча и село Ваклиново.

              На „Ваклинова чука“ се изкачиха и участваха в поклонението:- г-н Кемил Кочаков - кмет на с. Бръщен, г-н Пламен Братанов-кмет на с. Ваклиново, полк. о.з. Павел Станев-главен  секретар на СОСЗР, г-н Стоян Хадживеличков - модератор на форума, роднини на героя-граничар Дончо Ганев, дъщерята на героя-граничар Младен Калеев - госпожа Зоя Калеева, членове от  ръководството на граничарската общност, офицери, сержанти и войници от резерва служили в Гранични войски и членове на техните семейства от цялата страна, действащи служители от Гранична полиция, групи ученици и деца от селата Бръщен, Ваклиново и град Доспат.

   

              Събитието започна от площада на с. Бръщен. След като се събраха, всички участници в похода-поклонение, точно в 11 часа потеглиха към лобното мястото на Вергил Ваклинов-местността „Чуката“, намираща се на 700 м. югоизточно от с. Бръщен, (сега Ваклинова чука).

  5845….

   

              На една година е най-малкият участник в граничарските мероприятия - Веселин Николов Петров, едва пристъпващ по зелената трева на Ваклинова чука, облечен в дрехи с граничарски символи, усмихващ се щастливо и разглеждащ с интерес природните красоти.

  5886….

              От гърба на баща си бъдещият граничар опознава редовно обстановката по границата, а младите родители Веселин и Дарина Петрови от София са активни участници във всички граничарските срещи.

  5882….

                                                                      

              Над стръмните урви на Доспат дере, горе на планинската чука, се откроява скромна паметна плоча. Погледите на човек и куче, застинали върху гранита, са насочени към „Римския мост“ на шумната Доспат, сякаш всеки момент ще се втурнат на помощ на техните другари, водещи там неравен бой с бандитска група... Върху черния гранит блести сребърен надпис: „Загинаха за Родината на 1 юли 1953 г. - верни един на друг до последния си дъх!“

  5848…….

   

              От тук започва и легендата за граничаря Вергил Ваклинов и неговият верен другар Вихър, описана от поета Милан Бонев:

   

  „И днес тече Доспат дере пенливо

  и щом в усоите припадне мрак,

  пристигат тука двама мълчаливо

  и после, скрити в лесовете, пак

  вървят през бури Вихър и Ваклинов,

  окъпани от хладните мъгли,

  а с тях в наряд по върховете сини

  на пост стоят граничните орли!”

                                                    

              Вече шестдесет и шест години вървят в легендите имената на две момчета от народа, шепнат развълнуваните устни думи за тяхната обич към най-святото, вълнува пламенните глави това, за което граничарите от скритите в усоите застави отдадоха най-скъпото си - младост и живот. И се разнася истината на момчетата - тяхната истина, заедно с всичко свещено, което народната памет е съхранила:

                                                                

   

   

              „ОТ БРАЗДАТА ЗАПОЧВА РОДИНАТА!“

   

              ,,,Започва тя,

                          най-съкровената територия в сърцата ни,

                                                             от един самотен връх,

                                                                         вбил скалите си в небето,

                                                             от един кичур храсти,

                                                                         закрепили се на каменната твърд,

                                                             от един сив и обрасъл с мъх камък,

                                                                                    зад който си се прислонил и бди

                                                                                                            война на граничния предел.

              ...Свещено начало,

                          гаранция за род, народ и държава,

                                                             неотменимо правило,         

                                                                         предавано и пазено през хилядолетията -

                                                                                    там където е започвала

                                                                                                и свършвала българската земя...

   

   

              Възпоменателната церемония в местността „Ваклинова чука“ откри модератора на форума „Граничарите на България” - господин Стоян Хадживеличков:

  5899….

  „Присъстваме на 31-вата национална среща на форума. Събрали сме се днес - 29.06.2019 година да почетем паметта на младши сержант Вергил Ваклинов и редник Дончо Ганев, геройски загинали в охрана на държавната граница.

              Също така да припомним, че има такива хора, които са готови да отдадат живота си за велики неща, в името на Родината. Здравето, семейството и приятелствата са едни от тях.           Приятелствата възникнали по време на Граничарската служба са най-трайни и оцеляват във времето - те остават до края на живота.

              Форума „Граничарите на България” подпомага приятелствата: - Издирва приятели и бойни другари,от годините на службата им край граничната бразда; - Грижи се за съхранение на граничарската памет и граничарските паметници; - Възстановява паметници на граничари, загинали при изпълнение на войнската клетва към Отечеството, както и поставя нови такива; - Събира снимки, документи и спомени за службата по охрана на държавната граница през годините; - Търси останалите живи участници в тези събития, кани близки и наследници на загиналите герои на организирани срещи, за да се пази и почита паметта на героите.

              На 3 юли 2010 г. паметната плоча на Вергил Ваклинов до Римския мост на Доспат дере, която липсваше е възстановена от шепа ентусиасти и честването на двамата граничари е подновено през 2010 г..

  5845…..

              На 2 юли 2011 г. на Ваклинова чука, където е лобното място на Вергил Ваклинов и кучето му Вихър, пред която се намираме, е открита нова паметна плоча с образите им, а през 2014 година е  издигнат и 12 метров пилон с националния трибагреник.

              Оттогава инициативата за съхраняване на граничарската памет и граничарските паметници се превърна във  всенародно дело.

              На днешният ден се провеждат възпоменателни церемонии на граничното движение в още няколко населени места.

              Искам да благодаря на клуба и дружеството на граничарите от град София за участието им в мероприятията, на началника на ГПУ-Доспат - главен инспектор Асен Каваклиев за съдействието и помощта в провеждането на срещата, кметовете на село Бръщен, на село Ваклиново - г-н Кемил Кочаков и г-н Пламен Братанов за почистването на пътя, окосяването на пътеките до паметните плочи и настаняването на участниците.

              Благодаря на децата и жителите от двете населени места за участието, а на кмета на община Доспат за отделено ни внимание.“

   

              Слово за героизма и саможертвата на „Героите на Гранични войски“ - младши лейтенант Вергил Ваклинов и старшина Дончо Ганев изнесе пред присъстващите полк. о.з. Павел Станев -  ръководител на представителната група на граничарите от София.

  5902…..

              В качеството си на главен секретар на СОСЗР  той прочете поздравителен адрес до участниците в срещата от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и  го връчи на модератора на Интерфорума „Граничарите на България”- господин Стоян Хадживеличков.

              За постигнатото взаимодействие и успешната съвместна работа - обединяваща граничарската общност, държавните органи, местните власти и  гражданите от граничните общини, полк о.з. Павел Станев награди с почетни шалчета със символите на СОСЗР: -  господин Стоян Хадживеличков- модератор на форума,

   

  5912….

   г-н Кемил Кочаков и г-н Пламен Братанов-кметове на село Бръщен и на село Ваклиново

  и началниците на ГПУ-Доспат и ГПУ-Гоце Делчев-главен инспектор Асен Каваклиев и комисар Илия Сораджиев.

              Инженер Веселин Калфов - главен експерт в община Доспат прочете поздравителен адрес от кмета на община Доспат-инженер Елин Радев, а господин Румен Биляров поздрави участниците от името на читалището в село Ваклиново.

              Старшина от запаса Матей Пеев, емоционално изпълни стихотворението „Граница“ на поета Милан Бонев и получи заслужени аплодисменти и възхита.

              Деца от  селата Бръщен и Ваклиново изнесоха програма пред гостите дошли специално да отдадат почит към загиналите граничари.

  5929…

              С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на героите-граничари загинали при охрана и отбрана на държавната граница.

  5933

              Последваха поднасяне на венци и цветя, снимки, среща, разговори и размяна на координати между колеги и приятели.

  5941

              Походът- поклонение продължи с преход към Доспат дере и полагане на венци и цветя  на паметните плочи на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев до Римския мост.

              5963…..                                                     

              На паметната плоча, поставена на мястото, където е проведена битката, със златни букви е написано; -

   

              “Тук на 1 юли 1953 г. в изпълнение на своя отечествен дълг при охрана и отбрана на държавната граница на НР България геройски загинаха доблестните граничари младши лейтенант Вергил Ваклинов и старшина Дончо Ганев. Слава на героите!“

             

              Днес от дистанцията на времето ние дължим дълбок поклон пред подвига и саможертвата на младши  лейтенант Вергил Ваклинов и старшина Дончо Ганев, на загиналите от вражеска мина майор Павел Павлов, майор Найден Туролийски и старшина Димитър Кискинев и всички граничари, останали на вечна стража по границите на България.

              Признателност и уважение на всички, които в трудното демократично време отстояват родолюбивата, високоотговорна, честна и беззаветна служба на Родината в участъка на бившия 16-ти боен Граничен отряд и по всички български сухоземните, водните и въздушни гранични предели.    

   

  5951…