Честване паметта на граничари

  • 2019-06-24
  • Автор: Павел Станев - Главен секретар СОСЗР

          

  Почетоха паметта на загинали граничари и учредиха дружество на граничарите в гр. Трън

   

           Автор: полк.Павел Станев, гл.секретар на СОСЗР

          

           На 21.06.2019 г. представителна група на СОСЗР начело с ген.майор о.з. Стефан Ангелов, бивш командващ на Гранични войски и председател на ЦКК на СОСЗР в периода 2009-2013 г. и полк.о.з.Павел Станев, гл.секретар на СОСЗР и председател на клуб „Граничари” – София, и колеги участваха във възпоменателна церемония в с. Ново Ходжово, община Сандански, организирана от общинската организация на СОСЗР-гр.Петрич с председател подп.о.з. Лозан Анастасов, съвместно с община Сандански, посветена на 95 г. от рождението и 70 г. от гибелта на лейт. Иван Батов Иванов, командир на гранична застава в същото село в участъка на бившия 3 граничен отряд, убит от агент на чуждото разузнаване на 21.06.1969 г. На мероприятието участваха зам.-кмета на община Сандански г-жа Зорица Органджиева, активисти на общинската организация на СОСЗР-Петрич, 15 близки и родственици на лейт.Иван Батов Иванов и местни жители и деца от с.Ново Ходжово, начело с кметицата си г-жа Величка Шумантова и местния отец, който извърши заупокойна молитва по случая.

           В краткото си, но съдържателно слово, подп.о.з. Лозан Анастасов подчерта основните дейности в 25-годишния земен път на лейт.Иван Батов Иванов – участник в антифашисткото движение и политзатворник, доброволен участник във Втората световна война.

           Постъпва като командир на Гранична застава в Гранични войски през 1948 г. в с.Ново Ходжово. Активно участва в реорганизацията на охраната на границата в участъка си от постова организация на заставна. Създава непробиваема охрана на границата си в участъка, който охранява, което е основната причина за неговото убийство от агент на чуждото разузнаване.

           В поздравителния адрес на СОСЗР, прочетен от гл.секретар, беше подчертано, че героите на Гранични войски не са забравени и са записани със златни букви в историята на Гранични войски. Издигната беше идеята клуб „Граничари” – София съвместно с общинската организация на Съюза в Петрич, за 100-годишнината от рождението на лейт.Иван Батов през 2024 г. да бъде издадена книгата за героя граничар. Със заповед на председателя на СОСЗР генерал Златан Стойков бяха наградени с „Почетна грамота на Съюза” – г-жа Зорица Органджиева, зам.-кмет на общ.Сандански, кметицата на с.Ново Ходжово г-жа Величка Шумантова, четирите племеннички на лейт.Иван Батов – Иванка Йорданова, Димка Тошкова, Тодорка Цветанова и Йорданка Босева. Награден беше и с-на от запаса Методи Костадинов. Същият повече от 35 г. е бил старшина на граничната застава в с.Ново Ходжово. Поклонението завърши с едноминутно мълчание и падане на колене за почитане паметта на героя. Последваха снимки и разговори с роднините на героя пред отрупания с венци и цветя паметник.

           На 22.06.2019 г. от 12.00 ч. същата представителна група на Съюза участва в местността „Кървав камък” в района на селата Горна и Долна Мелна, община Трън на поклонение пред паметника на граничаря ефрейтор Явор Чаушев, загинал при изпълнение на служебния си дълг от мълния на 17.07.1987 г. при охрана на държавната граница на Р България в участъка на бившата 13 гранична застава от 2 граничен отряд – Драгоман. Възпоменателната церемония се организира от старшина от запаса Златко Белемезов от Интерфорума „Граничарите на България” и член на клуб „Граничари” към Столичната организация на СОСЗР и ефр. Ваклин Юруков, член на Интерфорума, младши на граничния наряд на загиналия на 17.07.1987 г. ефр.Явор Чаушев. Мероприятието се провежда за 8-ми пореден път от 2008 г. насам. В него участваха и 25 негови бойни другари заедно със семействата и децата си.

           С помощта на гранично полицейско управление в гр.Трън и приятели участниците в мероприятието бяха  извозени с два товарни автомобила и 3 джипа високо в планината при изградения на лобното място през 1987 г. паметник на ефр.Явор Чаушев, осъвременена  през 2008 г. от Виктор Юруков и негови колеги. Мероприятието започна с издигане на националния трибагреник на специално изграден пилон встрани от паметника на загиналия граничар и слово от непосредствениь участник в граничния наряд на 17.07.1987 г., когато при мълния загива ефр. Явор Чаушев. Ваклин Юруков сподели, че Явор Чаушев загинал месец и половина преди уволнението си и това е бил неговия последен наряд по държавната граница, и то по негово желание, тъй като Явор е бил готвач на граничната застава в с.Горна Мелна. Ефр.Юруков прочете и обширна дописка по случая, изготвена през 1987 г. тогава от журналиста полк.Киро Киров, сега зам.-председател на клуб „Граничари” – София.

           Прочетен беше поздравителен адрес на председателя на СОСЗР генерал Златан Стойков до организаторите на възпоменателната церемония и негова заповед за награждаване с „Почетна грамота на Съюза” на: ефр.Ваклин Юруков от Интерфорума „Граничарите на България”, ст.инсп. Станой Милтенов и мл.инсп. Иван Илиев от Гранично полицейско управление-Трън и подп.о.з.Митко Иванов от гр.Трън и с-на Стоян Илиев /посмъртно/.

           В краткото си, но прочуствено слово, бившият командващ на Войските на МВР и на Гранични войски ген.майор Стефан Ангелов заяви, че е радостен, но и същевременно и много изненадан, че далеч от Трън и високо в планината пред паметника на Явор Чаушев присъстват толкова много негови другари заедно със семействата  и децата си, както и че другарството между граничарите е задружно и вечно.

           С падане на колене и едноминутно мълчание, присъстващите почетоха паметта на ефр.Чаушев. Бяха положени венци и цветя на паметника.

  Същият ден от 14.30 ч. в клуба на кметството в с.Долна Мелна, общ.Трън в присъствието на полк.о.з.П.Станев-гл.секретар и ген.майор Ст.Ангелов, беше проведено учредително събрание на инициативна група от 8 бивши офицери и старшини от Гранични войски и Гранична полиция и сформирано дружество на граничарите, МВР, от СОСЗР-гр.Трън. За председател на дружеството беше избран подп.о.з. Митко Стоянов Иванов, бивш командир на гранична комендатура в гр.Трън. Беше изготвен и учредителен протокол. С писмо за случая ще бъде уведомен кмета на община Трън и проведена среща за уреждане материалната база на новото дружество.