Автопохода оправда очакванията

  • 2019-06-06
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Автопоходът на СОСЗР в Родопите и Пиринския край оправда очакванията

  С добра равносметка завърши автопоходът на представителна група на СОСЗР, водена от председателя ген. Златан Стойков. Това бе отчетено на срещата с областното и общинското ръководство на военно-патриотичната организация в Благоевград. Преди това офицерите и сержантите от запаса и резерва поднесоха цветя на паметника на Гоце Делчев и посетиха Историческия музей.

  Председателят на Областната организация полковник от запаса Костадин Ушев удостои ген. Стойков с плакет, а полковник от запаса Кирил Парапанов – с грамота, в знак на благодарост  за оказаната подкрепа при придобиването на Клуба на СОСЗР в Благоевград. Ген. Стойков награди с мемориален знак на Съюза Областната организация и връчи грамота и карта на председателя на Общинската подполковник от запаса Иван Петров във връзка с удостояването му със званието „Почетен член на СОСЗР“.   

  На срещата бяха поставни някои въпроси. В социалната кухня към МО се хранят 40 запасни, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали. Желанието е да се увеличат парите за един храноден, за да се подобри количеството и качеството на предаганите ястия. Социалното подпомагане на членовете на СОСЗР безпокои ръководството. Имаме, посочва подп. Петров, запасни с по 200-250 лв. пенсия, което налага да търсим възможности да ги подкрепяме.

  Като проблем, който спъва организационната дейност, се явява липсата на достатъчна клубна база. Имаме стуктури в девет селища в областта, но само три клуба, казва полк. Ушев. Той изрази и неудовлетворние от съвместната работа с Военния клуб и другите институции в системата на МО. Що се отнася до сътрудничеството с кметовете и общинските съвети и областта, бе дадена висока оценка. Например, за Първия национален събор на запасното войнство, който се проведе през миналия септември  в местността „Крънска кория“ край Казанлък кметът на Благоевград Атанас Камбитов не само е осигурил автобус, но и суха храна.  На предстоящия събор през септември ще имаме чувствително по-голямо участие, включително с художествени състави, каза полк. Ушев.        

  Военно-патриотичната дейност е друг приоритет на организацията. Много добро е взаимодействието с областната комисия по военните паметници. Също така, посочи подп. Петров, успяваме и с наши средства да възстановим паметници на загинали във войните. СОСЗР в Благоевград работи отлично с местните структури на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. На практика на територията на областта други неправителствени организации в сферата на отбраната няма, стана ясно от думите на домакините.

  Ген. Стойков информира участниците за усилията, които полага централното ръководство при разрешаването на поставените въпроси. Заместник-председателят на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов запозна запасните и резервистите от Благоевград с хода на подписката за преизчисляване на пенсиите, който продължава и през летните месеци. Той даде положителна оценка на първото участие на членове на СОСЗР като независими наблюдатели, регистрирани от ЦИК. Тази дейност ще продължи и на местните избори през есента.

  Предишния ден участниците в автопохода, чийто основен оорганизатор бе главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев, бяха в Батак и Банско, където имаха разговори с ръководствата на общинските организации на СОСЗР и посетиха паметни места, свързани с героичната ни история.

  Чрез великата саможертва на Батак пред олтара на отечеството светът узнава за България и нейната воля за освобождение. В това се убедиха още веднъж членове на СОСЗР, чийто автопоход започна от борческия град. В Батак възпоменателната церемония с поднасяне на венци и цветя бе пред паметника на загиналите във войните. 67 батачани не са се завърнали от Балканските войни, 68 - от Първата и 9 - от Втората световни войни. Непосредствено до паметника стои на пост 100-мм противотанково оръдие.   

  Запасните и резервистите бяха приветствани от секретаря на Общината Малина Димова. От името на кмета Петър Паунов тя благодари за плодотворната съвместна работа с Общинската организация на СОСЗР с председател капитан от запаса Иван Ралев. Това е една от най-бойките местни структури на Съюза и от най-младите, що се отнася до възрастовия състав на членовете й. Преди няколко дни ученическият отбор на Батак завоюва трето място в Осмите състезания по военно-приложни дисциплини, организирани от Областня съвет на СОСЗР в Пазарджик.

  Ген. Стойков удостои Община Батак с мемориалния знак на СОСЗР. След което групата посети Историческия музей и църквата „Света Неделя“ свидетел на кървавите събития по време на Априлското въстание през 1876 г.

  Когато в този край се утвърждава властта на Османската империя, планинските села като Батак привличат много непокорни българи, които се преселват тук, за да съхранят християнската си вяра. Това дава тласък на материалното и духовното развитие на селището. Развиват се всички домашни занаяти, най-вече дърводобивът, дървопреработването и търговията. През 1871 г. тук са регистрирани 283 чарка (дървопреработвателни работилници). От качествената местна дървесина се строят корабите на империята, а баташките търговци обикалят всички тържища.

  Тези връзки на Батак със света пораждат и свободолюбивия дух на жителите му. През Възраждането тук израстват видни духовни дейци – игуменът архимандрит Йосиф, възстановил Рилския манастир в сегашния му вид, игумените Кирил и Никифор, авторът на забележителния “Български буквар” (1844 г.) Георги Бусилин, книгоиздателят Драган Манчов.
  По време на Априлското въстание против османското владичество през 1876 г. след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет хиляди души от шестхилядното население на Батак и градът е изгорен до основи. Две хиляди души, събрани в църквата “Св. Неделя”, в продължение на три денонощия защитават геройски своята чест и вяра и всички загиват след опожаряването й. Чрез великата саможертва на Батак пред олтара на отечеството светът узнава за България и нейната воля за освобождение.

  След Батак автопоходът, който  бе посветен на 140 години от подписването на Търновската конституция, 75 години от включването на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война и 140 години от създаването на МВР, продъжи към Банско – градът на бившия 11 танков полк. Там бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров в центъра на града. Председателят на Областната организация на Съюза в Благоевград полковник от запаса Костадин Ушев припомни, че Никола Вапцаров (1909-1942) е поет-антифашист, чието творчество му отрежда място сред най-популярните поети на на XX в. Негови стихове са преведени на над 50 езика. Вапцаров е единственият българин, удостоен с Международната награда за мир. Във връзка с предстоящото честване на 140 години от създаването на ВМС бе отбелязано, че Никола Вапцаров е завършил Военноморското училище, което днес носи неговото име. Сред участниците в групата единственият морски офицер бе контраадмирал от запаса Петър Странчевски, който е заместник-председател на Клуб „Военни моряци“.  Преди това, въпреки лошото време,  запасните и резервистите се изкачиха до модерния ски-център на повече от 1600 м. надморска височина и се запознаха с възможностите на съоръжението.