Високо признание за големия диригент

  • 2019-06-03
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Високо признание за големия диригент старшина от запаса Александър Миразчийски

  01.06.2019 г. Високо признание за големия диригент старшина от запаса Александър Миразчийски

   Спирдон Спирдонов

  С тържествен поздравителен концерт снощи в Благоевград бе чествана 85-годишнина на старшина от запаса Александър Миразчийски и 60 години от началото на неговата творческа дейност като диригент. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов известният културен деятел бе удостоен с юбилеен медал „100 години Първа световна война“. Отличието връчи председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков. Той поздрави юбиляра и припомни неговите големи заслуги за поддържане на патриотичния дух  в Българската армия и го определи като феномен на Благоевград. Приветствени адреси имаше от името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, кмета на Община Благоевград Атанас Камбитов, централното и местното ръководство на СОСЗР и редица институции и творчески състави. Сред изпълнителите, които излязоха на сцената и пяха за юбиляра бе и полковник от запаса Румен Стойков, който е негов ученик. Той го поздрави с емблематичната песен за българската артилерия „Мойта конна батарея“.

  Александър Миразчийски е роден на 31 май 1934 г. в с. Покровник в семейство на музиканти. На 20 години завършва Музикална консерватория. Има над 2000 концерта у нас и в чужбина. През 1969 г. в бившия ДНА в Благоевград сформира хор за патриотични песни, а по-късно създава ансамбъл „Вихрен“ към Военния клуб. Освен това, той е основал и ръководил десетки народни хорове в Благоевград и областта. През 1972 г. е съосновател на ансамбъл „Илинден“, а през 1984 г. – на детския фолклорен ансамбъл „Зорница“. Александър Миразчийски е открил и обучил много таланти, които са прославили България и Пиринския край. Голяма част от изпълнителите на ансамбъл „Пирин“, който бе домакин на тържеството, са негови ученици. От 1972 г. основава и ръководи смесен тригласен хор за народни пенси към телевизия „Родина“. На самия концерт той дирижира мъжки и женски състав на телевизионния хор.  

  Александър Миразчийски е бил и солист валдхорнист в Представителния гвардейски духов оркестър. Подготвил е десетки ученици по медни и духови инструменти. На честването поздравителни адреси имаше още от главния диригент на Гвардейския оркестър подполковник Ради Радев и от началника на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили Снежина Темелкова.

  Стотици са националните и международни отличия, на които е носител Александър Миразчийски. Той е кавалер на орден „Кирил и Методий“, удостояван е с различни призове като „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Златна струна“ на Световния младежки фестивал в Битгошч, Полша, с единствената по рода си „Армейска златна лира“, завоювал е първи награди на фестивали в Унгария, Румъния, Полша, Турция, Гърция, Македония и Италия. През 2006 г. е удостоен със званието „Заслужил гражданин на Благоевград“ – признателност за живите въглени, които този човек е оставил в огнището на песенното и танцовото ни изкуство.

  Мислех да не се занимавам повече с музика, каза Александър Миразчийски, след като благодари за оказаното внимания, но обещал да създаде поредния ансамбъл. Този път той ще бъде в с. Изгрев, където вече има сформирана мъжка фолклорна група. И още думи от големия диригент: „Обичайте българската народна музика! Няма по-хубава песен от нашата, работил съм  с големи страни от цял свят и навсякъде остават безмълвни,  чувайки  наша мелодия, а даровитият глас на българина никой не може да достигне.“