НД „Традиция“ става колективен член на Столичната организация на СОСЗР

  • 2019-05-30
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  НД „Традиция“ става колективен член на Столичната организация на СОСЗР

  27.05.2019 г. НД „Традиция“ става колективен член на Столичната организация на СОСЗР


  Спирдон Спирдонов

  На днешното заседание на Столичния съвет на СОСЗР стана ясно, че НД „Традиция“ е пожелало да стане колективен член на Столичната организация. Решението бе взето единодушно от Управителния съвет на дружеството, каза неговият почетен председател полковник от запаса Станчо Джумалиев. „Традиция“ има 2680 члена и структури в 41 населени места.  То е доброволна, непартийна патриотична организация, имаща за цел да популяризира и съхранява родолюбивите традиции, воинските символи и ритуали, националните ценности и оръжието, да организира и участва във възстановки и събития и битки от българската история.

  Два нови клуба на запасните и резервистите са създадени в столицата. Председателят на организацията бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов представи председателите им. Генерал-лейтенант от запаса Ангел Ангелов е председател на клуба „Първа българска армия“, а полковник от запаса Иван Алексиев – на клуб  „Ирак – участници в мисии“. Другата добра новина е, че вече има подписани договори с МО за ползване на помещения за офиси от организациите в районите „Искър“, „Витоша“ и „Овча купел“.

  В рамките на съвместна благотворителна инициатива „С грижа за сърдечно-съдовото здраве“ на ръководствата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и УМБАЛ „Света Екатерина“ 444 запасни и резервисти от столицата са преминали безплатни прегледи. През летните месеци ще продължи подписката за преизчисляваве на всички пенсии, бе казано още на заседанието.

  На 18 ноември в ЦВК ще бъде отбелязан Дядовден. Това съобщи д-р Тотко Найденов. През 2017 г. със съдействието на бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и директора на Националния литературен музей Атанас Капралов той обяви 17 ноември, рождения ден на Дядо Петко Славейков, за Дядовден. Тази инициатива роди движението „Дядо и внуче“, чиято цел е грижа за здравето и сигурността на потомството.

  На следващото си заседание на 24 юни Столичният съвет ще обсъди позицията си във връзка с изборите за местна власт през есента.  В изборите за евродепутати Столичната организация е участвала с 20 наблюдатели. На 19 септември в ЦВК тържествено ще бъде отбелязана 112-годишнина от създаването на организацията на запасните офицери в София.

  Бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов връчи картата на почетен член на СОСЗР на генерал-майор Грозьо Грозев, а мемориален знак на съюза на полковник от запаса Георги Георгиев – доскорошен председател на Контролната комисия и във връзка с неговата 87-годишнина.