Софийски форум на офицерски организации от Европа, Азия и Близкия изток призова за запазване на мира

  • 2019-05-23
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Софийски форум на офицерски организации от Европа, Азия и Близкия изток призова за запазване на мира

  22.05.2019 г. Софийски форум на офицерски организации от Европа, Азия и Близкия изток призова за запазване на мира

   Спирдон Спирдонов

  С Обръщение към държавните глави, правителствата, ветеранските и младежки организации от цялата световна общност в София завърши Международната хуманитарна акция „Мисия на мира и дружбата – 100 години от завършване на Първата световна война: поуки и съвременност”. Тя бе организирана от Международния консултативен комитет (МККна организациите на офицерите от запаса и резерва и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) със съдействието на Министерството на отбраната. Проведе се в Централния военен клуб на 22 май.

  Ветерани от войните и от военната служба, представители на повече от 20 страни от Европа, Азия и Близкия изток се обединиха около оценката, че Първата световна война се превърна в световна трагедия, довела до милиони жергви, неизмерими страдания и катастрофални социално-икономически последствия. Тя  стана предверие на ужасната Втора световна война, бяха категорични всички изказващи се. В МКК членуват организации на офицерите от запаса и резерва от Австрия, Азербайджан, Армения, Беларус, България, Унгария, Испания, Латвия, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Република Сръбска, Сърбия, Словакия, Украйна, Финландия, Франция, Черна гора, Чехия и Естония.

  Темата на международната хуманитарна акция предизвика значим интерес не само сред българските, но и сред чуждестранните специалисти в областта на историята, в т.ч. и на военната, посочи председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков, приветствайки гостите. Той изрази увереност, че МКК ще бъде един от основните гаранти политиците да не допуснат Трета световна война.

  Мирът днес е крехък, заяви президентът на МКК полковник от запаса Александър Каншин. Затова, продължи той, нашата организация влага много усилия за неговото запазване. Не бива да забравяме, призова президентът, че войната е загуби преди всичко на хора. Неговият доклад бе на тема МКК и предотвратяването на военните конфликти, осигуряването на мир и сигурност.

  Уроците от Първата световна война са едни от най-важните моменти в историята на човечеството, посочи заместник-кметът на Столичната община д-р Тодор Чобанов. Той поздрави форума от името на кмета Йорданка Фандъкова и подчерта, че България води четири отечествени войни през последните 140 години. Прочетени бяха приветствия от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев и председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов. От българска страна в работата на конференцията участваха още съветникът на президента по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев, началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО полковник от запаса Манол Тенчев, Радослав Симеонов от същия отдел, председатели на военно-патриотични и други неправителствени организации от сферата на отбраната и сигурността.

  В обсъждането се включиха 19 представители на различните държави. Според академик Георги Марков първата поука от Първата световна война е, че един конфликт може да започне като локален, но бързо да прерастне в световен. Българите водят война за национално обединение, но стигат до поредното национално крушение. За това, предупреди той, политиците трябва не само да правят история, но и да четат история.  

  Никой не може да говори по-красноречиво за мир, както участниците във войната, бе лаконичен президентът на Световната федерация на ветераните Дан-Виго Бергтун. Не бива, допълни той, да приемаме, че мирът е даденост завинаги, а трябва да го пазим. Подобни позиции изразиха изказалите се представители на организациите на офицерите от запаса и резерва, членове на МКК, от Йордания, Сърбия, Израел, Украйна, Русия, Азербайджан, Северна Македония, Швеция, Черна гора и др.

  Обменен бе и интересен опит. В Йордания, например, организацията се бори за премахване  на всякаква дискриминация спрямо жените. Във връзка с това са организирали специална секция. Поддържат и район за бежанци на сирийска територия. В Израел организацията на ветераните военноинвалиди, които са около 50 хиляди,  развива много широка социална дейност на основата на Закона за хората с увреждания.  За целта е създала четири центъра, а в процес на подготовка е пети. Те предлагат различни здравни и социални услуги. С подкрепата на министерствата на отбраната и финансите е осигурена разширена медицинска застраховка на военноинвалидите. Държавата е определила специален ден за отдаване почит на ветераните военноинвалиди. В Норвегия пенсията на полковника е 8 хиляди долара, съобщи Александър Каншин.

  В Русия се изгражда Главен храм на Въоръжените сили. Той ще бъде открит следващата година, когато се отбележат 75 години от победата над хиглерофашизма. Досега от дарения са събрани 50 млн. евро.  Наред с храма ще има и музей с галерия с дължина 1400 крачки, колкото дни Съветският съюз е участвал във Втората световна война. Там ще има и 33 милиона снимки, т.е. на всички фронтоваци.

  Взето бе решение, отчитайки големите му заслуги, генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов да бъде избран за почетен пожизнен вицепрезидент на МКК. За вицепрезидент на МКК за България бе избран председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков. Възложено бе на ръководството на МКК да работи за превръщането на комитета в Международна конфедерация. За принос към МКК бяха наградени генерали и офицери с медал „Офицерска солидарност”.  От българска страна отличието получиха съветникът на президента полк. Илия Милушев, заместник-кметът д-р Тодор Чобанов, директорът на дирекция„Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО Иво Антонов, ген. Златан Стойков, академик Георги Марков, председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, заместник-председателят на СОСЗР полковник от запаса Кънчо Киров и главният редактор на в. „Българско войнство” полковник от запаса Спирдон Спирдонов. Форумът завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин. В ритуала участва Националната гвардейска част.

  В условията на глобална политическа нестабилност в света и растяща заплаха в цели региони  и континенти да възникнат мащабни международни конфликти, най-важното е да се съблюдават интересите на всяка страна и да се зпазват универсалните принципи за еднаква сигурност на всички държави, се посочва още в Обръщението на участниците в Софийския форум на МКК. Длъжни сме да направим всичко необходимо, смятат организациите на офицерите от запаса и резерва от Европа, Азия и Близкия изток, за да не допуснем повторение на ужасите от Първата и Втората световна война.