Стотици ученици от Кърджалийска област получават първи знания за военното дело

  • 2019-04-25
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Стотици ученици от Кърджалийска област получават първи знания за военното дело

  24.04.2019 г. Стотици ученици от Кърджалийска област получават първи знания за военното дело

   Кметът Хасан Азис поздрави организаторите и обучаемите, като изрази готовност да разширяво полевото лагерно обучение. От името на министъра на отбраната Красимир Кааракачанов привествие поднесе директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, който връчи и награди на първенците. Почетни грамоти на кметовете на Кърджали, Момчилград и Кирково връчи председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков.

  Спирдон Спирдонов

  В уникалния Общински ученически център по военно дело и спасителни дейности край с. Широко поле, Община Кърджали, днес дойдоха десетокласници от ПГ по ТХВП „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Момчилград, СУ „Христо Ботев” – с. Чорбаджийско, СУ „Отец Паисий” – с. Кирково, и СУ „Никола Й. Вапцаров” – с. Бенковски. Комплексните занятия в центъра вървят от три дена. Тогава обучението преминаха ученици от ЕГ „Христо Ботев”- гр.Кърджали, ПГ по селско и горско стопанство – гр.Кърджали, СУ „Отец Паисий”- гр.Кърджали и СУ „Петко Р. Славейков”- гр.Кърджали. Утре тук ще бъдат десетокласниците от СУ „Христо Ботев” – гр. Джебел, СУ „Паисий Хилендарски” – с. Припек и ПГ по икономика „Алеко Константинов”-гр. Кърджали.

  Радвам се, каза кметът на Кърджали Хасан Азис, че единственият военен лагер в нашата страна, намира своето предназначение. Ние, продължи той, отдаваме особено значение на военно-патриотичното възпитание не само на подрастващата младеж, но и на жителите, и гражданите на Община Кърджали. Във връзка с това, посочи кметът, години наред инвестираме в този лагер и се опитваме в градския дизайн на Кърджали да внесем елементи от историята на нашата страна, включително и боен самолет. Има идея, стана ясно от неговите думи, в парк „Простор“ да бъдат доставени и експонирани още единици военна техника. Той благодари специално на Военното окръжие и на СОСЗР-Кърджали, за активността и отношението към всички прояви, които имат отношение към военно-патриотичното възпитание. Изрази готовност за нарочна среща с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и ръководството на СОСЗР за обсъждане на по-нататъшната съвместна дейност.

  Участниците и организаторите на занятията бяха поздравени от заместник-областния управител на Кърджали Севда Камбурова, която пожела да учениците да растат, като достойни родолюбци и защитници на България. Отличните си впечатления от организацията на обучението изрази председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков. Той връчи почетни грамоти на кмета на Кърджали Хасан Азис, кмета на Кирково Шинаси Сюлейман и кмета на Момчилград Сунай Хасан. По време на занятието бе подкрепено предложението на ген. Стойков на обучението през следващата година да бъдат поканени председатели на областни организации на СОСЗР и кметове на областни градове,за да се обмени опит   предложения и за повишаване на ефективността на обучението.    

  Ръководител на занятието бе майор Златко Белев, заместник-началник на Военно окръжие – Кърджали. Цялостната организация е дело на Военното окръжие с началник подполковник Евгени Енчев, СОСЗР и Военния клуб в Кърджали. Темите на заннятието бяха ”История на въоръжени сили на България”, ”Съвременни въоръжени сили на Република България”, „Българска армия – структура, въоръжение и екипировка”, „Участие на ВС в операции и мисии извън територията на страната” и „Приемане на военна служба и в резерва на ВС на Република България”. Организаторите си бяха поставили две основи цели. Първата, да се формира у обучаемите позитивна нагласа към подготовка за отбрана на страната, да се популяризира военната служба и службата в доброволния резерв и се мотивират бъдещите кандидати за обучение в курсове по начална и/или специална военна подготовка, във връзка с обострящата се обстановка в света и в региона. Втората, да се завърши цикълът на теоретично обучение на учениците от средните училища с практически показ и разяснение на образци въоръжения и снаряжения от специалистите във ВО – Кърджали и Общинската организация на СОСЗР – Кърджали с цел повишаване на патриотичният им дух и окончателно оформяне на патриотичното възпитание на подрастващите, използвайки възможностите на „Общински ученически център по военно дело и спасителни дейности” към община Кърджали.

  В полева обстановка учениците преминават задължителните пет учебни часа в десети клас по т.нар. военно обучение. Центърът, който е на мястото на мобилизационната база на бившия артилерийски полк, с началник капитан от запаса Минчо Гумаров предоставя отлични условия за придобиване не само на представа за военната служба, но и първични знания и умения по военно дело.

  Занятието се проведе на седем учебни центъра.

  На шестия бяха разяснени условията, на които трябва да отговарят кандидатите за военна служба, за служба в резерва и за военните училища. Къде и как може да се добива информация за обявените конкурси, видове документи и срокове за подаването им. Какво включват конкурсите за военна служба, служба в резерва и за военните училища и университета – прилики и разлики. Връчвани бяха рекламни брошури и диплянки с условията за кандидатстване на желаещите за повече подробности. Дадена бе информация за особеностите на курсовете по начална и специална военна подготовка , къде, кога и от кого се провеждат и как се кандидатства за тях.

  Комплексното занятие завърши с обявяване на първенците в стрелбата с въздушна пушка. Грамотите на първенците, книгата за Първата световна война на акад. Георги Марков, и албума „За честта и славата на Българската армия, специални издания на МО,  връчи директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов. На първо място се класира Енис Моллаахмедов от СУ „Никола Й. Вапцаров“ в с. Бенковски, на второ – Емре Нединамехмед, а трето - бе Николай Петров, които са от ПГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Момчилград. В отборното класиране на първо място бе ПГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Момчилград, на второ - СУ „Никола Й. Вапцаров“ в с. Бенковци, а на трето – от СУ „Отец Паисий“ от с. Кирково. Анелина Чакърова от СУ „Отец Паисий“ от с. Кирково получи от началника на ЦВО полковник Георги Петков поощрителна награда за участие в стрелбата с въздушна пушка.  

  Иво Антонов поздрави учениците и техните ръководители от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. С благодарност той подари книгата на акад. Георги Марков на Военно окръжие – Кърджали. За съществен принос във военно-патриотичното възпитание с почетна значка на МО бяха удостоени Ани Иванова – началник на Военния клуб в Кърджали и председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България и капитан от запаса Минчо Гумаров, ръководител на центъра.

  Със заповед на началника на ЦВО полковник Георги Петков с плакет на ЦВО бяха наградени кметът на Кърджали Хасан Азис, областният управител Никола Чанев, кмета на Кирково Шинаси Сюлейман и кмета на Момчилград Сунай Хасан. Отличия получиха още полковник от запаса Ерол Алиев, Димитър Ангелов – заместник-директор на СУ „Отец Паисий“ в с. Кирково, полковник от запаса Начо Ковачев – бивш областен управител в Кърджали и Валентин Вълов – старши експерт във Военно окръжие - Кърджали.

  Тези занятия – по пет часа в девети и десети клас, са дейност на военните окръжия, каза полковник Георги Петков – началник на ЦВО.  В цялата страна, отбеляза той, сме обхванали в 980 училища 2263 паралеки в девети клас, а в десети – 2251. Привлечени са 801 ръководители, като 317 са от военните окръжия. Само в Кърджали занятия се водят в 100 паралелки от девети и десети клас.

  Участници в проявата бяха още полковник Станимир Кисов от дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната, главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев, подполковник от резерва Бойко Бенеков – председател на Областната организация на СОСЗР, който бе и ръководител на център,  полковник от резерва Петър Щерев – председател на Общинската организация на СОСЗР, служителите на Военното окръжие и др.    

  Всички участници положиха венци и цветя пред пред чешмата-паметник, на който са изписани 96 имена на загинали български воини през Втората световна война. Мемориалът е изграден през 2005 г. във връзка с 60-годишнина от победата над хитлерофашизма