Шести национален събор "Любимец 2019"

  • 2019-04-03
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Шестият национален събор „Граничарите на България“ надмина и най-големите очаквания
  С полагане на венци и цветя на паметника на загиналите граничари в с. Вълче поле и на чешмата в с. Малко Градище, построена в памет на загинали военнослужещите от 13 Граничен отряд започна на 30 март Шестият национален събор „Граничарите на България”.
  Той бе посветен на 141 години от установяването на държавните ни граници, 73 години от създаването на Гранични войски, 68 години от основаването на 13 Граничен отряд, 90 годиини от рождението на граничаря герой младши лейтенант Асен Илиев и 50 години град Любимец. Проявата бе под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.
  В с. Вълче поле се бяха стекли хора от цяла България, за да почетат тези, които макар и с цената на живота си, не направиха крачка назад пред врага и не предадоха Родината. 250 хиляди младежи преминаха през школата за мъжество и родолюбие, наречена Гранични войски, заяви легендарният командир на 13 Граничен отряд полковник от запаса Атанас Атанасов, бивш кмет на Свиленград. Гостите бяха поздравени и от кмета на Любимец граничарят подполковник от запаса Анастас Анастасов. От своя страна последният командващ Гранични войски ген. Стефан Ангелов връчи награди на кмета и други представители на организаорите. Рецитал от стихове, посветени на граничарите, изпълни група от Столичната организация на СОСЗР.
  На тържествения концерт в НЧ „Братолюбие 1884 г.“ в гр. Любимец бяха връчени награди. С плакет на МВР бяха отличени комисар Георги Матеров – началник на ГПУ Ново село, комисар Георги Гинчев – началник на КПУ Ивайловград, старши инспектор Васил Делчев – началник на Втора група за охрана на държавната граница в ГПУ Ново село и Стоян Хадживеличков – модератор на форума „Граничарите на България”. Отличията връчи заместник-министърът на вътрешнте работи Стефан Балабанов. Той поздрави участниците и заяви: „Имаме граница, която е строго охранявана, снабдена с най-модерна техника, с най-модерни технологии и гарантира непрекосновеността и целостта на България.“ И продължи „Пожелавам на всички да вярват в правителството и в официалните органи, защото някои политици, с цел да придобият минимални политически дивиденти в последните месеци заиграват със страха на хората от тези погранични общини. Имам удоволствието и честта да гарантирам пред вас, че никой не е в състояние до доведе нито един чужденец на тези площадки, които се изграждат с пари на ЕС и са критични, ако, не дай боже, имаме засилен емигрантски натиск. Мога да ви кажа, че през последните две години ние, заедно с Гранична полиция и дирекция на миграцията, върнахме в страните , от където са дошли над 3500 емигранти. Така ще бъде и занапред. Всички са добре дошли, когато влязат през ГКПП. Всички, обаче, които минат нелегално ще бъдат връщани там, от където са дошли.“
  От името на заместник-министър председателя по обществен ред и сигурност и министър на отбраната
  Красимир Каракачанов поздравителен адрес прочете директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов. Той връчи последната книга за Първата световна война на акад. Георги Марков на кмета на Любимец подполковник от запаса Анастас Анастасов и почетния знак на МО на ген. Стефан Ангелов.
  Със званието „Почетен член на СОСЗР” бяха удостоени кметът на Община Любимец подполковник от запаса Анастас Анастасов и заместник-председателят на Инициативния комитет за провеждане на събора полковник от запаса Атанас Атанасов. С мемориален знак на СОСЗР бяха наградени старши лейтенант от запаса Георги Манолов – кмет на Община Свиленград, Диана Овчарова – кмет на Община Ивайловград, Дияна Атанасова – от Община Любимец и полковник от запаса Васил Василев – председател на клуб „Граничари” – Свиленград. Почетни грамоти на СОСЗР получиха Христо Христозов – секретар на Община Любимец, Евгения Стоянова – секретар на НЧ „Братолюбие 1884”, полковник от запаса Йордан Стоев – клуб „Граничари”, Свиленград, старши лейтенант от запаса Михаил Михайлов – от Общинската организация на СОСЗР в Свиленград, старши лейтенант от запаса Михаил Милчев от клуб Граничари, Свиленград и полковник от запаса Христо Трифонов – бивш командир на 13 граничен отряд. Отличията връчи председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков. Той приветства граничарите и подчерта тяхното мъжество в опазването на държавната граница. Призова за обединение на цялото запасно воинство.
  С плакет „50 години град Любимец“ кметът удостои министърът на вътрешните работи Младен Маринов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, ген. Златан Стойков, ген. Стефан Ангелов, полк. Георги Тетереков, полк. Павел Станев, главен комисар Светлин Кичуков, Петър Марков – председател на СОСЗР-Свиленград, полк. Атанас Атанасов и полк. Васил Василев.
  Повече от 400 офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители от цялата страна, служили в Гранични войски до края на 1997 година, участваха в събора. По покана на организаторите в проявите се включиха още народните представители от региона д-р Георги Станков и Николай Динков, заместник- областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, заместник-председателят на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов, бившият заместник-министър на вътрешните работи ген. Красимир Самарджиев, главният секретар на СОСЗР и председател на клуб „Граничари“ полковник от запаса Павел Станев, настоящи офицери и сержанти от Гранични войски и Гранична полиция, представители на СОСЗР и на Интернетфорум „Граничарите на България“, директорът на Гранична полиция, кметовете на съседните общини Свиленград, Ивайловград и Харманли, началници на отделните гранични полицейски управления и др.
  Участниците получиха книгата „Българи завинаги” на полковник от запаса Киро Киров, която е посветена на граничаря герой младши лейтенант Асен Илиев и книга-албум за историята на 13 Граничен отряд.
  Преди тържественото събрание на централния площад „3 март“ свири Представителният духов оркестър на МВР, адмирации събраха още мажоретките от града и кукерите от Ивайловград. След концерта на състави от Любимец и Ивайловрад на същия площад се изви хоро, след което последава празнична заря. Празничната вечеря бе в обновената спортна зала „Граничар“. За доброто настроение се погрижиха Надя Казакова, Милко Калайджиев, оркестърът на МВР и други изпълнители.
  Досегашните пет събора на граничарите – два пъти в Смолян, и по един път в Къстендил, Петрич и Видин, показаха своята значимост по отношение на съхраняване историята и традициите на Граничните ни войски, както и силното им патриотично звучене. Това бе потвърдено и доразвито от Шестия национален събор „Граничарите на България“ в гр. Любимец. Следвашият, т.е. Седмият национален събор на граничарите ще бъде в Гоце Делчев. В Любимец летвата беше вдигната много високо, което си е предизвикателство за следващите домакини.
  Поклон пред загиналите в малката гръцко-българска война
  Шестият национален събор „Граничарите на България“ продължи на 31 март с поклонение пред военния паметник в с. Генералово, Община Свиленград. Там са изписани имената на четирима граничари, загинали в т. нар. малка гръцко- българска война в периода 1946-1954 г.
  Възпоменателната церемония, посочи в словото си главният секретар на СОСЗР и председател на столичния клуб „Граничари“ полковник от запаса Павел Станев, е посветена на 71 години от героизма и саможертвата на младши сержант Иван Миладинов, редник Кирил Христов, редник Иван Петров и редник Михаил Михайлов при защитата на островите на р. Марица.
  На 4 април 1948 г. първите трима водят до последно бой с гърците на Големия остров. Остават без боеприпаси, след което са обградени и заловени. Отвлечени са на чужда земя, където палачите ги ризпитват, но те издържат на изтезанията и не казват нищо. Врагът удушава първо единия, след това другите двама и хвърля телата им в р. Марица. Още същия ден другарите им изгонват гърците от острова. На 11 април същата година Големият остров отново е нападнат от гърците. Граничарят Михаил Михайлов е тежко ранен и след три дни умира в болницата в Свиленград.
  След Втората световна война, припомни полк. Станев, Гърция претендира за 39 български острова на р. Марица. Нашите граничари смело и достойно успяват да запазят териториалната ни цялост в продължилата 8 години малка гръцко-българска война. През 1952 г. Гърция е приета в НАТО и нападнията се подновяват. Едва през 1954 г. под егидата на ООН се формира смсена бъргаро-гръцка комисия, която установява границата. Всиички 39 острова остават наше владеение. Забравен днес е фактът, че на въоръжения конфликт и героизма на българските граничари е посветен игралният филм „Наша земя“ на режисьора Стефан
  Сърчаджиев. В ролите участват Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Любомир Кабакчиев, Георги Калоянчев. Венци и цветя бяха поднесени от Общинската администрация в Свиленград и представители на струкурите на СОСЗР в страната. Граничарите се поклониха и на паметника на загиналите в Одринската епопея и на ген. Никола Иванов, които се намират в Свиленград. Паметниците в с. Генералово и на ген. Никола Иванов са построени по инициатива на СОСЗР-Свиленград . За последния съществена е подкрепата на Министерството на отбраната и на кмета на Общината старши лейтенант от запаса Георги Манолов. Допълнително ще отбележим, че и чешмата паметник до с. Малко Градище е изградена по инициатива на СОСЗР в Свиленград.
  Така завърши Шестият национален събор „Граничарите на България“.Той започна от с. Вълче поле, мина през с. Малко Градище, Любимец, с. Генералово и Свиленград. Председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков благодари на организаторите Община Любимец, местните структури на СОСЗР и интернетфорума „Граничарите на България“.
  За паметниците
  На 31 март 1952г в подножието на връх Сарабурун се провежда най-голямото сражение в историята на Гранични войски между граничари и бандитска група, опитваща се да премине на територията на Гърция, след като е изпълнила задачата си в България. В битката загиват трима граничари - младши сержант
  Асен Илиев, ефрейтор Георги Стоименов и редник Стоил Косовски. В югозападното подножие на върха има паметник на тримата загинали граничари. През 1982г в центъра на с. Вълче поле също е открит паметник на тримата загинали граничари, който представлява обелиск с триъгълна форма. В горната част на всяка от страните се виждат лицата на тримата граничари и техните имена. Ако човек се вгледа, ще забележи, че всяко едно от трите лица гледа приблизително в посока на своята застава.
  Във връзка с отбелязването на 70-годишния юбилей през 2016 г. от създаването на Гранични войски в с. Малко градище, община Любимец, официално бе открита чешма и паметна плоча с имената на осемте военнослужещи от 13-ти Граничен отряд-Любимец, загинали при отбрана на границите на България.
  Cтpoитeлcтвoтo нa чeшмaтa ce peaлизиpa пo идeя нa Общинcĸaта opгaнизaция нa Cъюзa нa oфицepитe и cepжaнтитe oт peзepвa -Свиленград, която бе изцяло подкрепена и финансирана с лични средства от кмета на Любимец инж. Анастас Анастасов.
  Ha лицeвaтa чacт e мoнтиpaнa мраморна плoчa c изпиcaните имeнa нa 9-тe гepoйcĸи зaгинaли гpaничapи младши сержант Иван Миладинов, редник Иван Панов, редник Кирил Богданов, редник Михаил Михайлов, ефрейтор Георги Иванов (Пирдопски), младши сержант Асен Илиев, редник Георги Стоименов, редник Стоил Косовски и редник Йордан Гееоргиев.
  Паметникът в центъра на свиленградското село Генералово е издигнат в знак на почит към граничарите Иван Миладинов, Кирил Богданов, Иван Панов и Кирил Михайлов убити по време на българо-гръцки погранични сблъсъци в периода от 1948 до 1953 г. Забравен днес е фактът, че на въоръжения конфликт и героизма на българските граничари е посветен игралният филм „Наша земя“ на режисьора Стефан Сърчаджиев. В ролите участват Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец, Любомир Кабакчиев, Георги Калоянчев.