Безплатни кардиологични прегледи за членовете на СОСЗР

  • 2019-02-07
  • Автор: Спирдон Спирдонов

  Безплатни кардиологични прегледи на членове на СОСЗР

  Спирдон Спирдонов

  Съвместна благотворителна инициатива „С грижа за сърдечно-съдовото здраве“ ще стартират ръководствата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и УМБАЛ „Света Екатерина“. Кардиолози от специализираната болница за лечение на сърдечно-съдови заболявания ще извършват безплатни прегледи на  членове на СОСЗР.  За целта ще бъдат открити  временни изнесени кабинети с мобилна апаратура в цялата страна. Лично изпълнителният директор на болницата професор д-р Генчо Начев е поел този ангажимент пред председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков.

  Основното изискване е да се организират подходящи места за извършване на прегледите и своевременно изготвяне на график  за определяне броя на хората, се посочва в писмо на ген. Стойков до структурите на съюза. Ако има спешни случаи, те ще се транспортират до София безплатно за сметка на болницата. Лечението ще се извършва по съответната клинична пътека, регламетирана от НЗОК.

  Прегледът от специалист е възможност за установяване на евентуален проблем, който би могъл да намери своевременното си решение в най-модерната високотехнологична държавна болница за лечение на сърдечно-съдови заболявания у нас, уточняват от УМБАЛ „Света Екатерина“.

  Ангажираността и благоразположението на проф. Генчо Начев към българското войнство от запаса и резерва и историята на Българската войска имат дълбоки лични корени и тази благотворителна инициатива не е случайна.

  Един от най-големите авторитети в българската кардиохирургия  е внук на подпоручик Генчо Хаджигенчев, адютант на 4-та дружина от 23-ти пехотен Шипченски полк, кавалер на Военния орден „За храброст”, участвал във войните за национално освобождение и обединение.

  Професор Начев е и един от авторите на книгите „Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк”, „Възкресението на Българското опълчение – Душата на Македония и Одринско” и „Забравената война”.

                                                                                                                              


  Последните две книги са посветени на 100-годишнината от Балканската освободителна война (1912-1913 г.)

  Професор д-р Генчо Начев е потомствен хирург. Завършва Медицинска академия – София, през 1975 г. и едно от първите му лекарски назначения  е във  Военна болница – Пловдив. Бил е зам.-директор и директор на НЗОК. От 2000 г. завежда Катедрата по сърдечносъдова хирургия на МУ - София. От 2006 г. ръководи УМБАЛ „Св. Екатерина". През 2002 г. създава Клиника по кардиохирургия към УМБАЛ „Св. Георги"- Пловдив, и през 2005 г. Клиника по кардиохирургия към МБАЛ "Света Марина" във Варна.

  Специализирал е в Меката на кардиохирургията в Хюстън, при проф. Дебейки, както и в Германия. Член-основател на Световната асоциация на сърдечно-гръдните хирурзи и член на Управителния й съвет. Национален консултант по кардиохирургия. Награден  с най-високото отличие - орден "Стара планина". Почетен гражданин на Казанлък.

  УМБАЛ „Света Екатерина“, която ръководи,  е водеща в лечението на сърдечно-съдовите заболявания в страната и пионер във въвеждането на нови методики в инвазивната кардиология, кардиохирургията и  сърдечните трансплантации.

  Болницата е уникална и със своите специалисти, чиято професионална характеристика се оформя не само от знанията и уменията, натрупани у нас и в чужбина, но и от милосърдното им отношение към пациентите.

  Едно от основните й предимства е в съчетанието на отлични специалисти и най-съвременна апаратура за широк спектър изследвания на сърцето и неговите съдове, мозъчните съдове, белите дробове, коремните органи и малкия таз, ставите, околоносните синуси, хипофизата. Тук се извършва дори и виртуална колонскопия – високоинформативно и неинвазивно изследване на дебелото черво.

  УМБАЛ „Света Екатерина“ разполага с най-модерния компютърен томограф, с който може да се извършва уникална диагностика на коронарната артерия и перфузия на миокарда. Технологията е уникална в световен мащаб и е първа по рода си на Балканите, позволяваща извършването на по-точна, по-всеобхватна и по-щадяща диагностика на българските пациенти.

  Единствено тук се прави карта на сърдечната дейност с помощта на катетри, работещи на електромагнитен принцип.

  Сърдечните хирурзи и инвазивните кардиолози осъществявят  хибридни операции, с помощта на които лекуват едноетапно разширения, стеснения и други дефекти на кръвоносните съдове. Само тук се прави и едномоментно хирургично лечение на тумори на бъбреците, сърцето и големите съдове. По този начин на пациентите се спестяват многократни интервенции и съпровождащите ги страдания.

  Клиниката по съдова хирургия е единствената в България, в която  извършват реконструкции на висцеларните съдове,  хранещи  коремните органи. Клиниката е уникална и с участието си в програмата за бъбречни трансплантации заедно със специалисти от Александровска болница.

  Екипите на УМБАЛ „Света Екатерина“ осъществяват 24 часа, седем дни в седмицата пълния обем на всички съвременни диагностични и терапевтични процедури на сърдечно-съдовата система. Чрез въвеждането на най-модерните технологии и най-доброто от световния опит болницата затвърждава лидерската си позиция у нас в областта на диагностиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания.