Декларация на УС на СОСЗР

  • 2019-01-10
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на СБВ-21

  До президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев

  До председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

  До министър-председателя на Република България Бойко Борисов

  До вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов

   

  Декларация

  на Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

  Като военно-патриотична и родолюбива организация Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) е обезпокоен от редица негативни тенденции, които наблюдаваме в нашето общество. Сериозно сме разтревожени от нарастващата агресия. Тя се прояви с особена сила преди няколко дни, когато в с. Войводиново бе пребит българският военнослужещ от 68 бригада „Специални сили“ ефрейтор Валентин Димов. Това бе квалифицирано от съдебните органи, като зверски и агресивен побой от хора, лишени от базови ценности  и стойности. Изразяваме нашата искрена съпричастност към ефрейтор Димов и неговите близки. Пожелаваме му скоро да се възстанови и да влезе в строя на бригадата.

  В същото време призоваваме държавните институции да вземат всички мерки за успокояване на ситуацията в с.Войводиново, за да не се допусне по-нататъшно ескалиране. Обръщаме се към политиците с апел да търсят диалог, включително със своите опоненти, за да свалят напрежението в обществото. Противопоставянето на различни слоеве от българското население не е в интерес на никого. То би ни довело до нежелани последици, които могат да бъдат пагубни за страната ни. СОСЗР, обаче подкрепя всички мирни протести в рамките на закона, които защитават правата на хората, в това число и тези в подкрепа на ефрейтор Димов и неговото семейство.

  Като генерали, офицери и сержанти, служили десетки години на отбраната и обществения ред, настояваме правосъдието да бъде безкомпромисно към всички нарушители на закона. Всяко несправедливо решение на съда води до ново напрежение в обществото. Убедени сме, че редът и законността са задължително условие за просперитета на всяка държава.

  Като неправителствена организация СОСЗР осъжда всички форми на физическа саморазправа и посегателства по отношение на служители на органите на сигурността и отбраната и подкрепя мерките и действията на компетентните органи за преодоляване на предпоставките, които водят до такива случаи, като този в с. Войводиново. Имаме готовност да подпомагаме компетентните органи. Само с обединени усилия можем да направим най-доброто за всички българи.

  От УС на СОСЗР

  Председател на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков  

  10.01.2019 г.