Офицерски паметник на загиналите от 15-ти Ломски пех.полк в с. Големаново

  • 2018-12-14
  • Автор: полк. о.з. Венизел Петков, председател обл.съвет СОСЗР-Видин

  На 10.12.2018 год. в с. Големаново общ. Кула обл. Видин беше осветен обновения офицерски паметник на загиналите в Първата световна война офицери от 15-ти Ломски полк в двора на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Големаново. Паметника е ремонтиран със средства, отпуснати от Министерство на отбраната. Гости на церемонията бяха народните представители полк. о.з. Владимир Тошев и Красимир Богданов, кмета на общ. Кула д-р Владимир Владимиров, полк. о.з. Венизел Петков – председател на областния съвет на СОСЗР-Видин, представители на областните структури на СОСЗР, членове на Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Патриотичен клуб „Бдинци“ с председател ст-на з. Димчо Георгиев и много граждани. Положени бяха венци и цветя в знак на признателност.
  Снимки от паметното тържество за осветяване на обновения офицерски паметник в с. Големаново пред църквата "Рождество на Пресвета Богородица"

  През 2015 год. пред кмета на общ. Кула д-р Владимир Владимиров полк. о.з. Венизел Петков и ст-на з. Димчо Георгиев поставиха въпроса за лошото състояние, в което се намира един от малкото на територията на България офицерски паметници.


  Архивна снимка пред гробовете на 5-има от загиналите: поруч. Димитър Златарев, кап. Никола Рибаров, поруч. Ганчо Христов, подпоруч. Георги Стойчев и поруч. Христо Цолов, в двора на църквата "Рождество на Пресвета Богородица"

  С обявяването на войната 15-ти пехотен Ломски полк атакува Стойково бърдо – Райков суват – предмостово съоръжение на Зайчарския укрепен район, хребет с приготвени укрепления, блиндирани окопи и широки телени мрежи. Цели тринадесет дни са продължили боевете за овладяване на Стойково бърдо, след което пътят към Зайчар е бил открит. В тези боеве 15-ти пехотен Ломски полк е дал свидни жертви – 63 войни, сред който поручик Димитър Т. Златарев, от гр. Сливен, командир на 9-та рота, капитан Никола Рибаров от гр. София, командир на 10-та рота, подпоручик Ганчо Христов от гр. Варна, взводен командир в 10-та рота, подпоручик Георги Стойчев от гр. Трявна, взводен командир в картечната рота, подпоручик Йото Петров, от с. Шишенци, Кулско, взводен командир в 9-та рота и поручик Христо Цолов от гр. Белоградчик, командир на 12-та рота.