Военнопатриотични и пенсионерски организации протестираха пред парламента

  • 2018-11-30
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на Сдружение "БВ-21"

  Втори Национален митинг-протест организира днес Националният съвет на военно-патриотични и пенсионерски организации. На площада пред Народното събрание бяха поставени отново проблемите на пенсионното осигуряване, докато в пленарна зала депутатите обсъждаха и гласуваха на второ четене Закона за бюджета на ДОО.
  В своите слова председателят на СОСЗР и на Националния съвет ген. Златан Стойков, председателят на Инициативния комитет и заместник-председател на СОСЗР ген. Васил Върбанов, подчертаха, че бедността и мизерията на възрастните хора, не вълнуват особено управляващите и народните избраници. Търпението ни вече се изчерпа и не можем повече да приемаме само „подаяния“ за решаването на нашите проблеми, заявиха още те. Основното искане е за преизчисляване (повишение) на всички пенсии, каквото не е правено от десет години. Тези позиции бяха застъпени и от другите оратори - председателят на Съюза на пенсионерите 2004 Валентина Николова, председателят на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов, и председателят на „Национална инициатива "Социална солидарност" полковник от запаса Венелин Новаков. Огласено бе обръщение към президента, в което се настоява за вето на тази част от Закона за бюджета на ДОО.
  Освен СОСЗР, в протеста се включиха председатели и представители на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на ветераните от войните, НСЗО „За честта на пагона”, Българската авиационна асоциация, Асоциацията на Сухопътните войски, Клуб "199", Асоциацията на ракетчиците и артилеристите и на други неправителствени организации. След словата на организаторите в протеста се включиха депутати от ПГ „БСП за България” начело с председателя й Корнелия Нинова. Те подкрепиха исканията и посочиха, че под една или друга форма са намерили място в техните предложения между двете четения на Закона за бюджета на ДОО, но не се приемат от управляващото мнозинство. По-късно Корнелия Нинова, ген. Кольо Милев и Антон Кутев от ПГ на „БСП за България” приеха в парламента и разговаряха с представителна група на протестиращите. Те дадоха възможност на ген. Васил Върбанов, Валентина Николова и Димитър Кисимов да обосноват своите искания с изявления пред парламентарните журналисти.

  Снимки - Димитър Бебенов  Слово на ген. о.з. Златан Стойков  Слово на ген.майор о.з. Васил Върбанов  Обръщение до Президента на Р. България г-н Румен Радев