Военно-патриотични и пенсионерски организации недоволни от гласувания бюджет за пенсиите

  • 2018-11-08
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на СБВ-21

  Предложеният проектозакон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, който беше приет от НС на първо четене, напълно потвърди нашите опасения, че бедността и мизерията на възрастните хора, не вълнуват особено управляващите и народните избраници. Това се посочва в нарочна декларация на 18 военно-патриотични и пенсионерски организации, адресирана до Народното събрание.

  ***

  До парламентарните групи и народните представители в 44-то Народно събрание на Република България

  ДЕКЛАРАЦИЯ
  от военно-патриотични и пенсионерски съюзи и организации


  Уважаеми народни представители,


  През месец май т.г. депозирахме в Народното събрание Петиция и Декларация, подписана от 19 военно-патриотични и пенсионерски съюзи и организации с конкретни искания и предложения за решаване на наболелите проблеми на пенсионното осигуряване. Очаквахме, че след лятната ваканция на депутатите, Българският парламент ще изпълни повелите на закона и ще вземе държавническо отношение по нашите искания. На две заседания на комисии на Народното събрание, упълномощени наши представители изложиха аргументирано мотивите ни за вземане на необходимите и нетърпящи отлагане решения по проблемите на жизнения стандарт на пенсионерите. За наше голямо разочарование, не бяхме чути и разбрани. Получихме повтарящи се с години, като мантра, обяснения без съдържателни отговори. Предложеният проектозакон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, който беше приет от НС на първо четене, напълно потвърди нашите опасения, че бедността и мизерията на възрастните хора, не вълнуват особено управляващите и народните избраници.


  Ние, възрастните хора сме сговорчиви, но търпението вече ни се изчерпа и не можем повече да приемаме само „подаяния“ за решаването на нашите проблеми. Направените с Проектобюжет-2019г. стъпки в пенсионното осигуряване не могат да прикрият неглижирането на нашето основно искане за преизчисляване на всички пенсии, каквото не е правено от десет години. Вместо това, в Проекта на бюджета за Държавното обществено осигуряване, управляващите предвиждат увеличение на пенсиите с 5.7 %. За преизчисляване, дори за поетапно такова, въобще не става дума.Това увеличение безусловно ще бъде изядено от нарастващата инфлация, която предвещава ценова буря. Според Хармонизирания индекс на потребителските цени, годишната инфлация към края на тази година може да нарасне с до 3,5% спрямо същия период на миналата година. А това значи още по-голяма мизерия и лишения на пенсионерите при задоволяване на най- насъщните човешки нужди от лекарства, отопление, осветление и продукти от първа необходимост.


  Заигравайки с тавана на пенсиите чрез половинчати решения, управляващите се опитват да разделят пенсионерите на противопоставящи се една на друга групи с ниските пенсии срещу тези с високите пенсии, с фалшиви обяснения за солидарност. В същото време, те не се притесняват от това как пенсионерите възприемат закономерното и безпроблемното повишаване на техните заплати и тези на депутатите. Не си задават въпроса дали тези заплати са заслужени при положение, че България е най-бедната страна в ЕС и с най висок процент от населението под линията на бедността.


  Уважаеми народни представители,


  Безразличието на голяма част от Вас към нашия живот и съдба предизвиква нашия гняв. То е показател за Вашатаа зрелост, мъдрост, морал и осъзнат дълг към поколенията, които съградиха съвременна България. Вие сте в парламента и по волята на над два милиона пенсионери, най-голямата социална група в България. Ние Ви удостоихме с това доверие в името на народните въжделения за изграждане на сигурна и просперираща България, но и за да се грижите за нас, всеки пенсионер да получава без ограничения законно определената му пенсия, да имаме спокойни и достойни старини. Затова се обръщаме към Вас и Вашата съвест с очакване да надделее разума и да предложите адекватни мерки за подобряване на пенсионното осигуряване.


  Уважаеми председатели на парламентарни групи,

  Уважаеми народни представители,


  Нашите искания са пределно ясни, недвусмислени и изпълними при наличие на чувство за отговорност и на политическа воля от страна на народните избранници. Въпреки това, те не намират място във внесения за обсъждане в Парламента проектобюджет. Ние, обаче, този път няма да отстъпим. Решени сме с всички законни средства да отстояваме нашето свещено право на достоен живот.

  Очакваме Вашите решения!

  Декларацията е подписана от председателите на: СОСЗР, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в България, Съюза на възпитаниците на ВНВУ ШЗО и РВГ, КООСО, НСКЗВ „За честта на пагона“, БАА, фондация „Български ВВС“, Военен съюз, Съюз на пенсионерите – 2004, Българска асоциация на пенсионерите, Съюз на миньорите пенсионери от въгледобива, Българска асоциация на пенсионерите – обединени, Съюз на летците ветерани в България, Съюз на ветераните от РВД, Неформална организация за България без дискриминация, Конфедерация за социална защита на пенсионерите в България и Български общонароден съюз.