Откриха паметник на войсково поделение в гр. Гоце Делчев

  • 2018-10-23
  • Автор: полк. о.з. Павел Станев, гл.секретар СОСЗР

  Представителни групи на ръководството на СОСЗР и на областната организация на Съюза в Благоевград начело с председателя на Съюза ген. о.з. Златан Стойков и председателя на обл.организация в Благоевград полк. о.з. Костадин Ушев на 19 октомври 2018 год. участваха в откриването на паметник, посветен на 85 год. от дислоцирането на войскова част в гр. Неврокоп, днес Гоце Делчев, в рамките на програмата за честване на 106 год. от освобождаването на града от османско робство. Паметникът е за двете знакови за града войскови части – 39 пехотен Солунски полк и 28 мотострелкови полк (тогава 28 пехотен, след това 28 планинско-стрелкови и накрая 28 мотострелков полк). Първият е участвал в освобождаването на града заедно с четите на войводите Георги Занков и Костадин Бояджиев от османско робство, а вторият през 1933 год. е дислоциран в града след реорганизацията на Българската войска след унищожителния Ньойски договор. Идеята за този паметник е на инициативен комитет от бивши военнослужещи в гарнизона, а реализацията му е с подкрепата на община Гоце Делчев. Паметникът е построен в района на бившия казармен район.

  Ген. Стойков чете поздравителния адрес до кмета на община Гоце Делчев г-н Москов  По времето на тържествения водосвет, извършен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим

  Паметникът бе открит от кмета на община Гоце Делчев г-н Владимир Москов и ген. о.з. Златан. Тържествен водосвет направи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. В паметния комплекс, посветен на десетките хиляди войници, сержанти и офицери, служили в полка, са включени и две оръдия, които са били на въоръжение в Българската армия – 122 милиметрова гаубица и зенитно оръдие М57 С60. Те са предоставени безвъзмездно на община Гоце Делчев от Министерството на отбраната, за да напомнят на настоящите и бъдещите поколения за едно от най-големите и силни поделения в страната.
  Подполк. Боцев произнася своето слово и получава наградите от министъра на отбраната и ген. Стойков

  Почетния член на СОСЗР и основен инициатор за паметника подполк. о.з. Богдан Боцев изнесе слово за историята на военните поделения в града. В приветствието си председателят на Съюза ген. о.з. Златан Стойков поздрави участниците в тържеството със 106-та годишнина от освобождението на града и откриването на паметника. След това връчи поздравителен адрес на кмета на общината г-н Владимир Москов. От името на министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов председателят на Съюза връчи на подполк. о.з. Богдан Боцев грамота с юбилеен медал „100 год. Първа световна война“, а от името на Съюза – „Почетна грамота – 11 год. СОСЗР“ за активна обществено полезна дейност и като дългогодишен председател на общинската организация на СОСЗР.

  Ген. Стойков произнася своето приветствено слово  Две общи снимки пред новооткрития паметник

  На събитието присъстваха ръководството на община Гоце Делчев, много бивши командири, генерали, офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители, служили в поделението, членове на общинската организация на Съюза в града начело с председателя си майор о.з. Бойчо Гърнев, представители на общинската организация на Съюза в гр. Смолян и граждани на гр. Гоце Делчев. Честването продължи с полагането на венци и цветя пред паметника на генерала от пехотата Стилиян Ковачев, командващ Родопския отряд, в чийто състав е бил 39 пехотен Солунски полк, почетен гражданин на Неврокоп.  Пред паметника на генерал Стилиян Ковачев

  Новината от събитието в гр. Гоце Делчев е, че кмета на общината г-н Владимир Москов прие направеното му предложение от ген. о.з. Златан Стойков и главния секретар на Съюза полк. о.з. Павел Станев 7-ия национален събор на граничарите на България – действащи и запасни, който ще се проведе през 2020 год., да бъде проведен в гр. Гоце Делчев.