На националния протест пенсионерите поискаха достойни доходи

  • 2018-10-17
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на Сдружение "БВ-21"

  Национален митинг-протест и шествие по проблемите на пенсионното осигуряване се проведоха днес в столицата.  Той бе организиран от 19 обществени (пенсионерски) организации, вкл. Съюзът на офицерите и сержантитe от запаса и резерва и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите. През пролетта те се обявиха за преизчисляване на пенсиите и премахване на „тавана” за всички, а не само за новоотпуснатите, като  внесоха на 21 май т.г.  в Народното събрание петиция и декларация. С това предизвикаха дискусия в парламентарната социална комисия, в която се включиха не само депутати. Преди това Инициативният комитет начело с генерал-майор от запаса Васил Върбанов, заместник-председател на СОСЗР, проведе срещи в министерства, ведомства, с експерти и неправителствени организации. На свое събрание в началото на месеца организациите изразиха неудовлетворение от отговорите, които получават от държавните институции и стигнаха до решение за такава форма на протест.

  Част от имициативния комитет. Словото си чете председателят му о.з. Васил Върбанов.

  Тук и следващите снимки - участващите на пл. Независимост.

  Проявата започна на пл. „Независимост” пред сградата на правителството, докато министрите заседаваха и продължи по бул. „Цар Освободител” до пл. „Народно събрание. На протеста присъстваха над 1200 човека. Участниците носеха плакати с послания „Справедливост за пенсионерите”, „Искаме доходи за достоен живот”, "Спрете геноцида над пенсионерите!", "Искаме закон за възрастните хора", "Пенсионерите са граждани с достойнство, а не електорат, който може да се купува!", "Таван и за заплатите на депутатите" и др. Със знамената си бяха дошли представители на областни, общински и районни организации на СОСЗР  от София, Ямбол, Пловдив, Благоевград, Тетевен, Варна, Челопеч, Стара Загора, Кюстендил, Раковски, Карлово, Плевен, Ботевград и други градове на София-област и страната. Включиха се генерали, офицери и сержанти от запаса, граничари и бивши служители на службите за сигурност, миньори, енергетици, транспортни работници и стотици други хора на третата възраст.


  Председателят на Инициативния комитет ген. Васил Върбанов обяви в словото си петте искания, заложени в декларацията. „От 01. 07. 2019 г.  да се индексират всички пенсии за осигурителен стаж и възраст с механизма за преизчисляване на основата на средния осигурителен доход за предходната календарна година с отчитане на средногодишната инфлация за  2016 и 2017 година. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст (ОСВ), от 01. 01. 2019 г.  да възлезе на 55% от от минималната работна заплата, установена за същата година.  Пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест или военна инвалидност, да се определят след актуализиране на нормативната и поднормативната уредба свързана със социалното осигуряване, здравеопазването, медицинската експертиза и оценката на работоспособността на хората с увреждания и да са обвързани с размера на социалната пенсия за старост в съотношение от 100% до 160% за различните пенсии. Да се отмени §6, ал. 1 от Преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, тъй като тази норма е в нарушение на принципите на равнопоставеност и справедливост, и по своята същност налага дискриминация по отношение на част от българските пенсионери.  Да се приеме закон за възрастните хора,  които съставляват над 30% от населението на България.”

  Словото на ген.м-р о.з. Васил Върбанов

  След редица експерименти, посочи ген. Върбанов, с реформите в пенсионното осигуряване, по-голямата част от пенсионерите живеят в условия на мизерия, бедност и лишения. Той изрази и тревога от допълнителното увеличение на цените на тока, отоплението и продуктите от първа необходимост. Със символичното подпомагане само на част от пенсионерите, отбеляза генералът, се пренебрегнаха основните принципи на пенсионната система – справедливост и равнопоставеност. В нарушение на Конституцията, на закони и международни конвенции, подчерта той, години наред се ограничава максималният размер на пенсиите. Тази мярка, продължи ораторът, засяга много граждани, чиято трудова дейност е била съпроводена с голямо физическо и психическо натоварване и риск за тяхното здраве и живот. Това са миньори, летци, моряци, водолази, енергетици, химици, служители от службите по обществения ред и сигурността, от правораздавателните и правозащитните органи, учени, инженери и др. Мнозина от тях, каза ген. Върбанов, си отидоха огорчени твърде рано от този свят и не дочакаха отпадането на тавана на пенсиите. „Заигравайки с тавана на пенсиите чрез половинчати решения, управляващите се опитват да разделят и противопоставят пенсионерите едни на други, осланяйки се на най-лошото качество на българина - завистта, която поражда злоба. Те не се притесняват от това как пенсионерите възприемат закономерното и безпроблемното повишаване на техните заплати и не си задават въпроса дали тези заплати са заслужени при положение, че България е най-бедната страна в ЕС и с най-висок процент от населението под линията на бедността”, заяви председателят на Инициативния комитет.


  Исканията в петицията и декларацията бяха подкрепени в словата на председателя на Съюза на пенсионерите 2004 Валентина Николова, председателя на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов, председателя на „Национална инициатива "Социална солидарност" полковник от запаса Венелин Новаков и на други обществени организации. Всички настояваха „за адекватни и трайни решения по проблемите на пенсионното осигуряване, а не непрекъснати измислени реформи и козметични промени за временно намаляване на напрежението, което е вече нетърпимо”.


  Участниците в протеста не успяха да се срещнат с представители на властта. Ген. Върбанов закри протеста, като посочи, че той няма да бъде последния.


  Стъпките, предприети от правителството в бюджета на държавното обществено осигуряване, в голяма степен удовлетворяват исканията на пенсионерите, смята министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщи БНР.  Той обясни, че ведомството му води разговор с пенсионерските организации и се опитва да изпълни реалистичните им искания. Петков посочи, че от догодина се предвижда минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст да бъдат 220 лева. 


  “Увеличаването на минималния размер в нивото, което се поставя като искане 55% от минималната работна заплата или 308 лева, е свързано с един дисбаланс в цялата пенсионна система, защото и сега голяма част от пенсиите са на минимален размер“, заяви министър Петков. От 1 юли догодина се планира увеличение на пенсиите с 5,7 на сто. Общо планираните разходи за пенсии за следващата година приближават границата от 10 милиарда лева. Те са с повече от 500 милиона от тези, които са за тази година.

  Протеста продължи на пл. Народно събрание

  Според министъра в проекта на бюджета на ДОО има предложение, което развързва и проблема с увеличаване на тавана на пенсиите. “Защото е предвидено увеличаване на тавана от 1 юли на 1 200 лева, което ще позволи над 40 хиляди пенсионери, чиито пенсии са ограничени на максималния размер да  получават изчисления размер на пенсията, а за другите, които ще остане таванът, ще получат също увеличаване от 290 лв. на получаване и изплащания размер“, допълни Петков.
  Снимки - Димитър Бебенов