ДЕКЛАРАЦИЯ На Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ в защита на четиримата български граничари, разследвани в Турция за смъртта на турски бракониер през 2008 година

  • 2018-10-15
  • Автор: полк. о.з. Павел Станев, гл.секретар на СОСЗР

  ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 44 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

  ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
  Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

  ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА Р БЪЛГАРИЯ
  Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

   ДЕКЛАРАЦИЯ
  на Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ в защита на четиримата български граничари, разследвани в Турция за смъртта на турски бракониер през 2008 година

  Считаме, че защитата на границите на Р България и Европейския съюз е върховен дълг на всеки български гражданин.

  Ние, членовете на Управителния съвет на СОСЗР, изхождайки от правилата за държавната граница и постановките, че на държавната граница трябва да има държавен ред, за пореден път изразяваме пълна подкрепа и заставаме зад действията на граничния полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, по случая с убития турски бракониер през 2008 г.

  Налице е абсурдна ситуация да бъдат съдени български граничари, изпълнявайки заповед за защита на държавната граница на България и Европейския съюз.

  Турция нарушава Европейската конвенция и международен договор от 1976 г. за признаване на присъдите.

  Турският наказателен съд в Къркларери не е прекратил наказателното си производство срещу българските граничари.

  Настояваме за пълна подкрепа от страна на българските институции в лицето на Народното събрание, българското правителство и главният прокурор на Републиката, които да предприемат необходимите мерки в рамките на правомощията си за благоприятен изход от ситуацията. Спрете гаврата с българските граничари! За да съхраним българският дух през вековете. И да останем българи завинаги!

  Заставаме  зад гражданските организации, които на 16.10.2018 г. на митинг в гр.Бургас ще подкрепят четиримата граничари.


  УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СОСЗР