Сдруженията от СОСЗР на Несебър и Балчик сключиха договор за сътрудничество

  • 2018-10-09
  • Автор: Максим МОМЧИЛОВ, о.р.

  В гр. Несебър председателите на ръководствата на организациите на СОСЗР в гр. Несебър и гр. Балчик о.р. подполк. Христо Николов и о.з. полк. Иван Апостолов подписаха и размениха Споразумение за сътрудничество.

   Подписването и размяната на Споразумението за сътрудничество между председателите на УС на общинските организации на СОСЗР в гр. Балчик о.з. полк. Иван Апостолов и гр. Несебър о.р. подполк. Христо Николов.

  Председателят на УС на СОСЗР-Несебър о.р. подполк. Христо Николов представи местното сдружение пред делегацията от Балчик. Той посочи, че за две години от създаването на организацията членския състав е вече 105 човека, които продължават да се увеличават.

  Председателят разказа, че организацията е взела участие в отбелязването на годишнините от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски, на 2 юни по случай Деня на Ботев и падналите за свободата на България и 9 май Деня на Победата. Положени са венци пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Несебър и в Свети Влас и пред паметниците на загиналите жители на община Несебър по време на Втората световна война в Несебър, Свети Влас, Кошарица и Гюльовца. Снимки на тези наши жители, наред със загиналите руски войни по време на Втората световна война бяха поставени във фоайето на читалище „Яна Лъскова-1905” в Деня на Победата 9 май.

  Членове на СОСЗР-Несебър активно работят в мероприятията по Проекта „Православието – вековната връзка между българския и руския народ”, които сдружението „Движение Русофили“ в Несебър изпълнява през миналата година. Бяха посетени Плиска, Двора на кирилицата, Мадарския конник, Велико Търново, Дряновския манастир, Руския манастир в гр. Шипка и първия руски манастир „Св. Спас” край град Ямбол.

  Съвместно с Общинска организация „Движение Русофили“ в Несебър продължава издирване на достоверна информация за това, кой е участвал в разгонването на турския башибозук от несебърския и поморийския райони в края на Руско-турската освободителна война, когато бандитите безчинстват, грабят, насилват и убиват беззащитното българско население. Вече има получена информация за майор М.Л. Калантаевский, считан за освободител на Несебър и Поморие.

  Полк. о.з. Иван Апостолов, който е родом от с. Баня, представи офицери и военнослужещи от запаса и резерва в Балчик. Той сподели за инициативата за построяване на „Военен мемориал“ пред летището в Балчик, подета от ръководството на Общинскиs съвет на СОСЗР Балчик. Мероприятието бе под егидата на кмета на Община Балчик Николай Ангелов и неговата съпруга д-р Румяна Малчева.

  Военният мемориал бе открит на летището в Балчик на 21 юли 2018 година. Това стана в присъствието на стотици жители на града, бивши военни и служители от армията, кметове на населени места от областта. В тържествена обстановка и с военни почести бе отслужен молебен в памет на военнослужещите, отдали живота си при изпълнение на военния си дълг. Кметът на Община Балчик Николай Ангелов подчерта значението на авиобазата в Балчик за отбранителната готовност на страната ни и се поклони пред паметта на загиналите военни летци и парашутисти. Изтребителят „МиГ-21“ е поставен на входа на Балчик. Самолетът-ветеран, който бе покрит с ръжда, е обновен. При пристигането всеки се записа в списъка на присъстващите. Пристигнаха гости от Балчик, Варна, София и чужбина. Посетихме Мемориала на загиналите летци и парашутисти на летище Балчик.

  Разказвам, защото година по-рано на паметната плоча бяха изписани имената на 32 загинали летци и парашутисти, които с цената на живота си спасиха градове и села от бомбардировките.

  През това лято благодарение на СОСЗР-Балчик деца летуваха в Приморско. Те участваха в лагер-школа и състезания с различни интереси и получиха грамоти.

  В края на дружеския разговор Апостолов връчи новата паметна диплянка за 32-та загинали и плакет – фотос на Общинския съвет на СОСЗР-Балчик. От своя страна подполк. о.р. Николов връчи на полк. Апостолов Златната книга на Несебър, чиято авторка е д-р Евтелпа Теоклиева.

  Връчване на дарения от о.р. полк. Иван Апостолов и о.р. подполк. Христо Николов в клуба на сдружението „Движение Русофили“ в Несебър

  Връчване на дарения от о.р. полк. Иван Апостолов и о.р. подполк. Христо Николов в клуба на сдружението „Движение Русофили“ в Несебър

  По-късно двамата председатели подписаха Споразумението за сътрудничество между двете сдружения на Несебър и Балчик.

  След подписването на Споразумението за сътрудничество между двете сдружения се случи още едно събитие. Такова събитие се случва за първи път, нямам информация да се е случвало преди това в някое друго място в България. На срещата присъства със съпругата си Мария Владимировна Героят на труда на Русия Анатолий Михеевич Суровцев. Той е член на Централното управление на Всерусийската обществена организация на Героите, Кавалерите на Държавни награди и Лауреатите на Държавни премии „Трудова доблест на Русия”.

  По поръчение на Председателят на Централното управление А.Г. Левин Анатолий Суровцев награди о.р. подполк. Христо Николов - председателя на Съвета на СОСЗР- Несебър и о.з. полк. Иван Апостолов - председателя на Съвета на СОСЗР- Балчик с най-голямото отличие – „Трудова доблест на Русия”. Почетни значки на Всерусийската обществена организация на Героите, Кавалерите на Държавни награди и Лауреатите на Държавни премии „Трудова доблест на Русия” бяха връчени на о.з. полк. Иван Апостолов и о.р. подполк. Христо Николов.

  Героят на труда на Русия Анатолий Михеевич Суровцев, член на Централното управление на Всерусийската обществена организация на Героите, Кавалерите на Държавни награди и Лауреатите на Държавни премии „Трудова доблест на Русия” връчва най-голямото отличие – „Трудова доблест на Русия” на о.р. подполк. Христо Николов и о.з. полк. Иван Апостолов. На долната снимка са управителните съвети на организациите на СОСЗР в Несебър и Балчик и Анатолий Суровцев

  Наградите се връчват за активна дейност и принос за укрепване на дружбата между руския и българския народ.