Видин бе домакин на Петия национален събор „Граничарите на България”

  • 2018-10-01
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на Сдружение "БВ-21"

  Традицията бе спазена. За пети пореден път граничарите на България се събраха вчера на национален събор. Този път домакин бе Видин. В предишните тази чест имаха два пъти Смолян и по един път Кюстендил и Петрич.


  Официалните лица при откриването на събора


  Знамената на „Граничарите на България“


  Знамето на клуб „Граничари“ към Столичната организация на СОСЗР

  Тазгодишният Национален събор бе под патронажа на кмета на Община Видин кап. о.з. инж. Огнян Ценков. Той бе организиран от  Инициативен комитет от Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Видин, клуб „Граничар“ - Видин, Гранични полицейски управления – Видин и Брегово и База Гранични полицейски катери Видин.


  Топовен салют за откриване на петия национален събор „Граничарите на България“


  Молебен за здраве, отслужен от бившия граничар, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил

  Форумът бе посветен на 140 години Държавни граници на България, 72-годишнината на Гранични войски, 40 години Дивизион Гранични катери и 20 години Гранична полиция. На събитието присъстваха Огнян Ценков – кмет на Община Видин, част от ръководния екип на Общината, Анжело Методиев – заместник областен управител на Област Видин, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил – бивш граничар от Смолянския граничен отряд, комисар Марин Колев – заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Драгоман, комисар Николай Неделчев – заместник-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе, полк. о.з. Павел Станев – главен секретар на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ген.-майор о.з. Стефан Ангелов – бивш командващ Гранични войски, полк. о.з. Димитър Хрисимов – бивш началник щаб на Гранични войски, офицерите от запаса полк. Петър Витков и полк. Георги Георгиев – бивши командири на Първи граничен отряд – Видин.


  Поднасяне на венци и цветя пред паметната стена на героите-граничари


  Изложба на исторически оръжия, организирана от клуб „Бдинци“ на Национален съюз „Единение“

  Форумът беше открит с топовен салют от черешово топче в 14.30 ч. в щаба на бившия граничен отряд. Последва демонстрация – задържане на нарушители на държавна граница в района на Първи граничен отряд – Видин. Присъстващите и участниците в срещата, дошли от цялата страна, имаха възможност да разгледат и изложба на оръжие и бойна техника. Молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. Пред стената на героите бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите граничари в защита на границите на България.


  Представяне на катерите от База Гранични полицейски катери – Видин

  Участниците в събора се отправиха в Крайдунавския парк, където имаха възможност да наблюдават демонстрация на катери от База Гранични полицейски катери – Видин.


  Откриване на тържественото събрание в Театъра на гр. Видин. Слово на кмета г-н Огнян Ценков


  Приветствие към участниците в събора от полк. о.з. Павел Станев, главен секретар на СОСЗР

  На тържественото събрание, проведено в театъра на гр. Видин кметът Огнян Ценков отправи приветствие към членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва: „За мен е чест, че тази година Видин е домакин на Петия национален събор „Граничарите на България”. Благодаря за поканата да присъствам на този престижен форум, който се превръща вече в традиционен. Днес вие отново показвате храбростта, смелостта и достойнството на граничарите от резерва и запаса и отдавате почит на загиналите в защита границите на България. Вие сте хора с изключително отговорна мисия и в най-голяма степен разбирате от къде започва и свършва България”. Той благодари на всички, които с достойнство и чест охраняват и пазят границите ни и им пожела здраве, разбирателство и благополучие в техните семейства и много професионални успехи. Кметът бе удостоен с почетния плакет на СОСЗР. Отличието връчи главният секретар на СОСЗР полк. о.з. Павел Станев. То се присъжда за оказаната подкрепа от страна на кмета при организирането и провеждането на събитието. С мемоарния знак на СОСЗР бяха наградени: г-жа Албена Георгиева – областен управител на област Видин, полк. о.з. Венизел Петков – председател на областния съвет на СОСЗР-Видин и неговия заместник полк. о.з. Огнян Петров – председател на клуб „Граничари“ в гр. Видин. Почетни грамоти „110 години СОСЗР“ получиха полк. о.з. Игнат Игнатов – председател на общинския съвет на СОСЗР-Видин и ст-на з. Димчо Георгиев – член на областния съвет. В приветствието си до участниците във форума полк. Станев съобщи новината на събора – Шестия национален събор „Граничарите на България“ през 2019 год. ще се проведе в гр. Любимец на 30 март. Това беше потвърдено и в поздравителния адрес на подполк. о.з. инж. Анастасов, кмет на община Любимец, до участниците във форума, в който той покани граничарите на България да проведат своя събор през 2019 г. в гр. Любимец.


  Ученици от училището „Иван Вазов” рецитираха стихове и пяха песни


  Празничния концерт на Ансамбъла „Дунав“

  Като „стожер на българските граници“ определи Видин в приветствието от името на областния управител на Видин Албена Георгиева зам. областния управител Анжело Методиев: „Видин и видинският край са стожери на западната и северната граници на България, както сухопътна, така и речна. На наша територия се намират три гранични пункта. Граничните пунктове със Сърбия са външна граница на Европейския съюз. Българските граничари и полицаи охраняват тези граници достойно. Изказвам своето уважение към вас“. Командирът на Първи граничен отряд полк. о.з. Георги Георгиев също се обърна към присъстващите: „Скъпи граничари, бивши и настоящи, вие сте дали своя принос да укрепим националната сигурност. Изминаха 72 години от създаването на Граничните войски, които винаги са показвали героизъм, мъжество и не са се страхували да дадат жертви в името на Отечеството“.


  Другарската вечеря в ресторант „Мистик“


  Посещение на средновековната крепост „Бабини Видини кули“

  На тържественото събрание ученици от Основно училище „Иван Вазов” рецитираха стихове, посветени на граничарите. Събитието завърши с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”.


  Главните инициатори на събора – полковниците от запаса Венизел Петков (вдясно) и Огнян Петров

  Форумът за сетен път доказа, че свещените български държавни граници бяха, са и ще бъдат едни от най-чистите извори за родолюбие и гордост.

  Текстът е леко коригиран от полк. о.з. Павел Станев
  Снимки - полк. о.з. Иванчо Георгиев