Вторият ден на националния събор на запасното войнство

  • 2018-09-21
  • Автор: кап. I ранг о.з. Румен Тотев

  През втория ден на Националния събор на запасното войнство, 16 септември 2018 год., се проведоха два турнира. На УП „Тюлбето“ край Казанлък бе турнирът по стрелба с пистолет „Макаров“. Домакин бе подполковник Никола Радев, командир на самоходния дивизион от 61-ва Стрямска механизирана бригада, ръководител на стрелбата бе капитан Венцислав Василев, командир на механизирана рота. В стрелбата се включиха седем отбора. Председателят на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков връчи купата и грамотите за първо място на отбора на Областната организация на Съюза в Ямбол начело с кап. о.з. Стефан Тумберков. Грамоти получиха класиралите се на второ и трето място – отборите от Стара Загора с капитан подполк. о.з. Николай Колев и на Казанлък под ръководството на кап. о.з. Захари Даскалов. Поздравления имаше и за останалите отбори: от Варна с капитан подполк. о.з. Захари Захариев, на Кюстендил с капитан полк. о.з. Йордан Костадинов, на Казанлък с капитан редник з. Христомир Йонов и на Казанлък с капитан подполк. о.з. Иван Пангиев. Извън класирането точен мерник показаха зам.председателят на СОСЗР ген.майор о.з. Васил Върбанов, главният секретар на съюза полк. о.з. Павел Станев, секретарят на Общинската организация в Казанлък майор о.з. Стефко Михайлов и екипът на Военния телевизионен канал, дошъл с главна задача да заснеме материал за репортаж за ВТК.  На сградата-наблюдателна вишка веднага бе закачен лозунг "НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ЗАПАСНОТО ВОЙНСТВО". УП "Тюлбето" се намира под върховете светини Бузлуджа и Шипка. За съжаление Шипка е по-далече и паметника се вижда едвам-едвам...  Подполк. Радев построи отборите и разяснява правилата за стрелба; Ген. Стойков също даде своите напътствия.  Капитаните на отборите застават на огневия рубеж за пристрелка на оръжието; Команда: ГОТОВИ ЗА СТРЕЛБА!  Команда: ОГЪН! Първите попадения в мишената... Все пак не сме капо.  На огневия рубеж - "запасните стрелци" - майор Стефко Михайлов, ген.майор Васил Върбанов и ст-на Методи Слишков...  Ген. Стойков заедно с полк. Шакрачки, подполк. Радев и полк. Спирдонов коментират хода на турнира, но и други въпроси, интересни за кадровите и запасните военни; Подполк. Радев заедно със своите подчинени наблюдават стрелбите на запасните...  Ген. Стойков връчва грамотата и купата на капитана на първенеца - кап. Стефан Тумберков; Грамоти получиха и класиралите се на второ и трето място...

  Ген. Стойков връчи на подполк. Радев почетна грамота с благодарности за отличното домакинство на проведения турнир. С грамота бе удостоен и командирът на 61-ва механизирана бригада бр.ген. Пламен Йорданов за отличната оказана помощ в организирането и провеждането на първия Национален събор на запасното войнство.  Ген. Стойков връчва благодарствените грамоти на подполк. Радев - за неговата работа и за командира на 61 СтрМехБр бр.ген. Пламен Йорданов. Обща снимка за спомен, сред нас е и журналистката от ВТК.

  В местността Крънска кория се проведе турнирът по ускорен шах, проведен по правилата на швейцарската система на FIDE с отборно класиране. Непосредствен организатор на турнира бе община Казанлък и местния шахматен клуб „Александър Алехин“. Най-добри се оказаха състезателите от Обл. организация на СОСЗР в Стара Загора. Председателят на Съюза ген. о.з. Златан Стойков връчи за извоюваното първо място купа и грамота на капитана на отбора от Стара Загора подполк. о.з. Димитър Илиев. Отличията за второ и трето място грабнаха отборите на организациите в Казанлък с капитан ст.лейт. о.з. Здравко Тренчев и в Кюстендил с водач кап. о.з. Ясен Ангелов. Специална грамота и благодарности за професионалното участие получи главният съдия Димитър Пашев от шахматния клуб „Александър Алехин“.  Турнира по шах е в разгара си... Кап. Ясен Ангелов бе капитанът на отбора от Кюстендил.  Капитанът на отбора победител подполк. Димитър Илиев получава грамотата и купата; И снимка на целия отбор.


  Главният съдия на турнира Димитър Пашев получи благодарствена грамота от ген. Стойков.


  Последна снимка на ген. Стойков с група от Варненската организация на Съюза, която го чакаше да се сбогува с него и да благодари за прекрасно организирания събор.

  В този втори ден на събора със заповед на началника на отбраната ген. Андрей Боцев бе организиран по повод на събора „Ден на отворени врати“ във в.ф. 22180 от 61-ва Стрямска механизирана бригада в гр. Казанлък. Района на военното формирования бе посетен от голям брой запасни и резервисти, но също и от жители на района. На плаца бяха изложени различни системи въоръжение и техника – от леко стрелково до 45 мм зенитно оръжие, преносимия зенитно-ракетен комплекс „СТРЕЛА“ и оборудване за медицински пункт за оказване на неотложна помощ. Ще отбележа, че в района непосредствено след портала стои в много добро състояние паметника „23-ти пехотен Шипченски полк“. Този паметник през 2006 год. е преместен и възстановен от неохраняема поляна в местността Абаята (след разформирането на бившата 5-та Шипченска бригада) в двора на 61-ва Стрямска механизирана бригада. А пред портала, в района на града има паметна плоча, поставено в памет на чешките самолетостроители от фирма „Аеро Прага“, която през 1927 год. на това място е построила летище, фабрика за аероплани и училище за пилоти. Това е втората в България самолетна фабрика, която до 1945 год. произвежда няколко типа самолети.
  Снимки на ген. Стойков, ген.майор Върбанов и полк. Станев при различни точки от изложеното въоръжение и техника, заедно с демонстриращите ги войници и сержанти.  Ген. Стойков и полк. Станев заедно с техен познат от формированието.


  Ген. Стойков се ръкува за сбогом с подполк. Радев и му благодари за добре организирания "Ден на отворените врати".  Снимките на паметника "23-ти пехотен Шипченски полк" и на паметната плоча в жест на чешките самолетостроители от фирмата "Аеро Прага"

  В материала са използвани публикациите на полк. о.з. Спирдон Спирдонов в OTBRANA.COM “Запасните от Ямбол най-добри на стрелба с пистолет” и „С турнир по шах завърши Първият национален събор на запасното войнство“.