Художествената програма на Националния събор на запасното войнство

  • 2018-09-20
  • Автор: кап. I ранг о.з. Румен Тотев

  Организационния комитет на Националния събор на запасното войнство подготви с голямо старание художествена програма. Началото на програмата постави с две патриотични песни началникът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили при Националната гвардейска част г-жа Снежина Темелкова. Настроението, което си беше доста високо, повишиха още останалите изпълнители от ансамбъла, сред които пя и познатата ни от години г-жа Росица Кирилова. Водещият на програмата г-н Янко Лозанов от състава на Ансамбъла изпълни с апломб познатата на всички ода „Опълченците на Шипка“ на класика Иван Вазов, но тя за района на Казанлък и повода 140 години от Освобождението бе символична. Патриотичният огън пое и разгори народният певец от Кресна полковник о.з. Румен Стойков. Служил съм, казва той, в Самоков, след това академия в Санкт Петербург, тогава беше Ленинград, след това в София. Накрая завърши като началник на канцеларията на Генералния щаб на Българската армия. Концерта бе продължен с изпълнения на вокални и танцови групи и отделни изпълнители от областните и общинските организации на СОСЗР. Сред тях ще отбележа особено вокалните групи "Корали" от гр. Варна, „Вежен“ от гр. Тетевен, „Славяни“ от гр. Черноморец, „Родолюбец“ от гр. Костенец, фолклорната формация с каба гайди от гр. Смолян, танцовата формация „Неврокопчанки“ от гр. Гоце Делчев, групата за стари градски песни „Поп Мина“ от с. Дъбене, както и отделни изпълнители, като 90-годишния граничар подполк. о.з. Грозьо Гаврилов и народната певица Павлина Пелова от Благоевград. Всички получиха грамоти от ръководството на Съюза. Ще отбележа, че в заявките за участие, получени при главния организатор ген.майор о.з. Васил Воденичаров, почти всички искаха да изпълнят много повече от разрешеното. Но и така вместо да завършим към 18 часа, както бе планирано, последните изпълнители завършиха в 19.30 часа. В края ген. Стойков благодари на всички изпълнители за техните изпълнения, изпълнени с много жар, талант и чувство.  Пее началникът на Представителния ансамбъл на ВС г-жа Снежина Темелкова; на втората снимка към нея се присъедини и г-н Драгия Стоянов, от вокална група "МАЯК", гр. Бургас.  "О Шипка" - изпълнява г-н Янко Лозанов; пее известната ни Роси Кирилова.  Пее подполк. Румен Стойков и на "мегдана" се вие кръшно хоро.  Пеят двете мъжки вокални групи от Варна - "КОРАЛИ" и "РОДОЛЮБИЕ".  Вокален състав към читалище "Огняна-1899" от гр. Плевен и ген. Стойков връчва благодарствена грамота на вокална група "Вежен" от гр. Тетевен.
  Пее вокална група "МАЯК" от гр. Бургас и изпълнение на вокална група "СЛАВЯНИ" от гр. Черноморец, ръководителят на групата кап. II ранг Кирил Димитров изпълнява "Ако си дал" (Емил Димитров).  На сцената - фолклорната формация с каба гайда от Смолян; ген. Стойков се снима за с тях.  Ген. Стойков се снима до сцената с групата "РОДОЛЮБЕЦ" от гр. Костенец; Музикално-поетичен състав от гр. Ямбол.  "Поема за граничаря" изпълнява подполк. Грозьо Гаврилов; ген. Стойков поздравява самодейния сатиричен състав към "Нов съюз на пенсионерите" от гр. София.  На сцената е група "Тракия" от Стара Загора; Пее народната певица Павлина Пелова от Благоевград/
  На сцената се вият български хора - танцова формация "Неврокопчанки" от Гоце Делчев. Забележете и момиченцето на около 10-12 години, то беше във вихъра на танца!  Групата за стари градски песни към дружество "Поп Мина" с. Дъбене изаква качването си  на сцената, сред тях е ген. Стойков' Последните думи на ген. Стойков са с благодарност към всички изпълнители и покана за следващия събор.

  Вечерта завърши с голям коктейл в „Крънското ханче“. Председателят на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков раздаде на останалите наградени от Министъра на отбраната юбилейния медал „100 години Първа световна война“. След това той обяви награждаването на кмета на община Казанлък г-жа Галина Стоянова със званието „Почетен член на СОСЗР“ и награди с грамоти директорът на национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ г-н Чавдар Ангелов, директорът на Историческия музей „Искра“ в гр. Казанлък г-н Момчил Маринов и някои други заслужили дейци от града.  Г-жа Темелкова получава благодарствената грамота за изпълнението на Ансамбъла на ВС; Секретарката на г-жа Стоянова получава картата за "Почетен член на СОСЗР" и "Мемориалния знак СОСЗР".  Полк. Ушев получава юбилейния медал "100 год. Първа световна война"; Ген. Стойков връчва поздравителна грамота на г-жа Яница Станчева, изп.директор на в. "Долина" гр. Казанлък.


  Ген. Стойков награждава с грамоти и "Мемориален знак СОСЗР" директорът на национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ г-н Чавдар Ангелов и директорът на Историческия музей „Искра“ в гр. Казанлък г-н Момчил Маринов.  Дружеско ръкостискане на тримата председатели на Съюзите на запасното войнство в България, Румъния и Сърбия - ген. Златан Стойков, ген.лейт. Никулай Бахнареану и ген.подполк. Любомир Драганяц.
  Прощална снимка преди заминаването на гостите от събора.