Началото на първият Национален събор на запасното войнство

  • 2018-09-20
  • Автор: кап. I ранг о.з. Румен Тотев

  Първият Национален събор на запасното войнство бе открит на 15.IX.2018 год. в местността Крънска кория край гр. Казанлък. Той започна с приемане на почетния караул на военнослужещите от 61-ва механизирана бригада от Президента на Р.България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили г-н Румен Радев и тържествено посрещане на знамената на организациите на СОСЗР. Както посочи председателят на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков, събора е посветен на 140 години от Освобождението на България и създаването на Българската земска войска, 100 години от края на Първата световна война и 110 години от създаването на Съюза на запасните офицери. С едноминутно мълчание близо 1500 участници почетоха паметта на загиналите и починалите български воини. Съборът бе открит от заместник-председателя на СОСЗР ген.майор о.з. Васил Върбанов.

  Посрещане на Президента г-н Р. Радев и Приемане на строя на Почетния караул.

  Всички вие, подчерта в приветственото си слово президентът сте служили вярно и достойно на родината. Вашият принос за патриотичното възпитание на младите поколения е от изключителна важност, каза той, обръщайки се към запасните и резервистите. Особено днес, когато младежите имат все по-малко съприкосновение с военната служба, подчерта президентът, трябва да оценим този принос за спояването на връзката между армия и общество, за спояването на връзката между поколенията военнослужещи, която значително отслабва след десетилетия на непрестанни реформи.  Ген.майор Върбанов открива събора и покани да се наредят знамената на СОСЗР.

  Държавният глава определи събора като уникално събитие и силен зов за обединение на запасното войнство и българите, като цяло. В днешно време родината има голяма нужда от вас, продължи той. Въпреки всички предизвикателства на времето, вие успяхте, бе категоричен върховният главнокомандващ. В словото той подчерта, че Родината има все по-голяма нужда от хора, за които понятията чест, дълг, достойнство, морал и себеотдайност не са просто красиви фрази, зад които се прикриват користни интереси. По думите му службата на запасното войнство е минала в тежки и предизвикателни времена, когато е трябвало да компенсират нелеки политически решения в сферата на отбраната, да режат техника и да закриват поделения, едновременно да съкращават хора и да мотивират всички оставащи да служат вярно, безкористно и всеотдайно. „Вие трябваше в условията на непрекъснато намаляващи ресурси не само да пазите способности, но и да развивате нови и да пазите живота и здравето на своите колеги и подчинени. Трябваше да издигате авторитета на Българската армия и да създавате съвместимост с нашите съюзници“, допълни президентът.

  Румен Радев подчерта, че независимо от политическите превратности запасното войнство винаги е служило вярно и достойно на родината и днес, когато България е член на НАТО, когато СОСЗР е уважаван член на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (CIOR), България и нейните интереси продължават да бъдат кредото и смисъла на техния живот. Държавният глава заяви, че вече повече 110 години офицерите и сержантите от запаса и резерва търсят и намират различни организационни форми в интерес на отбраната на страната, в служба на цялото общество и в защита на социалните права. „Вие, генералите, адмиралите, офицерите и сержантите от резерва и запаса сте напуснали службата под знамената, но продължавате да се борите за една по-справедлива България и ние българите ще спечелим заедно тази битка за законност, в която Вие ще имате съществен принос“, допълни президентът.


  Президентът и Върховен главнокомандващ на ВС г-н Радев произнася своето приветствено слово.

  Президентът коментира, че много запасни офицери и сержанти таят дълбоко в душата си болка от начина, по който са се разделили с Въоръжените сили, от това, че техниката и поделенията, на които са посветили младостта и живота си днес тънат в руини, както и че натрупаните през годините способности – професионални, организационни, лидерски са недооценени, непотърсени и ненужни в нашето съвремие. „Знам, че изпитвате болка от вашия социален статус и положение днес в съвременното българско общество. И въпреки всичко това знам, че нито за миг не си и помислихте да изневерите на България, на българския народ и на клетвата, която положихте“, каза още държавният глава.

  След като приветства участниците и благодари за избора съборът да се проведе на територията на местността Крънска кория край Казанлък, кметът на Общината г-жа Галина Стоянова, връчи на председателя на Общинската организация на съюза майор о.з. Евгени Пейчев значката на Общината. Тя подчерта голямата роля, който структурата на Съюза играе в живота на Казанлък и тясното сътрудничество с местната власт. Припомни, че още през 1916 год. в Охрид прозвучават стиховете на един казанлъченец, родолюбивия подпоручик Константин Георгиев, който създава стиховете на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“, който е и химн на СОСЗР.


  Кметът на община Казалък г-жа Стоянова произнася своето приветствено слово.

  „За мен е чест да бъда на този празник сред хората, които възпитаваха поколения българи как честно и самоотвержено се служи на Отечеството. Никога в своя живот не съм делил българския войник на такъв, който е служил по царско, социалистическо или демократично време. За мен всеки, който е носил униформа, е служил на Майка България“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към участниците в събора. В обръщението си той се извини от името на политиците за вземаните през годините неправилни решения в областта на отбраната. „Докато аз съм министър на отбраната, в лицето на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, Вие ще имате хората, които ще се опитват да решават проблемите“, категоричен беше министър Каракачанов. „Българската армия е на българския народ. Тя не е на политиците или на партиите. През 500-те години турско робство православната ни вяра ни запази като българи, а през всичките близо 1400 години единствената заслуга за съществуването на българската държава е на Българската войска и на хората, които са посветили живота си на нея“, заяви министърът на отбраната. Той пожела на ветераните и на военнослужещите от запаса и резерва здраве и успехи в тяхната дейност за възпитанието на българската младеж в родолюбие и служба на България. Министър Каракачанов отличи и награди с юбилейни медали „100 години Първа световна война“ генерал-майор о.з. Димитър Бояджиев, бригаден ген. о.з. Янко Янев, майор о.з. Стефко Михайлов, майор от о.з. Евгени Пейчев и старшина з. Методи Глишков.
  Министърът на отбраната г-н Каракачанов произнася своето приветствено слово и награждава бр.ген. Янев и ср-на Слишков.

  Във встъпителното си слово председателят на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков обърна особено внимание на основните цели, които си поставя ръководството на Съюза с този събор: 1. Укрепване на живата връзка между армията, органите по сигурността, запасното войнство и народа. 2. Популяризиране на армейската служба като върховен дълг за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на Родината.  3. Увековечаване на героичното минало на нашия народ и съхранение паметта на загиналите сънародници за национално освобождение. 4. Утвърждаване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух за патриотичното и родолюбиво възпитание на подрастващото поколение.

  Ген. Стойков изтъкна, че от самото възникване до сега запасното войнство и резерва винаги са били неотменна част от националната военна мощ. И през цялото съществуване на Българската армия те дават своя съществен принос във водените войни за национално освобождение и обединение и за защита на суверенитета и териториалната цялост на България. Винаги запасното войнство след Освобождението е подпомагало българската армия за съхраняване на техниката и въоръжението. Това особено добре е проличало в годините след унизителния Ньойски договор, когато запасните военни, подпомагани често и от граждани, са укривали въоръжение и техника, подлежаща на конфискуване и унищожаване.

  За съжаление и сега, без страната ни да е загубила война и без наличието на договор като Ньойския, числеността на Българската армия отново е сведена до минимум, с голям некомплект от личен състав, и окомплектованост с въоръжение и бойна техника от преди 30-40 години. Основна причина за това е недалновидната политика за развитието на Въоръжените сили, провеждана от самозабравили се политици, и криворазбрания граждански контрол над армията. Обещанията им за малка, но модерна, добре въоръжена армия останаха в миналото. Те не разбираха, че дори да се отделят за в бъдеще необходимите финансови средства, за снабдяването с нова техника и за нейното усвояване от личния състав са необходими години. Не се разбира и, че членството на България в НАТО и ЕС не е само консумиране на сигурност, но и задължение за генериране на способности, гарантиращи тази сигурност.


  Председателят на СОСЗР ген. о.з. Стойков произнася своето встъпително слово.

  В още по-незавидно положение е и запасното войнство, подчерта председателят на СОСЗР ген. Стойков, както в далечното минало така и сега. Преобладаващата част от запасните офицери и сержанти са жизнено свързани с войската и извън нея, някои от тях, са безпомощни. Всичко това ги принуждава да търсят сдружаването и съпричастието им към проблемите на армията и Отечеството. Опитите за сдружаване на запасните офицери в началото на миналия век довежда до създаването през 1908 година на Съюза на запасните офицери, който след прекъсване на своята дейност през периода на Студената война, беше възстановен през 1990 г. и сега носи названието Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

  За съжаление, донякъде поради субективни и вождистки цели, лични интереси или политически пристрастия, бяха създадени значителен брой военно-патриотични организации, които имат почти еднакви програми. А това разделя запасното войнство. Най-многоброен и с международно участие е СОСЗР, която е непартийна организация и за в бъдеще ще се запази като такъв. Нашата партия е БЪЛГАРИЯ, изтъкна Стойков. По наша инициатива са предприетите стъпки за единодействие с останалите военно-патриотични организации, които могат да доведат в недалечно бъдеще и до единение и обединяване в една мощна организация. СОСЗР сключва вече споразумения и провежда съвместна дейност с други военно-патриотични и неправителствени организации, изразяваща се в патриотичното и родолюбивото възпитание на младото поколение, поддържане на военните паметници у нас и в чужбина, и защита на правата и социално подпомагане на своите членове.

  По-нататък ген. Стойков наблегна, че всред запасното войнство, всред членовете на СОСЗР има хора, които могат да бъдат полезни със своя опит и знания във военната експертиза и различните области от обществено-политическия живот. Примери за това са кризата с бежанците и охраната на българската граница. В края на 2013 и началото на 2014 год екипи от запасни офицери и сержанти в Държавната агенция за бежанците решиха проблема с приемането и настаняването на огромния поток от бежанци и България от заплашена със санкции страна беше посочена за пример по решаването на този проблем. Запасното войнство винаги е откликвало на призива на държавното и местно ръководство при бедствия и аварии. И ген. Стойков каза: Защо днес да не се използва опита на запасните офицери и сержанти при подготовката на плановете и изпълнението на превантивните дейности в общините в случаи на природни бедствия.

  В заключение ген. Стойков каза: Искам да подчертая, че за нас, които сме отдали по-голямата част от живота си на служба в армията, не ни е безразлично, какво е нейното състояние сега. Затова ние подкрепяме и ще подкрепяме всички мерки на държавното и военното ръководство за повишаване на боеспособността на нашата армия, изразяващи се в снабдяването й с модерна техника, повишаване на социалния статус и жизнения стандарт на военнослужещите и военната подготовка на населението. Ще използваме нашия опит и знания за подготовката и военно-патриотичното възпитание на подрастващото поколение. Но се надяваме и на съответното внимание към запасното войнство.

  На горната снимка: ген.лейт. Никулай Бахнареану от Румъния, ген. Златан Стойков и ген.подполк. Любомир Драганяц от Сърбия; На долната снимка: двамата официални гости с техните помощници.


  Първият национален събор на запасното войнство се радваше на подобаващо внимание. Сред гостите бяха още народните представители бр.ген. о.з. Кольо Милев и полк. о.з. Славчо Велков, главният секретар на президента полк. о.з. Димитър Стоянов, секретарят на президента бр.ген. о.з. Стефан Янев, съветниците на президента бр.ген. Васил Лазаров и полк. о.з. Илия Милушев, командирите на 61-ва механизирана бригада, 2-ра авиобаза „Граф Игнатиево“ и 24-та авиобаза „Крумово“ бр.ген. Пламен Йорданов, Димитър Петров и Димитър Иванов, директорът на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов, началникът на ЦВО полк. Георги Петков, главният секретар на МВР (в униформа) и номиниран за вътрешен министър комисар Младен Маринов, представители на местната власт, военнослужещи от Българската армия. Участие взеха още делегации на сродните организации ген.подполк. Любомир Драганяц, председател на сдружението на военните пенсионери на Р. Сърбия и ген.лейт. о.р. Никулай Бахнареану, президент на Националната асоциация на резервисткия и пенсионерски военен персонал „Александру Йоан Куза“. Показателно бе включването на представители на останалите военно-патриотични съюзи. Сред тях бяха председателят на СВВНВУ, ШЗО и РВГ ст.лейт. о.з. Атанас Илев, к.д.п., председателят на СВИВП мл.лейт. о.з. инж. Петър Велчев, заместник-председателят на СВВБ полк. о.з. Петър Пандурски, председателят на Сдружението на сините каски „4 май“ серж. з. Николай Колев, председателят на Националното сдружение „За честта на пагона“ ген.лейт. о.з. Петър Илиев и др.

  Една от демонстрациите на военнослужещите от 68 БрСС.

  След словата за откриване започнаха планираните демонстрации. В проявите се включиха военнослужещи от Специалните сили начело с командира бр.ген. Явор Матеев, които демонстрираха сила, мощ, бойни техники и най-вече професионализъм и патриотизъм, които никой не може да оспори на наследниците на славната Парашутна дружина. Получиха поздравления лично от президента и министъра на отбраната. Атрактивни изпълнения имаше и от прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“ от гр. Стара Загора. Последната демонстрация бе изпълнения на висш пилотаж със спортен самолет на фирмата „Авиоделта“ ООД, гр. Казанлък.


  Демонстрация от „Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

  След демонстрациите участниците разгледаха с интерес пункта на Дружество „23-ти пехотен Шипченски полк“ – Казанлък на НД „Традиция“, където видяха военно облекло, старинни оръжия и армейски символи. Вниманието бе привлечено и от изложбата на книги, публицистични материали от военни автори и художествената изложба на автори от Казанлък. В последната палатка бяха изложени леководолазна техника, облекла за водолази и други материали от Военно-морските сили. Символично в демонстрациите се включиха и щандове на местни занаятчии, които предлагаха различни сувенири.


  Демонстрация на леководолазна техника на ВМС.

  За обяд организаторите бяха подредили добре заредени щандове за скара, бира и безалкохолни напитки. Като допълнение бе подготвена с помощта на кметството на Казанлък и голям котел курбан-чорба. Ще отбележа, че района на националния събор бе добре подреден и зареден с необходимите пейки, маси, палатки, химически WC и контейнери за боклук. Не липсваше и медицински пункт, осигурен от Военна болница-Пловдив. Хубавото беше, че той остана без работа.


  В материала е използван публикацията на полк. о.з. Спирдон Спирдонов в OTBRANA.COM “Президентът определи националния събор на запасното войнство и като силен зов за обединение”.