Организираха взаимодействието за Първия национален събор на запасното войнство

  • 2018-08-28
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на "АБВ-21"

  Вече повече от два месеца тече усилена подготовка за провеждането на първия Национален събор на запасното войнство. Събитието ще се проведе на 15 и 16 септември в местността „Крънска кория“ на 4,8 км. от града, военния полигон „Тюлбето“ и казармения район на 61-ва механизирана бригада. То е под патронажа на заместник министър-председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Организатори са СОСЗР, Министерството на отбраната и Община Казанлък.
  По време на срещата в кметството на гр. Казанлък.

  Днес, 28 август 2018 г., в Казанлък бе организирано взаимодействието между организаторите и участниците в Националния събор на запасното войнство. Голяма част от въпросите бяха уточнени на срещата с кмета на Общината г-жа Галина Стоянова и началника на кабинета й г-жа Сребра Касева. В нея участваха председателят на СОСЗР ген. о.з. Златан Стойков, зам.председателят на СОСЗР ген.майор о.з. Васил Върбанов - главен отговорник за подготовката и провеждането на събора, г-ца Вяра Петкова от дирекция „Социална политика“ на Министерство на отбраната, майор о.з. Евгени Пейчев - председател на общинската организация на СОСЗР-Казанлък, майор о.з. Стефко Михайлов - секретар на общинската организация на СОСЗР-Казанлък, подполк. Николай Радев от 61-ва механизирана бригада, подполк. Тодор Даков от 68-ма бригада „Специални сили“ и военнослужещи от двете формирования и представители на службите на МВР в града.  На местността "Крънска кория"

  На място (на местността „Крънска кория“) бе организирано взаимодействието между организаторите и участниците, което е необходимо за успешно провеждане на събора. Предвиждат се редица демонстрации на способности на Българската армия. Ангажименти ще имат 61-ва механизирана бригада, парашутистите от 68-ма бригада „Специални сили“, вертолетчиците от 24-та авиобаза, екипажите на „Спартан“ от 16-та транспортна авиогрупа – Враждебна, Служба „Военна полиция“, ВМА, Гарнизонния военен клуб, полицията, противопожарната служба, спортен самолет от „Авиоделта“, прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“, Представителният ансамбъл на Въоръжените сили, художествени състави от структурите на СОСЗР, музеите в Казанлък и други организации. Специално за събора ще пристигнат делегации на запасните сдружения в Румъния и Сърбия.


  Плаката за Националния събор на запасното войнство и Схемата за разполагане на обектите за събора на местността "Крънска кория"

  Съборът ще се предхожда – на 14 септември, от конференция на тема „Ролята на доброволната служба в армията и службата в резерва и запаса за укрепване на отбраната и сигурността на страната“. Проявата ще се проведе в Дома на културата на Арсенал АД. Темата предизвиква оправдан интерес от гледна точка на заявената готовност от МО за обществено обсъждане на законопроект за доброволната военна служба и във връзка с проблемите по набирането на резервисти.

  Текста е допълнен от кап. I ранг о.з. Румен Тотев
  Снимки: полк. о.з. Спирдон Спирдонов
  Плакат и Схема: ген.майор о.з. Васил Върбанов и
  кап.
  I ранг о.з. Румен Тотев