Ветерани от границата се събраха пред Паметника на незнайния воин

  • 2018-08-28
  • Автор: полк. о.з. Спирдон Спирдонов, гл.редактор на "АБВ-21"

  С едноминутно мълчание и падане на колене ветераните граничари почетоха паметта на повече от 50 загинали в защита на Отечеството граничари и  гражданите, които загубиха живота си в катастрофата край Своге.


  Граничарите от клуб „Граничари – Ген.лейт. Йонко Панов” към Столичната организация на СОСЗР, дружество „Лейт. Младен Калеев”към РО „Красно село“ и представители на форума „Граничарите на България” отбелязаха 72-рата годишнина от създаването на Гранични войски. От името на ръководството на СОСЗР те бяха поздравени от главния секретар на Съюза полк. о.з. Павел Станев, който е и председател на клубния съвет на клуба. С едноминутно мълчание и падане на колене те почетоха паметта на повече от 50 загинали в защита на Отечеството граничари и  гражданите, които загубиха живота си в катастрофата край Своге.

  Полк. о.з. Станев поздравява събралите се граничари-ветерани.

  Командващите Гранични войски ген.майор о.з. Стефан Ангелов и полк. о.з. Георги Димитров положиха венец пред вечния огън.

  Ветераните граничари почетоха паметта на загиналите на границата български граничари и паметта на загиналите в катастрофата край Своге.

  Със знамената на клуб "Граничари - ген.лейт. Йонко Панов" и на дружеството "Лейт. Младен Калеев"

  Когато ние служихме, посочи полк. Станев, на границата имаше държавен ред. Венецът и цветята положиха бившите командващи Гранични войски генерал-майор от запаса Стефан Ангелов и полковник от запаса Георги Димитров, както и останалите десетки ветерани граничари. 

  Обща снимка на ветераните пред Паметника на Незнайния войн.

  Полк. о.з. Павел Станев връчи почетна грамота "110 години СОСЗР" на отличилите се членове.

  На 10 август 1946 г. е утвърден от Народното събрание Закон за създаването на Граничната милиция. Законът се публикува на 27 август същата година. Съгласно този закон Министерството на войната се освобождава от грижите по охраната на границата и “При Министерството на вътрешните работи се учредява управление на Граничната милиция, на която се възлага пазенето на границата… Служителите на Граничната милиция имат права на служителите на сегашната войска.” На 8 октомври 1946 г. с постановление на Министерския съвет Граничната милиция се преименува в Гранични войски. Ние ветераните от границата възприемаме с уважение промяната на празника от 27 август на 22 декември, каза полк. Станев. Това е, допълни той, още един прекрасен повод за отбелязване на славните събития от граничарската история.

  След тържеството пред Паметника на Незнайния войн граничарите се събраха на другарска вечеря.


  През времето на вечерята също бяха раздадени почетни граноти.


  Петият национален събор „Граничарите на България” ще се проведе на 29 септември т.г. във Видин. Той е посветен на 140 години Държавни граници на България, 72-рата годишнина на Гранични войски и 20 години Гранична полиция в града.

  Снимки: полк. о.з. Иванчо Георгиев
  от клуб „Граничари – Ген.лейт. Йонко Панов”