Възпоменателно съобщение по повод кончината на ген.лейт. Иван Стефанов и полк. Димитър Одрински

  • 2018-08-04
  • Автор: кап. I ранг о.з. Румен Тотев

  Ръководството на СОСЗР с дълбока скръб съобщава за кончината на двама свои членове: ген.лейт. о.з Иван Константинов Стефанов и полк. о.з. Димитър Одрински.

  Генерал-лейтенант о.з Иван Константинов Стефанов е роден през 1929 г. в гр. Бяла Слатина. Постъпва в БНА през 1950 г., получава академично образование във Военна академия „Георги С. Раковски“ и Академията на Генералния щаб на СССР „Климент Ворошилов“. През годините служи в различни поделения на армията, като заема важни командни длъжности в БНА. Ще отбележа две от тях – командващ Трета армия и началник на ВА „Г.С. Раковски“. Навсякъде, където е служил, офицерите, сержантите и войниците го помнят като принципен и строг командир, но винаги търсещ човешкото отношение към своите колеги и подчинени.

  Поклонението пред ген.лейт. Стефанов ще се състои на 6 август 2018 г. от 11.00 часа в гр. Пловдив, траурен парк „Централен“ – бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 73 (Централните пловдивски гробища).

  Централният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и лично председателят на Съюза ген. о.з. Златан Стойков изказват своите най-искрени съболезнования към семейството, роднините и близките на ген. Стефанов.


  Полковник о.з. Димитър Одрински е роден през 1935 г. в гр. Шумен. Завършва военно училище в София, служи в различни гарнизони – Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен. В Сливен е командир на 3-та танкова бригада в състава на Трета Армия на БНА. След това е заместник началник на катедра „Управление на войските” във ВА „Г.С. Раковски” и след излизането си в запас е хоноруван преподавател по „История на военното изкуство” в ВВНТУ „Т. Каблешков". През 1986 г. за разработен военно-научен труд е удостоен от ГЩ на БНА с награда на името на Г.С. Раковски. Навсякъде, където е служил, офицерите, сержантите и войниците го знаят като принципен и строг командир, винаги търсещ човешкото отношение към своите колеги и подчинени.

  Полк. Одрински почива на 4 август 2018 г. Поклонението ще се състои на 5 август 2018 г. от 11.00 часа в София, Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

  Централният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и лично председателят на Съюза ген. о.з. Златан Стойков изказват своите най-искрени съболезнования към семейството, роднините и близките на полк. Одрински.