Лейт. о.з. Костадин Ричков от Равда, община Несебър, навършил 99 години, стана член на Общинската организация на СОСЗР-Несебър

  • 2018-07-13
  • Автор: Максим МОМЧИЛОВ, един от учредителите и основатели на общинската организация на СОСЗР-Несебър

  Офицерът от запаса, лейтенант Костадин Ричков, 99-годишният равденец стана най-възрастният член на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ в Несебър. Картата му бе връчена от подп. о.з. Христо Николов – председател на Общинската организация на СОСЗР в Несебър. На тържественото връчване присъстваха членът на Управителния съвет на общинската организация капитан о.з. Васил Киров, кметът на с. Равда Андон Бакалов и Максим Момчилов, един от учредителите и основатели на общинската организация. Участник във Втората световна война, раняван няколко пъти, бай Дончо, както го наричат в селото, си спомня в детайли бойните действия, в които е взел участие – от Сърбия, през Унгария до австрийския град Грац, където завършва бойната му служба като химик. Неговият разказ за участието му в боевете, за раните, които е получил беше интересен за всички.

  Със своите 99 години Костадин Ричков стана най-възрастния член на Общинска организация на СОСЗР в Несебър, а може би и в цялата Съюз.

               

  На 6 май – Деня на храбростта и празника на Българската армия и на СОСЗР – началникът на Военно окръжие II степен–Бургас подполковник Данчо Мишленков издаде заповед № РД-122/02.05.2018 г., на основание чл. 240, ал. 4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България във връзка с чл. 35, ал. 1, т. 1 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, награди с „Грамота” ветерана от войните на България Костадин Ангелов Ричков. Наградата му бе връчена от Красимир Костов – главен експерт и началник на отдел „Военен отчет” за Несебър и Поморие в присъствието на кмета на Равда Андон Бакалов. На 2 юни председателят на общинската организация на СОСЗР подп. о.з. Христо Николов връчи членските карти на четирима нови членове – Николай Червенков, Арман Лалаян, Георги Кръстев и Димитър Балинов, а председателят на Общинския съвет-Несебър Румен Кулев връчи карти на новоприетите членове на СОСЗР: Атанас Христов Андонов, Георги Димов Карагьозов и Пламен Любомиров Стоянов.

         

  С приемането на о.з. лейтенант Костадин Ангелов Ричков за член на СОСЗР, несебърската Общинска организация за по-малко от три години нарасна до 114 членове.